Supraacciza la carburanți va fi eliminată din 1 ianuarie 2020: costul unui plin ar trebui să scadă cu circa 15 de lei

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Miercuri, 04.12.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Parlamentul României a votat eliminarea supraaccizei pentru carburanți începând din 1 ianuarie 2020. În urma acestei decizii, costul unui plin de carburant ar trebui să scadă cu circa 15 lei.

Noul Guvern a anunțat la sfârșitul lunii noiembrie că intenționează să elimine supraacciza la carburanți în valoare de 0.32 lei pe litru, fără să menționeze însă o data exactă.

Între timp, proiectul pentru eliminarea acestei taxe a ajuns rapid în Parlament și a fost votat miercuri de forul decizional, Camera Deputaților. Proiectul a fost adoptat cu 280 de vouri pentru, un vot contra și o abținere.

Astfel, supraacciza la carburanți va fi eliminată începând din 1 ianuarie 2020. Teoretic, prețul unui plin de carburant ar trebui să scadă cu aproximativ 15 lei, pe baza încărcării unui rezervor cu circa 45 de litri.

De la introducerea în septembrie 2017, supraacciza a generat venituri totale de 5.8 miliarde de lei, însă aceste sume nu au fost evidențiate în mod separat în execuția bugetară.Practic, nu este clar dacă aceste sume au fost utilizate la bugetul alocat pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere.

Carburanții din România au mai avut parte de supraacciză și în perioada 2014 - 2016, atunci când valoarea a fost stabilită la 0.07 euro pe litru și a generat venituri totale de 8.46 de miliarde de lei.

În mod ironic, eliminarea supraaccizei ar putea genera probleme cu Uniunea Europeană.

Fără supraacciză, valoarea totală a accizelor pentru carburanți ar urma să fie cu 0.06 lei mai mică decât valoarea minimă a accizelor pentru carburanți impusă de Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, Guvernul a anunțat anterior că nu intenționează să plafoneze punctul de amendă și în 2020, ceea ce înseamnă că amenzile rutiere ar putea crește cu peste 50% începând din 1 ianuarie.

Via Hotnews

Comentarii (9)

  • cifratu
    deci 5 miliarde euro evaporate in 2 reprize nu e mult, doar cate o mie manglita de la fiecare salariat impozitat
    asta e meritocratitza noastra
    resemnati-va cu multi speciali magistrali sinecuristi securisti cu amante si mai scump de intre-tinut ca viloacele
    amin
    14 0
  • Prefer sa se mentina acciza asta (eventual sa mai creasca putin) dar sa nu creasca valoarea amenzilor. In schimb, sa se aplice legile si sa se dea amenzi.

    Legi avem, bune, proaste, cum sunt ele, dar in afara de amenzi de viteza mai nici una nu se pune in aplicare. Cand ati vazut ultima data pe cineva luand amenta pentru depasirea coloanei la semafor si ne respectarea directiei de mers conform benzii pe care este incadrat?
    13 1
  • Edikkk
    Să nu fi eliminat supra acciza dar să fi făcut autostrăzi...

    Nemernicii
    11 1
  • eliminarea accizei va fi doar in documente

    traieste cineva cu impresia ca vor scadea preturile proportional cu aceasta?
    5 4
  • Că de obicei, avem și uituci printre cititori și comentatori. Acum câțiva ani am avut combustibil la peste 6 lei/litru, constant. Eliminarea accizei a dus la scăderi de până la 4,5lei/litru, adică de peste 1,5lei diferență, mai ales că ai noștri aleși au tot criticat companiile că nu scad prețul suficient.
    1 4
  • Anonim
    Valoarea accizei va merge direct in buzunarul firmelor . De ce ? Simplu vor putea creste pretul la pompa explicatii cursul valutar,pretul barilului de petrol etc . Nu vor scumpi imediat dar pot pune pariu ca pana la pasti pretul va fi similar cu cel de astazi cu tot cu acciza . Asa sa intamplat si la reducerea tva-ului la alimente toate multinationalele astea sunt disperate dupa profituri cat mai mari an de an ei vor sa aiba doar cresteri . Fara suparare suprataxarea acestor companii nu a fost rea . Intreb si eu daca se scoate taxa pe lacomie RDS va reduce abonamentele cu cei 3 lei cu , care ne-au incaltat justificand supra taxarea ??
    10 2
  • @Anonim

    la cat de destepti se declara nou venitii (guvernul mieu) m-as astepta la o reglementare inteligenta a preturilor la combustibili, o buna colectare a taxelor cu impacarea UE si a pretentiilor sale legate de supracciza.

    decat visez, evident
    5 0
  • As prefera sa ramana taxa, chiar sa se dubleze, DAR sa faca dracului ceva cu banii aia, autostrazi, drumuri etc.
    0 1
  • mircea badea
    defat stirea e ca amenzile se majoreaza bine (iar restul urmeaza). bravo, pdl! defapt ati promis ue in campanie..
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru