Decizie istorică în industria auto: California va permite circulația pe drumurile publice a mașinilor autonome fără șoferi

de Petre Barac
Joi, 01.03.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Statul american California este prima unitate administrativ-teritorială din lume care a anunțat că va permite circulația pe drumurile publice a mașinilor autonome, fără șoferi la volan ca măsură de siguranță. Decizia va intra în vigoare din data de 2 aprilie.

Departamentul pentru Vehicule Motorizate din California (California DMV) a obținut aprobarea pentru ca mașinile “care se conduc singure” să circule în mod legal pe drumurile publice, fără niciun fel de intervenție din partea celor care se află în spatele volanului.

California era deja cunoscută pentru testele pe care o mulțime de companii le făceau în domeniul tehnologiilor autonome. Această decizie a autorităților americane devine una istorică în condițiile în care alte țări evită să reglementeze deocamdată acest sector.

Potrivit deciziei, mașinile autonome fără șoferi vor putea să circule pe drumurile publice din statul California începând cu data de 2 aprilie. Oficialii federali au introdus două tipuri de permise de circulație, respectiv unul pentru teste și altul pentru uzul comercial.

În cazul permisului comercial, pentru servicii de taxi sau livrări, companiile care operează mașinile autonome trebuie să asigure, pentru fiecare dintre ele, câte o persoană care să monitorizeze non-stop mișcările acestor vehicule.

În plus, aceste companii trebuie să demonstreze că mașinile autonome vor respecta toate regulile de circulație.

Noua lege mai spune că Poliția va avea dreptul să “dezactiveze” mașina în caz de nevoie și să comunice cu firma care o deține.

Pentru obținerea permisului comercial, proprietarii trebuie să arate că mașinile lor autonome sunt sigure și să prezinte măsuri împotriva atacurilor cibernetice.

După ce toate aceste condiții sunt îndeplinite, permisul de circulație pentru vehiculele autonome poate fi eliberat.

Începând cu anul 2012, 21 de state americane au introdus o serie de reguli privind domeniul mașinilor autonome. California este însă primul stat care permite, în mod legal, vehiculelor comerciale autonome să circule pe drumurile publice, fără niciun om care să controleze mașina din interior.

Via Quartz

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru