Ford și Volkswagen extind alianța: Ford va produce mașini electrice pe platforma VW, iar cei doi parteneri vor dezvolta împreună tehnologii pentru mașini autonome

de Daniel Popescu
Vineri, 12.07.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ford va produce mașini electrice pe platforma MEB a Grupului Volkswagen, iar cei doi parteneri vor dezvolta împreună tehnologii pentru mașini autonome prin intermediul companiei Argo AI deținută de americani.

Volkswagen și Ford au anunțat vineri extinderea parteneriatului început în luna ianuarie în zona utilitarelor. De data aceasta, colaborarea dintre cei doi mari constructori va fi una semnificativ mai importantă, întrucât vizează un segment strategic pentru viitor.

Cea mai importantă noutate este că Ford va dezvolta modele electrice pe platforma Modular Electric Toolkit (MEB) a Grupului Volkswagen. Pentru început, Ford va dezvolta un model electric de volum care va fi produs la uzina de la Koln (Germania) și care va fi disponibil la vânzare începând din 2023, însă există posibilitatea ca americanii să dezvolte în paralel încă un model pe plaforma MEB.

Acordul preliminar prevede că Ford va putea utiliza componentele platformei MEB pentru a dezvolta 600.000 de mașini electrice.

Până atunci, cel mai probabil, Ford își va respecta angajamentul anterior de a lansa un SUV electric în 2020 care va fi importat de SUA și alte două modele electrice până în 2021, care nu vor fi dezvoltate pe platforma MEB.

A doua zonă majoră de cooperare anunțată vineri este legată de dezvoltarea unor tehnologii pentru mașini autonome.

Astfel, Volkswagen va investi 2.6 miliarde de dolari (aproximativ 2.3 miliarde de euro) în Argo AI, un start-up american care dezvoltă sisteme pentru mașini autonome care a fost cumpărat de Ford în 2017 pentru un miliard de dolari.

În plus, divizia de sisteme autonome Autonomous Intelligent Driving deținută de Volkswagen va fi integrată în Argo AI. În urma acestor decizii, Ford și Volkswagen vor avea un număr de acțiuni egal în Argo AI.

După aprobarea acestei tranzacții de către autorități, Argo AI va dezvolta tehnologii pentru mașini autonome atât pentru Ford, cât și pentru Volkswagen. Principalul obiectiv va fi ca aceste sisteme să fie utilizate pentru servicii de ride-sharing și livrări de bunuri. Totuși, cei doi constructori menționează că își vor promova independent produsele rezultate în urma colaborării. 

Via Volkswagen, Ford

Comentarii (1)

  • inexorabil
    Teribilă dilemă: ce să aleg dintre Volksford şi Fordwagen?

    Cel mai inspirat gest? Să aştept. Deoarece se pregăteşte să se nască DaiGMler. Probabil şi BFMCWA. Să nu sufere însă de amelie, sărmanii de ei, ceea ce se traduce astfel în termeni auto: lipsă volan şi lipsă pedale.
    3 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru