Ford a făcut echipă cu Intel pentru a proiecta interiorul auto al viitorului

de Sebastian Toma
Joi, 26.06.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ford şi Intel vor să construiască împreună un sistem informatic menit să echipeze maşinile viitorului. Project Mobii ar putea să îşi recunoască şoferul şi să activeze automat toate setările preferate de acesta.

Ford a colaborat cu Intel pentru a crea un interior futurist pentru maşinile viitorului. Întreaga colaborare poartă numele "Project Mobii" şi explorează modul în care senzorilor, camerele video şi un software special poate să influenţeze în bine viaţa şoferului. Scopul proiectului este dezvoltarea unei legături personalizate şi neîntrerupte între maşină şi şofer. Până acum, prototipul americanilor poate să recunoască faţa şoferului şi să regleze totul după preferinţele sale prestabilite, precum şi să recunoască mai mulţi şoferi autorizaţi pentru aceeaşi maşină şi să aplice setări diferite pentru fiecare în parte. În cazul în care şoferul nu este recunoscut, proprietarul maşinii primeşte o notificare pe smartphone şi e-mail prin care poate să aprobe sau să nege accesul şoferului de ocazie la volanul maşinii respective.

PREMIERĂ: Ford Mustang va avea un airbag pentru genunchi integrat în uşa torpedoului

Urmareste Automarket
În cazul unor şoferi tineri care conduc maşinile parinţilor, sistemul poate să le limiteze viteza maximă şi volumul maxim al sistemului audio, precum şi să se asigure că aceştia poartă întotdeauna centura de siguranţă.
Nu este exclusă folosirea sistemului şi ca o modalitate de monitorizare a şoferului în cazul în care acesta adoarme la volan sau nu mai este atent, idee similară prezentată şi de alte companii, evitând numeroase accidente care au loc din cauzele menţionate mai sus. Pentru moment, nu a fost construit un vehicul care să şi folosească acest sistem, ci a fost dezvoltat un ansamblu de tehnologii care să le permită inginerilor să opereze mai multe schimbări la nivelul sistemului, într-un laborator, până să îl monteze pe un prototip.

Volvo testează un nou sistem de siguranţă, care măsoară atenţia şoferului la drum

Asta ”vede” o cameră video montată deasupra ceasurilor de bord la nivelul unui prototip Toyota. Sistemul respectiv monitorizează starea de alertă a şoferului şi poate să frâneze automat dacă acesta adoarme la volan.

Testele pe care le derulează inginerii Ford şi specialiştii Intel încearcă să descopere ce ar dori clienţii obişnuiţi de la un asemenea sistem care ar fi montat pe o maşină de serie şi cum ar ajuta acesta experienţa şoferului pe termen lung. Americanii se gândesc să folosească gesturile şi comenzile vocale pentru a iniţia operaţiuni simple pentru un om, dar complexe pentru un sistem tehnologic.

Spre exemplu, dacă şoferul ar arăta cu degetul înspre trapă şi ar spune deschide, sistemul să preia comanda acestuia şi să îi deschidă trapa. Lucrurile ar putea să meargă şi mai departe, deoarece un sistem proactiv ar putea să citească prognoza meteo din ziua respectivă să închidă trapa în cazul în care maşina urmează să experimenteze vreme nefavorabilă.

10 sisteme care nu ar trebui să lipsească de pe viitoarea ta maşină

Via WCF | Ford

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru