Mașinile diesel mai vechi de 18 ani vor fi interzise în Varșovia din 2024

de Gabriel Nica, Foto: Wikipedia
Sambata, 28.01.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Autoritățile din capitala Poloniei au anunțat, recent, un plan de reducere a poluării provenite de la autovehicule. Astfel, începând din 2024 se vor aplica anumite restricții pe drumurile publice din Varșovia.

Conform unui comunicat de presă emis de autoritățile locale din Varșovia, începând cu anul 2026, va fi implementată așa-numita „zonă de transport nepoluant”, care va interzice practic accesul unor modele mai vechi de mașini termice în centrul orașului.

Concret, începând cu 1 iulie 2024, mașinile diesel cu o vechime mai mare de 18 ani nu vor mai putea intra în această zonă. Interdicția se aplică și modelelor pe benzină, dar cu o vechime mai mare de 27 de ani.

Ulterior, pragurile se vor modifica gradual în fiecare an. Scopul este ca, din 2032 nicio mașină diesel mai veche de 11 ani sau pe benzină mai veche de 17 ani să mai fie permisă în zona de transport nepoluant. „

Aerul curat în Varșovia este obiectivul nostru comun”, a transmis primarul pe Twitter. „Este ceea ce ne străduim să facem ca administrație locală. Asta este ceea ce așteaptă varșovenii de la noi”.

Conform estimărilor edililor, această măsură ar trebui să ducă la o reducere de 80% a oxizilor de azot din atmosferă și cu 67% a emisiilor de micro-particule.

Conform primăriei, această soluție este agreată de peste 76% dintre locuitorii Varșoviei, în timp ce 87% dintre aceștia doresc mai multe măsuri pentru reducerea poluării.

Studiile efectuate de Uniunea Europeană arată că, Polonia este are cel mai înalt grad de poluare atmosferică de pe continent. Cu toate acestea, cea mai mare pondere în totalul emisiilor dăunătoare vine de la sistemele de încălzire pe bază de cărbune, nu de la autovehiculele termice, acestea fiind cotate pe locul doi.

Comentarii (34)

  • Banditos
    Eu atat am inteles, 76% dintre locuitorii Varsoviei au creierele spalate si nu merita sa traiasca in oras ci in padure sau in pesteri si sa se sinucida. Astia nu merg la mare sa bea o cafeluta cu prietenii?
    16 55
  • Se încălzesc pe cărbune și vor aer curat.
    E de ajuns un declic și electoratul va mătura politrucii imbecili.
    40 24
  • Banditos
    "electoratul va mătura politrucii imbecili"

    electoratul, care?...76% si 87% care aproba masurile luate de Consiliul orasului?
    16 27
  • @profesioniste
    Ăia nu sunt electorat, este un sondaj generic și limitat. Măsurile acum sună bine, dar când vor ajunge la mașinile respondenților, vor înțelege politrucii tip dumiță diferența dintre respondenți și electorat.

    Mergi în Polonia și vezi ce înseamnă administrarea încălzirii pe cărbune, nu este doar fum, este transport, depozitare, lângă bloc, în aer curat. :)
    26 7
  • Banditos
    @profesionste

    Ce metoda propui pentru a sti exact ce vrea consumatorul?
    4 22
  • @profesioniste
    Corelarea măsurilor, stabilirea strategiilor. Degeaba faci curat în casă de 2-3 ori pe zi dacă la prânz produci un rahat pe masa din living.

    Heirupismele pe segmentul auto vor genera exact ceea ce spun, o nouă clasă politică. :)
    23 7
  • Banditos
    @profesionste

    Foarte pompos raspuns la o intrebare simpla: "cum afli exact ce isi doreste publicul". Concluzia ta e ca sondajul este ...irelevant (practic). Ce alternativa la sondaj ai? Idic deja a ridicat piatra si e gata sa sparga vitrine pentru ca el ignora cu desavarsire ca peste 70% din populatie isi doreste o solutie la probleme de maxima proximitate.

    Pe de alta parte chiar si actiunea asta asta e mai mult decat nimic. Pana la urma autoritatile incearca o rezolvare locala, poluarea urbana. Exista guvern pentru poluarea in general.
    6 21
  • @profesioniste
    Politrucii își fac programele, ei vin în fața electoratelor cu proiecte.

    Am stat și eu de vorbă cu politruci autohtoni și era să mor de râs de două la rând.

    Sunt probleme serioase și pe urmă sunt proiecte făcute de politruci idioți.
    22 8
  • Banditos
    @profesioniste

    Deci n-ai un raspuns clar si atunci ai hotarat sa centrezi in tribuna

    Dar ca idee, n-as confunda politrucii autohtoni cu cei din tarile cu sapun la baie
    5 22
  • @profesioniste
    Sunt la fel. Ridicolul situației din Varșovia este conjunctural. Un oraș care fumegă în iarnă și miroase a carbune și în luna iulie, vrea să interzică diesel fabricat in 2021 începând cu 2032.
    Ridicolul este rușinos de opulent
    25 9
  • Andrei
    Dacă s-ar implementa și la noi asta am scăpa de 75% din parcul auto. Toate cazanele obosite.
    11 21
  • Se pare că săracii trebuie să voteze o astfel de măsură.
    Nu mă interesează la nivel local.
    Îmi cer scuze pentru cei care nu au habar ce înseamnă sistemul de încălzire din Polonia. Nu este sistem centralizat. Fiecare bloc are un furnal de cărbune.
    În condițiile astea să vrei să scoți din circulație mașini euro 6d cam urlă prostia în politruci.
    24 9
  • cand am vazut atatea comentarii, eram sigur ca se vor fi atacat Romanasii la auzul acestei stiri. Cati oameni mai conduc masini diesel mai vechi de 18 ani? Corect, foarte putini (5-10%)! Deci de ce sa suporte restul ceva ce nu convine? Doar ca vor cativa amarati sa mearga cu dieselul lor fumegand ca locomotiva prin centrul orasului? Si in final va readuc aminte definitia Democratiei, in caz ca ati uitat-o: Puterea Poporului. Adica majoritatea decide...
    12 24
  • Dar de ce autoritățile din Varșovia nu interzic rușilor sa mai bombardeze Ucraina cu rachetele lor megapoluante?
    8 21
  • Guliver
    De fapt, interdicția pentru mașinile vechi se impune numai în centrul orașului Varșovia (nu în tot orașul).

    Nivelul de profesionism al celor de la AM pare să scadă pe zi ce trece.

    Sunt din ce în ce mai dezamăgit atât de calitatea articolelor cât și de cea a comentariilor.



    I
    19 5
  • @guliver, fii sincer, ai citit doar titlul si ai sarit la comentarii, asa-i? Am explicat in primul paragraf despre ce este vorba.
    7 19
  • Mircea Badea
    prea mult timp! 2032 ar trebui sa fie anul acesta! peste tot, in toata uniunea macar!
    6 23
  • Touché ;)
    16 1
  • @prostovani idealiști
    Polonezii au reglementat interzicerea încălzirii pe cărbune în Varșovia, începând din toamnă (2023).
    E simplu să reglementezi.

    Între timp s-a scumpit cărbunele, iar polonezii n-au bani de cărbune și ard ȘI deșeuri.

    Comparați potențialul unui euro6temp vs cine știe ce rahaturi ard ăia direct în oraș.

    În viață apar tot felul de priorități, iar când ești prost, prioritățile se pot schimba de la o lună la alta.

    @Merloi
    Polonezii vor să interzică în Varșovia euro6d temp diesel din 2032. Pentru că hârtia suportă, iar proștii mușcă repede.
    16 8
  • Mircea Badea
    dizelistii si termicii par sa zica ceva de genul daca tot ai herpes de ce sa te tratezi de tbc si altele? le lasi pe toate in pace cat timp ai herpesul.
    9 14
  • Banditos
    sau...dupa ce iti trece durerea in cot.
    4 9
  • Seriff
    Ce se bucura fraierii, stai sa vezi cand vor taxa si electricele pe aceleasi motive de poluare.
    https://piataauto.md/Stiri/2022/12/Norvegia-introduce-taxa-per-kilogram-pentru-masinile-electrice-din-2023-si-nu-le-mai-scuteste-de-TVA-pe-cele-scumpe/
    12 4
  • Dar va dati seama ca asta inseamna vesti bune pentru romani...vor avea o noua sursa de masini. Ca si asa am vazut ca au inceput sa aduca masini de prin Ungaria si Polonia mai nou. Atatea golf-uri si passat-uri 1.9 tdi euro3, cu atata viata ramase in ele...abia astept.
    4 10
  • Anonim
    Incalzirea globala nu are nici o legatura cu poluarea si mai ales cea provocata de masinile mici . Pamantul are un ciclu a lui pe care nu il putem modifica noi ! Pe vremea dinozaurilor cine polua ? Dinozaurii aveau balega prea multa ? Pamantul a avut cel putin 5 ere glaciare . Cea mai recenta a inceput acum 2,6 mil de ani si inca ne aflam din punct de vedere tehnic in ea .De ce nu este acum pamantul acoperit de gheata ? Pentru ca ne aflam intr-o perioada numita interglaciara . Intr-o era glaciara temperaturile vor fluctua intre valori mai mari sau mai scazute . Nu este nimica senzational . Doar ca niste smecheri in ziua de astazi prin manipulare creaza o stare de panica care prinde la indivizi mai slabi de inger si mai prost pregatiti . Manipularea este arta prin care se conduce prostimea . Cea mai recenta manipulare globala a fost pandemia care eu nu neg a existat ,dar nu la cotele si isteria creata .
    5 13
  • andrei
    doamne ce discutie.....zice clar: dieselurile mai vechi de 18 ani. voi credeti ca tot orasul are astfel de masini? loooooooooooool. cand germania e langa ei??? looool din nou.
    e clar ca nu e un numar mare, altfel nici nu iesea sondajul ala pozitiv. nu scrie nicaieri ca interzic orice diesel. la 18 ani oricum ar cam trebui sa scapi de masina aia ca e depasita tehnologic indiferent de starea ei. ce legatura are cu politrucii si alte imbecilitati???? adica sa murim poluati toti de la cativa cu rable din astea. nu e de mirare ca in romania e cocina asta......
    5 11
  • Seriff
    Le sterge doar pe cele pro diesel si le lasa pe cele pro electrice.
    10 4
  • Banditos
    @andrei, n-ai inteles nimic

    Abia dupa 20 de ani un motor Diesel se aseaza si abia dupa 25 de ani isi atinge maximul de eficienta.

    Concluzia e ca majoritatea varsovenilor au creierele spalate si se bucura ca fraierii.

    @Sheriff, asta am observat si eu. De cand esti proelectrice niciun comentariu de al tau nu mai reusesc sa citesc. Foarte curios.
    2 10
  • Adrian
    Primele țări care vor interzice mașinile pe benzină și diesel sunt Danemarca, Olanda, Norvegia, Austria, Franța, Marea Britanie, Belgia, Grecia, Irlanda, Islanda, Lituania, Luxemburg și Malta. https://evmarket.ro/stiri/top-tari-care-vor-interzice-masinile-pe-benzina-si-diesel-19261/
    3 10
  • Seriff
    @Banditos mi-au sters si mie o gramada, stai linistit, legat de masinile diesel, problema principala e ca totul e pe baza de consum si daca un om tine 20 de ani o masina nu mai se pot vinde mizeriile astea de masini noi, practic asa guvernul ii forteaza pe bietii oameni.
    Maine vor zice si ca cine sta in blocuri vechi nu mai au voie sa stea, sa stea toti in blocuri noi si tot asa.
    O sa cred ca ii doare pe parlamentari de poluare cand vor merge toti cu bicicleta nu cu S 500
    12 3
  • Banditos
    Un om tine 20 de ani o masina. Ca sa te citez: trebuie sa ai creierul spalat sa faci asa ceva. Dar cine sunt eu sa judec? Dar fraier tot l-as considera (tot dupa principiul tau, asa ca sa nu sara nimeni cu piatra) Dar asa cum spunea unul dintre colegi mai sus, interzicerea e in anumite zone, dar ce tot reusiti voi este sa ignorati maxim ca aceasta masura are o anumita (sic!) popularitate, indiferent daca voua/noua ne convine asta sau nu.

    Ca fapt divers, interzicerea masinilor termice (de orice fel) prin centrele oraselor este discutie veche din anii '80. Problema folosirii sarii pe sosele pe timp de iarna e discutata in Germania din anii '70 de asta nici nu se mai foloseste NaCl ci echivalenti mai putin agresivi. Nu cu asfaltul ci cu...mediul (flora si apa freatica).

    intelegi ce vreau sa spun?
    6 10
  • Seriff
    @Banditos e o masura aberanta, oamenii care detin acele masini le-au cumparat legal, cu bani castigati legal, nu le-au fabricat ei in ograda proprie, nu e normal sa interzici tu ceva peste noapte doar ca asa vrea muschiul tau de politician corupt.
    De ce toti politicienii au Mercedes S 500? De ce au avioane private? De ce stau in palate care au 12 camere? Ei interzic amaratele de masini ale oamenilor si in acelasi timp polueaza de rup, asta se cheama ipocrizie.
    Daca tu esti de acord cu asa ceva esti praf si pulbere.
    11 4
  • Mircea Badea
    dar de ce isi cumpara romanul golf dizal sh si nu un logan benzinar sh? aa, consuma mai putina manelarie benzinarul. deci romanul dizelar e mai jos decat politicianul cu s-ul(benzinar, iohanis style, ca doar bugetul il faci din pix/meditatie)
    0 9
  • Banditos
    @Sheriff

    ....politicienii aia sau politruci, cum or mai fi, iau niste decizii intr-un Consiliu, sedinta, etc. Aia, alesii, au fost votati de catre populatie. Ii reprezinta. Ca urmare ceea ce fac ei acolo este cu acceptul, prin vot, al alegatorului. Daca se considera ca au sarit calul vor fi indepartati si veni iubitorii de....diesel.
    4 8
  • @banditos
    si astia de acum sunt iubitori de dizal, daca erau corecti si normali, le interziceau pe toate instant din orase, la fel si fabricarea lor. cine mai vroia sa intre isi instala obligatoriu filtre de mii de euro pana trecea rar-ul pe bune in toate testele posibile.
    3 9

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru