Epopeea Dieselgate: 4 foști directori Volkswagen, condamnați la închisoare

de Tiberiu Safta
Luni, 26.05.2025
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un tribunal din Germania a condamnat la închisoare 4 foști directori Volkswagen implicați direct în scandalul Dieselgate. Dintre aceștia, doi au primit condamnări cu executare, în timp ce ceilalți doi au primit pedepse cu suspendare.

La 10 ani după izbucnirea scandalului Dieselgate, cel mai mare scandal din industria auto, mai mulți foști oficiali ai mărcii au primit sentințe grele în urma pronunțării tribunalului de la Braunschweig din Germania. Mai exact, 4 foști directori ai mărcii germane au fost condamnați la închisoare cu executare în cazul a doi dintre ei, respectiv cu suspendare pentru ceilalți doi.

Primul condamnat este Heinz-Jakob Neusser, fostul director al departamentului de dezvoltare a motoarelor. Acesta a fost condamnat la 15 luni de închisoare cu suspendare. Urmtăorul este un oficial care poate fi identificat doar sub numele Jens H. În cazul său, el a primit o pedeapsă de 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru manipularea a peste 2 milioane de vehicule.

Un alt fost director, pe numele său Hanno J., a fost condamnat la 2 ani și 7 luni de închisoare cu executare. Cel de-al 4-lea oficial, Thorsten D., a primit o pedeapsă de 1 an și 10 luni de închisoare cu suspendare.

Toți cei 4 foști oficiali ai mărcii germane au fost acuzați încă din 2019 de manipularea a peste 9 milioane de mașini vândute în Europa și în Statele Unite ale Americii. În timpul procesului, curtea judecătorească a micșorat cazul la mai puțin de 4 milioane de vehicule cu software de emisii manipulat.

Potrivit verdictului judecătorului Christian Schutz, acuzația principală a fost aceea că mașinile care erau echipate cu dispozitive de trișare a nivelului de emisii redau două standarde diferite de emisii, în funcție de mediul de testare în laborator sau pe drumurile publice. Potrivit judecătorului, emisiile de noxe toxice erau mai mari în timpul testelor pe drumurile publice față de testele din laboratoare.

Mai mult, judecătorul Schutz mai precizează că autoritățile care certificau mașinile nu fuseseră înștiințate de faptul că nivelul lor de emisii era mai mare în timpul condusului real.

Scandalul Dieselgate a izbucnit în septembrie 2015, după ce Agenția de Protecție a Mediului din Statele Unite a descoperit că mașinile Volkswagen cu motoare diesel emiteau un nivel mai mare de noxe decât declarase producătorul.

Până acum, acest scandal i-a costat pe cei de la Volkswagen peste 33 de miliarde de euro în despăgubiri.

Cei mai mulți oficiali implicați în acest scandal au negat acuzațiile aduse împotriva lor. Chiar și așa, în 2023, fostul șef Audi, Rupert Stadler, a fost condamnat la 1 an și 9 luni de închisoare cu suspendare, însă decizia încă nu este definitivă.

via Automotive News Europe

Comentarii (3)

  • Dizăl Rulz Forevăr
    Csfncsf
    2 4
  • Ceva directori de la BMW si Mercedes cand??? Ca toti au fost dovediti ca sunt complici.
    3 3
  • Nu cred ca exista producator din afara US care sa nu fi trisat. Scandalul a fost declansat de americani din motive evidente. Industria lor auto era si cam este pe butuci (se incearca resuscitarea). Toate marcile au trisat, cu exceptia celor americane pentru ca nu aveau nevoie. Acum ca Vw au fost aratati cu degetul primii ca aveau volumele cele mai mari... e alta poveste
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru