Elveția dintre Carpați: test de conexiune cu Dacia Duster Connected by Orange

de Andrei Știrbu, Foto: Bogdan Paraschiv
Luni, 01.07.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Duster, vedeta necontestată a actualei game Dacia, este în continuă expansiune atât din punct de vedere tehnic, cât și tehnologic. Noi am luat cea mai nouă versiune, Connected by Orange, și am testat nu doar mașina, ci și conexiunea la internet în trei locuri foarte frumoase din România. Așa că am pus la cale un "test" ușor atipic.

"Mașina asta e altceva". Mă surprind gândind asta în timp ce ne târâm către destinația primei zile a testului special la care supunem cel mai proaspăt Duster din gama Dacia. Destinația este Amfiteatrul Transilvania, iar târâtul este cauzat de suita de lucrări de pe ruta Râșnov-Bran. 

Firește.

Este primul meu contact serios cu noul Duster, deci o oportunitate nemaipomenită să-l compar cu anteriorul, cu care am avut o relație lungă, de câteva mii bune de kilometri. Nu aș fi vrut să sar la concluzii — e abia prima zi dintre cele șase zile petrecute în compania lui — însă unele lucruri se simt bine încă de la început. Apropo: va exista un test cu mașina asta, dar pentru că am vizitat locurile astea pitorești, am decis să variem puțin meniul clasic și să vă prezentăm mașina și din altă perspectivă: cea a locurilor în care poate să ajungă.

Un element nou este posibilitatea de reglare a volanului și în adâncime, care îmbunătățește considerabil confortul șoferului la drum lung, mai ales dacă șoferul suferă de picioare prea lungi. Suportul lombar este și el binevenit; cotiera nu mi-a plăcut la început, nu-mi place nici acum, însă m-am trezit rezemându-mă pe ea de mai multe ori decât aș vrea să recunosc.

Mă cuprinde din nou un sentiment de mândrie gândindu-mă la evoluția mărcii în ultimii zece ani. Contextul auster care a succedat criza financiară a îndrumat clienții la achiziții smart, iar Dacia a fost acolo, la momentul potrivit, cu oferte greu de ignorat. Și continuă și astăzi să-și aleagă cu grijă poziția în piață, ținând însă cont de condițiile care definesc o mașină onestă: prețul a rămas atractiv, însă noul Duster chiar este un pic altceva, cel puțin în materie de confort.

Către un loc de vis: Amfiteatrul Transilvania

Fix la intrarea în Moeciu de Jos părăsim asfaltul și începem urcarea, urmând un drum neamenajat — dar practicabil — care se afundă în pădure.

Lăsăm jos geamurile și rotesc butonul de ventilație al climatizării automate până când o închid. E timpul să ne drogăm cu niște aer curat.

Starea euforică ne lovește însă din plin odată ce ajungem la destinație, câteva sute de metri mai târziu: un platou acoperit de cea mai verde iarbă pe care stau răsfirate câteva așezări omenești și care îți oferă priveliște către două cele mai semețe masive montane din România: Bucegi și Piatra Craiului. Dacă cineva mi-ar fi trimis o fotografie făcută aici și mi-ar fi zis că e din Elveția, nu cred că aș fi avut nicio ezitare în a-l crede.

Căsuțele fac parte din ansamblul Amfiteatrul Transilvania, o destinație ideală pentru cei care caută colțul acela de rai în care să se plimbe desculți prin iarbă, să-și scalde privirea cu peisaje de poveste și să-și limpezească mintea cu aer curat și-o liniște pe care doar greierii o mai întrerup.

Asta căuta și Ștefan Robu — creatorul Amfiteatrului — atunci când a descoperit zona. Și pentru că nu e genul de om egoist, a hotărât să împărtășească experiența traiului în această zonă prin înfăptuirea unui complex turistic reprezentat foarte artistic. Evit să spun „construirea”, pentru că, de fapt, toate căsuțele pentru oaspeți sunt structuri din lemn pe care Ștefan le-a găsit aici când a venit. Erau dărăpănate, așa cum te aștepți să fie o căbănuță veche de un veac, dacă nu mai mult. Acum sunt adevărate cuibușoare în inima naturii.

Conectați în vârf de munte

În timp ce Bogdan Paraschiv, fotograful nostru, pândea soarele pentru a imortaliza experiența noastră în lumina difuză a apusului — așa cum se poate vedea în galeria foto de mai sus — eu mă pregăteam pentru o mică sesiune de live streaming de la fața locului.

Pentru asta am pus la încercare, desigur, echipamentul din dotare al lui Duster Connected by Orange, adică un modem 4G la care poți să conectezi până la 10 dispozitive în același timp.

Este foarte ușor de învățat (are un singur buton) și de lucrat cu el (tot pentru că are un singur buton). La fel de ușor este să-l uiți în buzunar și să-l iei cu tine, pentru că nu necesită cabluri ca să trăiască: are baterie proprie.

Poate că scopul modemului oferit de Duster Connected by Orange nu este să-l ții în buzunar în timp ce faci live-uri pentru prietenii tăi, ca să le faci în ciudă arătându-le cât de frumos e la munte. Dar e bine să știi că poți să faci și asta, dacă vrei.

Nu știu dacă 72 Mbps este o rată bună de transfer pentru un modem 4G folosit în munți, însă știu că sesiunea de streaming a mers ca unsă, și doar lipsa de baterie a tabletei din dotare (Huawei MediaPad T3) m-a împiedicat din a urmări noile episoade din Dark.

Am pornit către Brașov întrebându-ne dacă o să mai găsim ceva măcar pe atât de frumos precum este zona Moeciu. Dar despre asta, în episodul următor.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru