Faceți plinul luna asta: guvernul crește din nou accizele pentru carburanți de la 1 septembrie

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Marti, 08.08.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Accizele pentru carburanți se vor mări semnificativ de la 1 septembrie, astfel că prețul final benzinei și al motorinei va crește cu circa 0.45 lei pe litru.

Guvernul a publicat la începutul acestei săptămâni un proiect de act normativ pentru modificarea Codului Fiscal, care include, printre altele, și creșterea semnificativă a accizelor pentru carburanți.

Potrivit proiectului, acciza pentru benzina fără plumb va crește cu 22%, de la 1.656 lei la 2.035 lei pentru 1.000 de litri, în timp ce acciza pentru motorină va fi cu 14% mai mare, urmând să crească de la 1.518 lei la 1.897 lei pentru 1.000 de litri. Practic, accizele vor reveni la nivelul din anul 2016, în condițiile în care de la 1 ianuarie 2017 a fost eliminată supraacciza de 0.07 euro pe litru.

Ca urmare a noilor accize, prețul unui litru de benzină și motorina va crește cu circa 0.45 lei. Astfel, pentru un plin de carburant de 40 de litri, un șofer va plăti cu circa 18 lei mai mult decât în prezent.

Guvernul justifică această creștere de accize din două motive. În primul rând, autoritățile susțin că prețurile carburanților nu au scăzut suficient de mult după eliminarea supraaccizei, acuzând practic companiile petroliere că au mărit prețurile fără taxe.

"Deși diminuarea fiscalității a vizat reducerea prețurilor de piață ale carburanților, s-a constatat că reducerea preconizată a fost atenuată de faptul că prețurile fără taxe ale carburanților au înregistrat creșteri", se precizează în nota de fundamentare.

În al doilea rând, autoritățile susțin că România este pe locul 15 în Uniunea Europeană la prețul fără taxe al benzinei, dar că are cel mai mic preț la benzină după aplicarea tuturor taxelor. Cu alte cuvinte, autoritățile sugerează că România are taxe prea mici la carburanți.

"România are cel mai mic preț din Uniunea Europeană al benzinei cu taxe, dar este pe locul 15 când vine vorba de prețul benzinei fără taxe. Astfel, în luna iulie 2017, taxele reprezintă 52% din prețul benzinei, respectiv 50% din prețul motorinei (în România), în condițiile în care, în medie, la nivelul Uniunii Europene, taxele cumulează 62% din prețul benzinei și respectiv 57% din prețul motorinei", mai precizează Guvernul în nota de fundamentare.

Pentru ca noile accize să intre în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Guvern.

Via Economica, Profit

Comentarii (20)

  • someone
    cum ramane cu codul fiscal, votat tot de ei, care spune ca nivelul accizelor trebuie sa ramana neschimbat pana in 2020 sau 2021?
    ca sa nu mai vorbesc de comparatiile impertinente si fara fundal in realitate cu pretul carburantului in UE, unde salariul minim e de cca 5-6 x mai mare ca aici?
    dar hei, au dat-o in bara cu noile salarii si pensii speciale, si acum trebuie sa scoata basmaua de undeva...de unde? ia ghiciti
    35 1
  • Taxa auto - out.
    Popor - import sh auto "jdemii de conserve"
    Acciza majorata - in.
    Timbru euro 3,4,5 - in.
    Castig vs pierdere ?
    28 3
  • Era cazul sa se scumpeasca. Era prea ieftina. De mult timp n-au mai umblat la pret. Mai demult scumpeau benzina mai des. :-P
    21 2
  • Invatarea regulilor democratiei vine cu un pret...
    La urmatoarele alegeri, nu mai puneti botu, ci puneti stampila...

    PS. Nu discriminez nici un partid politic, nu ii sufar pe nici unii...
    33 2
  • Iuhuuu!
    Are cineva o bomba?
    17 3
  • O decizie normala pentru acoperirea pomenilor electorale! Nu o sa fi si singura masura!
    Au colectat peste 1 mld din taxa de drum din benzina si nu au investit macare 1 leu! Hoti cu acte!
    29 2
  • Economia in deriva
    Deci:
    - marim pensiile si salariile ( ca am promis ! )
    - Vaiii ce ieftina e benzina si motorina....
    - Majoram accizele
    Rezultat: asta e INFLATIE intentionata, nu...?
    100 RON in Februarie valoreaza acum 95 ...
    Super guvernare, bravo inteligentilor ! credeti ca o sa va mearga la infinit ?
    23 2
  • Cum au inregistat preturile carburantilor cresteri, cand in august dolarul e la cel mai scazut nivel iar cotatiile pentru barilul de petrol sunt in scadere de la 59 in ianuarie la 52 in prezent. (nemaidiscutand ca in 2009 un baril de petrol era cotat la 140 dolari).?
    De la eliminarea supraaccizei, in ianuarie, preturile carburantilor nu au suferit schimbari majore la pompa. Companiile petroliere reactioneaza instantaneu la orice modificare pozitiva a cursului leu/dolar in schimb in sens invers nu prea spre deloc.
    Ca bugetul consolidat al statului geme sub presiunea majorarilor salariale, ale pensiilor criminal de nesimtite, ale masurilor propagandistic-hei-rup-iste se vede cu ochiul liber. Ca starea drumurilor, mai ales in judetele in care rezultatul alegerilor nu a fost pe placul celor de la putere, este de nedescris (vezi judetul Arad). Ca avem nerusinarea sa redeschidem cu mare fast o linie de cale ferata de cativa km. Asta realizare? Atat putem? Cu asta se lauda onor ministrul transporturilor? Guvernare dupa ureche. Incompetenta la toate nivelurile.
    21 0
  • Da si Romanul are salariile cele mai mici...
    11 0
  • Total de acord cu, comentariile de mai sus.
    Dar totusi, bine ca TDI-ul meu ia 4-5% la drum lung. :))
    9 6
  • bine ca hibridul meu ia 2% la drum lung. :))
    7 7
  • Kastan
    Sper ca și stomacul sa ia 4-5% la drum lung. :)).
    14 0
  • Deci se revine la acciza de la inceputul anului 2016. Toti vrem salarii si preturi mici dar cati au protestat fata de companiile care vand carburanti si nu au scazut pretul cand s-a anulat aceasta acciza? Injuram pe x iesim in strada ca vrem sa fie y la puscarie dar pentru dreptul nostru cu adevarat nu stim sa luptam.
    14 0
  • dragnea ftw
    foarte bine! pre multa poluare! dieselul ar trebui sa fie taxat de 2 ori!
    3 11
  • @dragnea
    da, dragnea ... inclusiv RATBul ... sa creasca biletul de 10 ori, sa mai stea fraierii in p... mea acasa !
    Mie imi convine ... !
    ...sau credeai ca RATBul sunt electrici ?
    7 1
  • SUNTEM CONDUSI DE NISTE NESIMTITI...HIENE ALE SOCIETATII DIN ROMANIA...PERSONAJE "PITORESI" CARORA NU LE PASA DE ACEST POPOR...CITAND UN CATEL, CARE NU DE MULT ERA IN MIJLOCUL MANIFESTANTILOR 'IMI VINE SA URLU'...
    12 2
  • Tc1900
    poate se mai elibereaza traficul in bucuresti
    4 4
  • Asta e primul pas, scumpirea carburantilor, dar toata treaba asta va aduce cu ea preturi mai mari la toate produsele care depind sau nu depind-pt ca traim in romania, de carburant.
    7 0
  • memeorie scurta..
    O masura binevenita din cauza nesimtirii si lacomiei companiilor private. Punct.

    Hai sa recapitulam:
    PSD: taxa auto eliminata si restituita celor care au platit.
    Pensii crescute(daca aveti parinti pensionari probabil ati aflat deja,da?
    Salariul minim crescut,bousuri gratuitati pe CFR pt studenti etc.

    PDL-PNL : Va mai aduceti aminte dragilor cand plateam 6 lei pe litru benzina/motorina si se ducea spre7?
    Va mai aduceti aminte cand faceam spume la gura din cauza taxei auto care nu ne permitea sa cumparam sau sa ne vindem masinile?
    Salarii taiate cu 25%,bonuri de masa taiate si gargara cu statul modern in care se faceau "investitii" ,adica se inchideau spitale scoli,posturi de politie in timp ce se cumparau terenuri pe la Nana si udrea isi facea vacantele prin toata EU?

    Acum pe bune..cand era mai bine? E vorba de o crestere cu 45 de bani,un pachet de tigari la un plin.
    2 8
  • auzi bre, ca nu-s accizele comparabile cu cele din restul europei. PAI IN RESTUL EUROPEI NU SE LUCREAZA PE 200 DE EURO PE LUNA IN PLM!!! Noi ne comparam cu restul numai in taxe, salarile nu conteaza. Daca vrei ca un om sa cheltuie, trebuie sa-i si dai ce sa cheltuie.
    5 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru