Prețul carburanților va crește cu 0.32 lei pe litru după 1 octombrie: reintroducerea supraaccizei a fost aprobată

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Joi, 31.08.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Prețul tuturor tipurilor de carburanți va crește cu 0.16 lei pe litru din 15 septembrie și cu încă 0.16 lei pe litru începând din 1 octombrie. În total, vom plăti la pompa cu 0.32 lei pe litru mai mult.

Guvernul a decis în ședința de la jumătatea acestei săptămâni modul în care va reintroduce supraaciza pentru carburanți.

Astfel, scumpirile vor avea loc în două etape: din 15 septembrie, prețul la pompa va crește cu 0.16 lei pe litru, iar din 1 octombrie se va aplica încă o majorare de 0.16 lei pe litru. Practic, după 1 octombrie, prețul la pompă va fi cu 0.32 lei pe litru mai mare decât în prezent, indiferent de tipul de carburant achiziționat.

Anterior, Guvernul anunțase o mărire de 0.45 lei pe litru începând din 1 septembrie, iar Ministrul Finanțelor susține că noul calendar al măririlor a fost adoptat cu scopul de a evita "un șoc pe piață".

Cu toate acestea, indiferent dacă are loc în două etape la interval de două săptămâni sau într-o singură etapă, mărirea prețurilor va fi remarcată rapid la orice alimentare cu carburant, dar și la orice produs achiziționat, întrucât costurile transportatorilor vor crește.

Supraacciza la carburanți a fost introdusă inițial în 2014, a avut o valoare de 0.07 euro și a fost eliminată în 1 ianuarie 2017, interval de timp în care statul a colectat în plus circa 8.46 de miliarde de lei, echivalentul a aproape 2 miliarde de euro.

Via Profit

Comentarii (10)

  • Bravo PSD! Tineti-o tot asa!
    21 1
  • autostrazi de toata jena pe bucatele dar benzina tot mai scumpa ...ca la noi la nimeni
    6 0
  • someone
    "accizele vor ramane neschimbate pana cel putin in anul 2020" aceasta este una din multe promisiuni electorala PSD....este de asemenea una din N minciuni
    fiecare popor isi alege ( si mentine ) conducatorii pe care ii merita
    12 2
  • Pesedizda puturoasă
    Alegeţi-ne pe noi!
    Scoatem toate taxele aberante, inventate de ciocoi!
    Să să bucure boboru' ...
    etc.
    10 1
  • DA pentru accize , daca se construiesc autostrazi si modernizam drumurile nationale
    NU vrem sa platim cu accize -PENSIILE SPECIALE.

    PS: pentru pensii speciale
    sunt banci si multinationale.
    3 0
  • inexorabil
    Păi, masa de manevră electorală (“asistații social”, desigur) cu ce să fie ținută ȋn funcțiune? Dar salariile & pensile “speciale” cum pot fi menținute? Dar bonusurile? N-ați auzit ce câștiguri babane sunt tocmite, de pildă, prin Ministerul de Interne? De fapt, există o singură persoană pe lumea asta care intenționează să activeze ȋn structurile de stat menite teoretic să asigure “dreptate socială”, “ordine” și “armonie” fiind motivată, animată, chiar obsedată doar și doar de comandamente morale, nobile…creștinești? Până și o curcă plouată ar râde de modul meu complet naiv/stupid de a pune ȋntrebări…

    Baaanu’ scurs din bugetul de stat (evident, dincolo de ceea ce numim nivel cuvenit și decent de salarizare) insuflă cel mai dulce sentiment…De când lumea și pământul.

    Vă satisfacem (cât de cât) ȋndreptățitele cerințe și nevoi de impact public, vă plătim, băi bugetari sărmani și robotizați, nu cu cât ați vrea voi, dar, oricum, la zi…totuși, pardon, și noi suntem (supra)oameni și ne place la nebunie să trăim pe picior mare = imuabila profesiune de credință a “băieților deștepți” care alcătuiesc “statul” (voi credeați că privații și interlopii și-au căpătat acest renume? bua-ha-ha!).

    Este la mintea cocoșului că vor urma scumpiri ȋn lanț…Și nu-i nevoie să fii matematician sau economist ca să realizezi instantaneu că prețurile crescute ȋnseamnă profituri mai mari, dar și ȋncasări mai mari la bugetul de stat (adecvat ȋn context: de “stat”). Tinde careva să se revolte? Hai că “arată mișto” generăleasa Anaconda de la SRI (Patria a priori, fraților – nu te joci cu ȋnaltele devize ale spiritelor alese), mai ales când pozează “sexy” pe iahturi de lux. Frumos trup, dar cine i l-a făcut așa? Eu, tu, x, y, z…Vrei, nu vrei, slujbele din “sistem” care presupun “mare” sau chiar “cea mai mare” răspundere (adică se controlează ei ȋntre ei, iar dacă ȋi superi pe șefi, dar și “opinia publică”, suporți imediat “rigorile legii”, recte trecere ȋn rezervă, stare ȋn care n-ai de ales decât să te mulțumești cu o pensie...nesimțită, adică pensia este astfel, nu tu!) trebuie recompensate pe măsură.

    Dar ce s-ar ȋntâmpla ȋn cazul ȋn care carburanții s-ar duce spre 7-8 lei per litru?…Ȋntr-o asemenea situație (evident, absurdă, indezirabilă), mulți s-ar vedea siliți să-și aplice restricții la alimentarea de la pompă sau chiar să renunțe la mașinile proprii, dar persoanele juridice…nț! Camioane medii, TIR-uri și utilitare roiesc zilnic, pretutindeni, ȋntr-o veselie. O realitate care, ȋn plină epocă a consumismului, n-are cum să cunoască vreun regres…sau cel puțin nu ȋn deceniile imediat următoare. La urma urmei, iată o sursă importantă, chiar neprețuită, de acumulare la bugetul de “stat”…Oare să nu știm noi care este valoarea (ro)vinietei pe categorii? Personal sau pe firmă, o achităm conștiincioși și ce primim ȋn schimb?? Vă puteți răspunde și singuri…Mai ales dacă v-ați ȋmprietenit cu gropile, dâmburile și peticele de pe asfaltul cel de toate zilele.
    5 1
  • Nici nu au crescut accizele si deja carburantii s-au scumpit in ultima saptamana cu 15 bani!!! cred ca o sa ajunga litrul la 6 lei cam tot atat cat era atunci cand bariluilcosta 130- 140 usd. Dar romanul nu face nimic impotriva OMV care il jecmaneste pe fata in schimb injura PSD-ul.
    3 2
  • inexorabil
    Doar cei literalmente orbi cu duhul nu admit adevărul cumplit că bogăţiile ţării au încăput pe mâini străine…Partidele politice de la noi (chiar nu contează “eşichierul” : stânga, dreapta…laşi, trădători, slugi) nu fac altceva decât să se ocupe cu aplicarea planurilor de jaf extrinsec calculat, fie că ajung la Putere, fie că trec în Opoziţie (iarăşi, nişte termeni relativizaţi). Noi nu suntem Ungaria sau Polonia, care au început să înfrunte “granzii” pe faţă, fără teamă. Noi suntem nişte conformişti/consumişti sau, dacă nu, atunci nişte căcăcioşi. Ne văicărim şi…atât. Vae victis!
    4 1
  • Corect spus mai sus, preturile sigur vor creste influentate de cresterea preturilor la carburanti. In schimb aceeasi influenta nu am vazut-o in preturi cind s-a scos acciza sau cand a scazut chinuit pretul datorita scaderii pretului barilului, Imi amintesc atunci cand a crescut TVA-ul de la 19 la 24 % cum au crescut preturile cu valori chiar nesimtite in timp ce atunci cand a scazut TVA-ul toti mimau corectitudinea si iti calculau pe eticheta pretului concret valoarea determinata de scaderea TVA-ului in speta cativa banuti - nu de alta dar sa nu te astepti sa scada asa mult ca atunci cand au crescut!!!
    1 0
  • Este deja in jur de 4,7 ron litrul, practic il aduce la 5 ron sa fie suma rotunda.
    Devine totodata cea mai scumpa benzina din UE.

    Legat de politica, nu va mai agitati, ca oricine ar fi venit la guvernare, tot aia se intampla. Daca cineva mai crede ca tara e condusa din interior, e cel putin naiv ca sa nu zic altfel. Si aici nu e vb strict de Romania, ci de politica globalizarii. Criza din 2008 a aratat clar ca daca stranuta 2-3 giganti financiari, toata lumea se imbolnaveste de pneumonie. Asa ca controlul global pe fiecare tara in parte vine de la sine.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru