Începe Festivalul de la Goodwood 2013 - piloţi de legendă şi maşini care scriu istorie

de Bogdan Mirică
Joi, 11.07.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Automarket se află în aceste zile la Goodwood, pentru a lua parte la cel mai important eveniment auto din Marea Britanie. Piloţi legendari, maşini istorice, concepte şi modele dezvăluite în premieră mondială sunt doar câteva din atracţiile show-ului.

În fiecare an, venirea verii aduce o perioadă de acalmie în lumea automobilului. O acalmie toridă care este tulburată vreme de câteva săptămâni de un eveniment înşirat pe un domeniu imens din sudul Angliei. La începutul lui iulie, Lordul March, deţinătorul imensei proprietăţi de la Goodwood, hrăneşte sufletele pasionaţilor auto cu un aşa-numit Festival al Vitezei.

Evenimentul adună de la modele istorice, la concepte, de la maşini de raliu la maşini de Formula 1. Nu lipsesc ediţiile speciale, lansările în premieră mondială şi feţe pe care nu le vei uita niciodată după ce le-ai văzut pe podiumul unui mare Grand Prix de Formula 1.

Anul acesta, dăm scaunul de redactor pe un bilet către Goodwood. Un bilet sinonim cu o întoarcere în timp, o călătorie în viitor şi o şansă unică de a vedea de aproape simbolurile motorsportului mondial. Pe bilet şi-a trecut numele Michelin, producătorul francez de pneuri care se dedică tot mai mult evenimentului în ultimii ani.

Supercarurile pe care Michelin le încalţă la Goodwood

Urmareste Automarket
Omuleţul Bibendum, simbolul brandului, va fi prezent la Goodwood şi anul acesta, pneurile constructorului francez urmând să echipeze mai multe apariţii exotice. Mai mult decât atât, francezii vor lua parte şi la celebra urcare de la Goodwood prin intermediul supercarurilor care se vor întrece pe circuitul de 1.87 kilometri. Pe lângă modele de serie rare, cum sunt Ferrari 458 Spider, F12 Berlinetta, FF, Lamborghini Aventador Roadster, Bentley Continental GT Speed, Porsche 911, 911 GT3, 918 Spyder, Rolls Royce Wraith şi Pagani Huayra, în lista supercarurilor echipate de Michelin îşi vor face loc şi câteva premiere extrem de importante.

Vorbim despre conceptul aniversar Aston Martin CC100, despre versiunea de top Aston Martin Vantage V12 S, despre ediţia specială Audi R8 V10 Plus, Despre exemplarul Ferrari SP12 EC dedicat lui Eric Clapton şi evaluat la 3 milioane de lire sterline, despre conceptul Giugiaro Parcour, despre supercarul spaniol GTA Spano, despre cel mai puternic Jaguar XKR-S, despre Jaguar Project 7, despre McLaren MP4-12C Sprint şi despre Nissan 370Z Nismo.

Alături de aceste modele încălţate de Michelin, pe pajiştea de la Goodwood publicul va putea admira şi câteva premiere mondiale: cel mai puternic Caterham din istorie, botezat 620R, Citroen DS3 Cabrio Racing Concept, Lotus Exige S Roadster, McLaren MP4-12C GT Can-AM Edition, McLaren 50 MP4-12C Spider, Peugeot RCZ R, noua Skoda Octavia RS şi Vuhl 05, primul supercar mexican.

Pe lângă toate aceste premiere mondiale, una dintre atracţiile principale va fi traseul urcării pe dealul de la Goodwood.

La start se vor alinia câteva din modelele despre care vă povesteam că Michelin le echipează, precum şi o serie de vehicule istorice. Vehicule istorice care vor putea fi admirate într-o zonă specială, dedicată celor mai rare creaţii din istoria automobilului.

De la Stirling Moss la Lewis Hamilton

La volanul maşinilor înscrise în concurs la categorii diferite se vor afla adevărate legende vii. Printre numele cu greutate se numără piloţi ca Sir Stirling Moss, Sir Jackie Stewart, John Surtees, Emerson Fitipaldi, Nick Heidfeld, Lewis Hamilton, Allan McNish, Nelson Piquet, Riccardo Patrese, Nico Rosberg şi Bruno Senna.

Esential 2.7 kilometri măsoară traseul de macadam de la Goodwood.
1.87 kilometri măsoară urcarea pe asfalt a cursei de la Goodwood.
90 de ani se împlinesc anul acesta de la prima cursă desfăşurată la Le Mans.
50 de ani de existenţă sărbătoresc Porsche 911 şi McLaren la Goodwood.
Mai există şi o probă de raliu pe un traseu de macadam de 2.7 km unde pot fi testate automobilele gândite pentru lumea mai dură a raliurilor. Cursa va alinia la start doar maşini pregătite pentru o astfel de provocare. Printre piloţi se vor număra legende ca Rauno Aaltonen, Giniel De Villiers, câştigător la Dakar, Andreas Mikkelsen, campion IRC de două ori, Carlos Sainz, dublu campion mondial în WRC şi câştigător în Raliul Dakar, Jean Ragnotti, câştigător al raliului Monte Carlo 1981 şi pilot în WRC.

Statuie cu trei maşini suspendate pentru Porsche 911

Pe lângă cursele regulate, care se vor întinde pe toată durata weekendului, Goodwood va fi martorul mai multor evenimente aniversare. Porsche 911 sărbătoreşte anul acesta 50 de ani de existenţă. La fel şi brandul britanic McLaren. Ambele aniversări vor fi marcate de evenimente speciale.

De o statuie impunătoare va avea parte însă doar Porsche. Ca în fiecare an, aceasta va fi amplasată în faţa castelului din Goodwood.

Anul acesta, statuia va include trei maşini suspendate: un Porsche 911 din 1963, un exemplar actual Porsche 911 şi un RS 2.7 din 1973.

Tot anul acesta se vor sărbători şi 90 de ani de la prima cursă Le Mans, în vreme ce Renault îşi va încânta fanii cu conceptul Twizy F1 şi maşinile sale de Formula 1, conduse de legendele motorsportului francez, Alain Prost şi Rene Arnoux.

Evenimentul va consemna şi debutul unor creaţii deosebite: Alfa Romeo 4C şi conceptul Peugeot Onyx. De la eveniment nu vor lipsi nici conceptele viitorului, dar nici modelele clasice care au scris istoria automobilului. Vom reveni cu povestea călătoriei la Goodwood şi cu amănunte picante din spatele cortinei uneia dintre cele mai selecte experienţe pe care o poate avea un pasionat al maşinilor care au făcut istorie.

Un material complet despre cum s-a născut Festivalul de la Goodwood puteţi citi aici.

Fotografii live de la Goodwood puteti urmari pe contul de Facebook al Automarket.

Comentarii (2)

  • interesant....
    6 1
  • Cei de la Porsche ar trebui sa angajeze niste bodyguarzi, ca oricand ar putea cadea masinile (ducandu-se lipiciul) si atunci sa cheme intariri:).
    2 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru