Daimler va investi 300 de milioane de euro pentru a-şi extinde fabrica de la Sebeş

de Sebastian Toma
Miercuri, 24.04.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Nemţii de la Daimler vor extinde fabrica de transmisii din Sebeş în vederea producţiei de transmisii automate. Oficialii mărcii au confirmat astăzi investiţia de 300 de milioane de euro.

Daimler va investi în fabrica sa de transmisii din România, fiind vizată o extindere, anunţă producătorul german într-un comunicat oficial publicat astăzi pe site-ul său de presă. Este vorba despre fabrica de transmisii construită la Sebeş, care va primi o extindere, aceasta fiind necesară deoarece fabrica din Stuttgart care produce aceleaşi componente a ajuns deja la capacitate maximă. Reprezentanţii Daimler au confirmat această investiţie, anunţată anterior şi de cei de la Handelsblatt, care susţineau că aceasta va fi discutată în cadrul consiliului de administraţie al concernului german. Premierul României, Victor Ponta, a anunţat deja semnarea unui memorandum de înţelegere cu ”una dintre cele mai mari şi prestigioase companii din Germania”, despre care spune că va construi o fabrică în ţara noastră. Andreas Renschler, membru al consiliului de conducere al lui Daimler, a confirmat investiţia prin intermediul unui comunicat oficial.

Daimler nu este la prima tentativă de investiţie în ţara noastră, ultima încercare fiind derulată în 2008. La vremea respectivă, era vorba despre o investiţie de 800 de milioane de euro în vestul ţării, în vederea construcţiei uzinei gândite pentru noul model compact al nemţilor. Negocierile au eşuat pe fondul incompetenţei autorităţilor române, care s-au grăbit să anunţe investiţia, contrar solicitărilor explicite ale constructorului german, care purta discuţii şi cu alte state în vederea realizării investiţiei respective.

Până la urmă, maghiarii au venit cu o ofertă mai bună decât a noastră şi nemţii au construit fabrica la Kecskemet, unde produc acum modelele CLA, A-Klasse şi B-Klasse. De data aceasta, investiţia este de 300 de milioane de euro, iar investiţiile ulterioare vor fi realizate în funcţie de sprijinul oferit de Guvernul României.

Urmareste Automarket
Noua extensie a fabricii joint-venture a celor de la Daimler va produce transmisii automate cu cinci trepte şi componente de transmisii, scopul său fiind suplinirea capacităţii uzinei din Untertuerkheim, localizată în apropierea oraşului Stuttgart, care produce aceleaşi elemente. Ulterior, fabrica va produce şi o transmisie cu două ambreiaje, producţia acesteia urmând să debuteze din 2014, iar din 2016 va fi construită şi noua generaţie de trenuri de propulsie a concernului german.
Cei de la Daimler au două fabrici în România care operează în regim de joint-venture, localizate în Sebeş şi în Cugir. Guvernul României nu este la prima tentativă de negociere cu un constructor străin de automobile, existând anumite voci care anunţau o potenţială investiţie a BMW Group în Lugoj, cu tratative derulate în 2012. Însă, aceste discuţii nu au fost confirmate de niciuna dintre părţi.

Via AutomotiveNews (înreg.) | Daimler

Comentarii (6)

  • Daimler are de 11 ani o fabrica de transmisii la Cugir- se numeste STAR TRANSMISSION CUGIR. IN 2009-2010 au mutat doua linii de productie, una de la Berlin si alta de la Stuttgart. S-au extins cu o hala de productie si la Sebes unde vor asambla cutii de viteze. Noutatea voastra este rasuflata , veche de ani de zile si Ponta se lauda cu ceva ce s-a facut de 3 ani. Mi-ar fi rusine , in locul vostru, ca oricum Ponta n-are rusine.
    27 13
  • @radu...rasufla adanc...asaaaa....mai rasufla o data...asaaa....si inca odata inspiraaaa. SI acum citeste din nou articolul si apoi sursa articolului:

    http://europe.autonews.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130423/ANE/130429979/daimler-said-to-plan-transmission-plant-in-romania#axzz2RNThvpNh

    daca n-ai timp/chef iti traduc eu: Daimler are de gand sa EXTINDA un jointventure deja existent.

    si acum poti sa expiri...
    19 10
  • Gelu, rasufla tu. Extinderea asta , a fost hotarata demult. Sa-ti redau din Studiu de oportunitate /2009 - Descrierea investitiei:
    - Preluarea completa a productiei de roti de lant din uzina Berlin-Marienfelde
    -Preluarea productiei de arbori cotiti de antrenare NSG din Uzina Stuttgart-Hedelfingen
    -Montaj de cutii de viteze FAG, preluare de la uzina Suttgart Zuffenhausen
    -Extindere activitate constructii dispositive prin preluare de la uzina Stuttgart-Unterturkheim

    asta era prevazuta in 2009 , impreuna cu
    -CA de peste 50 mil euro ( maxim 2015)
    - nr angajati peste 1000 ( maxim 2015)

    am expirat?
    15 10
  • si autostrazile sunt hotarate de mult. Credeam ca e important cand se incep

    am impresia ca ai o nemultumire...si ti-ai gasit locul :)
    14 11
  • florin
    radu, degeaba se hotaraste in consiliul lor de administratie ptr. ca in Studiu de oportunitate /2009 stipuleaza ca nemtii sunt obligati sa investeasca, c-a vorbit Ponta cu ei. Nu?
    6 0
  • Anonim
    Un memorandum de intelegere e alt cuvant pentru "gentlemen's agreement". Sigur demersurile facute in 2009 la Sebes puteau fi continuate fara implicare stimabilului Ponta.
    7 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru