Măsuri anti-poluare fără precedent în Milano: traficul va fi interzis complet 3 zile la final de decembrie

de Mircea Meşter
Duminica, 27.12.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Lipsa precipitațiilor, temperaturile ridicate și numărul de mașini care blochează orașul Milano au ridicat nivelul de poluare din Milano la un nivel critic. Drept urmare, autoritățile au luat măsuri radicale: 28, 29 și 30 de decembrie vor fi zile în care vehiculele private vor fi interzise pe străzi.

Dacă de obicei ne gândim la orașe poluate atunci când privim fotografii cu metropolele din China sau India, care dețin locuri fruntașe în clasamentul mondial al poluării, o informație recentă care vine din inima Europei ne dovedește faptul că acest continent are probleme reale în încercarea de a găzdui aglomerările urbane tehnologizate din 2015. Astfel, autoritățile orașului Milano au decretat stare de extremă urgență la nivel de poluare, interzicând mașinile în oraș pentru trei zile în perioada 28-30 decembrie.

Dacă rădăcina problemei este legată de faptul că regiunea Lombardia în general și orașul Milano în particular sunt părți ale Italiei unde industria auto e foarte importantă, povestea s-a intensificat în 2015 după ce temperaturile ridicate care afectează în această perioadă toată Europa și lipsa vânturilor și a precipitațiilor hibernale au dus la indici de poluare alarmanți. Și pentru că orașul Milano a ajuns să pună în pericol sănătatea propriilor locuitori, transportul în comun a fost adaptat pentru ca în perioada de abstinență auto să poată să transporte locuitorii orașului și turiștii aflați în vizită.

A apărut astfel un "bilet anti-smog" care costă 1.5 euro pe zi și care le permite tuturor milanezilor să circule pentru o zi întreagă cu orice mjloc de transport în comun, fără restricții.

Măsura luată de autorități vizează toate vehiculele private - implicit motociclete sau scutere, aflate la mare căutare în orașul din Lombardia, singurele vehicule care vor putea circula prin Milano în 28, 29 și 30 decembrie urmând să fie utilitarele municipalității și mașinile care asigură funcționarea magazinelor cu alimente perisabile. Restricția de trafic se va aplica în cele trei zile între orele 10 și 16.

Milano nu este primul oraș italian în care autoritățile iau măsuri serioase împotriva poluării, primăria Romei ordonând de câteva ori în ultimele luni înjumătățirea traficului rutier din oraș prin alternarea numerelor de înmatriculare pare cu cele impare.

Comentarii (13)

  • "vizează toate vehiculele private - implicit motociclete sau scutere... singurele vehicule care vor putea circula prin Milano în 28, 29 și 30 decembrie urmând să fie utilitarele municipalității și mașinile care asigură funcționarea magazinelor cu alimente perisabile"

    Nimic precizat de masini electrice, deci cine are masina electrica (privata) nepoluanta, trebuie sa stea acasa, oke.
    12 1
  • Marius
    știrea e completă?
    Din câte citisem pe alte site-uri restricția se aplică în zilele respective DOAR ÎNTRE ORELE 10-16.
    6 2
  • George
    Chesatia adevarata nu e vorba de poluare ci de interesele firmei de transport locale un fel de RATB AL NOSTRU CARE TREBUIE SA ISI CREASCA VANZARILE.
    5 4
  • Imi place ce se intampla in Milan pentru ca este un exemplu perfect al stupizeniei Europenilor. In loc sa introduca norme de poluare la fel de dure ca ale americanilor impotriva smogului, ei tot se sperie aiurea de CO2 si aberatii ca incalzirea globala. In loc sa le pese de oameni, ei se lupta cu amenintari fictive.

    Si in place cum autoritatile, in stupizenia lor, interzic masinile in loc sa interzica in primul rand activitatea adevaratilor poluatori precum cei industriali, care polueaza de 1 million de ori mai mult ca masinile. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca ii doare in cur ca Europa nu mai are paduri si ca in multe orase Europene copacii lipsesc cu desavarsire, desi mai multe studii stiintifice au dovedit clar ca copacii reduc in mod semnificativ emisiile particulate din orase.

    Dar de ce sa ne pese de fabricile chimice care arunce milioane de tone de emisii particulate in atmosfera, sau de centralele pe carbuni si lemne, sau de faptul ca in Europa de Vest natura a fost distrusa total, copacii care sunt responsabili de crearea umiditatii lipsesc total si ca majoritatea animalelor salbatice au disparut? Vesticii sunt un dezastru pentru natura si trebuie sa protejam paradisul care este Romania de acest mod de viata.
    15 10
  • Andrea
    Sam 93 scrie mult, prea mult....si mã intreb: oare el a fost vreodata in Italia sau la Milano? Eu locuiesc de 25 de ani in Piemonte - nordul Italiei, Milano este la 70 km de casa mea din Stresa, Lago Maggiore. Avem paduri si vegetatie bogata, de vis, sunt multe masini, dar nu mai multe ca in alte parti.

    Bāiete! citeste Caragiale: o parere fondata poti avea numai daca stii despre ce vorbesti! cred ca tu habar nu ai, Europa de Vest! haha, asa suna propaganda comunista....
    7 8
  • @sam93 "...aberatii ca incalzirea globala." ai dovezi ca incalzirea globala e o aberatie?Daca nu, taci in .... mea din gura.M-am saturat de cretini de calibrul tau care tot arunca vorba ca incalzirea globala e o aberatie, fara sa vina cu argumente.Pentru tine e normal sa avem 15-18 grade C in decembrie?
    8 2
  • @Andrea 70 de kilometri ii o distanta enorma fata de oras ca sa faca vreo diferenta. Copacii trebuie sa fie in jurul orasului si in orasul in sine ca sa conteze. Evident tu vorbesti ca orice paparuda plecata in afara care se crede desteapta. De parca trebuie sa merg in Italia ca sa stiu cati copaci sunt. Nu mai trai in trecut tanti Lelea! Daca Milano avea copaci, nu se mai facea prostia asta de cladire : http://www.dezeen.com/2014/05/15/stefano-boeri-bosco-verticale-vertical-forest-milan-skyscrapers/

    @Roco Singurul cretin din toata povestea asta esti tu bai papagalule pentru ca nu-ti folosesti creierul. O fi la ma-ta in grajd 18 grade ca unde locuiec eu si astazi si zilele trecute au fost 0 grade. Intradevar ii o iarna foarte calda, dar asta nu dovedeste nimic, la fel cu iernile extrem de reci de minus 30-40 de ani trecuti nu au dovedit nimic.

    Dovezi impotriva minciunii incalzirii globale sunt enorm de multe, dar daca nu le cauti normal ca nu o sa le gasesti. Nu ma obosesc sa educ un incult ca tine. Dar te informez ca temperatura medie a pamantului a fost intotdeauna in schimbare. Niciodata in istoria pamantului ea nu a ramas constanta pentru o perioada lunga de timp. Ar trebui sa stii ca nu de mult pamantul a iesit dintr-o era glaciara, insemnand ca planeta se incalzeste si continua sa se incalzeasca constant.

    Mai mult, activitatea solara creaza perioade in care pamantul este mai cald si perioade cand este mai rece. Acum ne aflam la apogeul caldurii primite de pamanant de la soare, dar peste cateva decenii vom intra intr-o noua mini era glaciara. In plus, nici un om de stiinta nu poate sustine ca temperatura din prezent, sau din secolul trecut, este cea perfecta pentru pamant. La fel si cu nivelul CO2.

    Daca ai vazut vreodata o sera in viata la, ai stii ca plantele se dezvolta mult mai bine cand CO2 si caldura creste. Ei bine, asta se intampla in prezent. Vegetatia este mai dezvoltata si sanatoasa ca oricand. Cu cat CO2 va creste, cu atat au plantele mai mult de mancare:

    https://www.newscientist.com/article/mg21829204-400-carbon-emissions-helping-to-make-earth-greener/

    http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3018418/The-Earth-getting-GREENER-Researchers-reveals-huge-expansion-world-s-trees.html#comments

    In ultimul rand, trebuie sa realizezi ca nu exista model computerizat capabil sa prezica in mod precis efectele CO2. Toate predictiile din urma cu un deceniu sau doua sau dovedit a fi total pe langa. Emisiile CO2 ale masinilor sunt complet nesemnificative in contextul incalzirii globale. Incalzirea globala nu este neaparat un lucru rau pentru natura, mai ales ca temperatura planetei este constant in flux. Masinile sunt demonizate de idioti ca tine cate intotdeauna trebuie sa fie ingroziti de o amenintare fictiva.
    4 6
  • https://en.wikipedia.org/wiki/World_energy_consumption#By_sector

    ia de citeste aici Sam, poate afli ca in "ecuatia" emisiilor transporturile reprezinta cam 30% din "problema"

    ps. daca pe goangle scrii "vaccines kill" sau "global warming conspiracy" o sa primesti milioane de rezultate "pozitive" ... cu toate astea rezultatele nu sunt nici pe departe legate de realitate.
    4 3
  • @sam93 si tot nu mi-ai demonstrat ca incalzirea globala e o minciuna, din contra, cu linkurile postate de tine doar confirma.Uite link de la NASA mai "cultule" despre incalzirea globala - http://climate.nasa.gov/evidence/
    Iar cat tine de activitatea solara, o simpla cautare pe google (solar activity and climate change) ai fi aflat cat de departe de adevar esti.Esti genul de persoana care detest cel mai mult, adica un prost care se crede inteligent.
    PS. Din linkul de la NASA citeste ce inseamna CO2-ul pt aciditatea oceanelor si pt viata din oceane.
    5 2
  • cristim
    Andrea nu compara zona de munte cu zona Milano, este ca si cum ai compara Brasovul cu Craiova, eu stau in Milano zona Gratosoglio de ani, si deseori sunt zile cand se simte in aer un miros ciudat persistent, ca la turnatorie in fabrica :)
    7 0
  • @unckle Bai unchiule, acolo scrie TRANSPORTURILE! Intelegi tu. TRANSPORTURILE! Adica tot ce misca. Barci, trenuri, avioane, camioane, masinile, motociclete, absolut tot. Asta include barcile alea fara nici un fel de control al emisiilor care polueaza cat 1 million de masinile, trenurile, avioanele, elicopterele, camioanele comerciale care consuma zeci de litri la suta si functioneaza aproape 24/7. Duba care iti aduce coletul care il comanzi online, taxiul care se plimba prin oras non-stop, autobuzul. Absolut tot. Scade tu de acolo incat sa-ti ramana doar masinile de uz personal. De acolo mai scade alea din India, China, America de Sud, proiectate in urma cu 50 de ani pentru ca ei nu au norme de emisii asa stricte ca in US si EU si dupa mai vorbim cat la suta din emisiile de carbon sunt produse de MASINILE DE UZ PERSONAL DIN EMISFERA VESTICA.

    @Roco inseamna ca esti analfabet. In mod clar ti-am explicat ca temperatura pamantului se schimba constant si ca incalzirea globala cauzata de oameni este un mit prost.
    3 4
  • @sam93 Singurul tau argument ca incalzirea globala e un mit era despre activitatea solara, iar eu ti-am aratat ca nu influentiaza acitivitatea solara incalzirea globala.Linkurile trimise de tine despre CO2 si plante demonstreaza ca nivelul de CO2 e cu mult peste nivelul normal.Intra pe linkul de la nasa si vezi primul grafic despre nivelul de CO2 din prezent si cat era in trecut.Adevarat ca temperatura Pamantului se schimba in mod constant, si anume cand nivelul de CO2 e mai mare, temperatura creste.Se vede si din graficul de la NASA.
    4 1
  • Tot ceace daruim se intoarce, mai devreme sau mai tarziu, la noi. Cautam urgent colaboratori part time care vor sa castige bani in timpul liber, intr-un proiect unic la nivel mondial, ce vizeaza intrarea pe piata americana a cartilor electronice. Incheiem contract de comision. Pentru detalii, trimiteti mesajul PROIECT la adresa micadeac@yahoo.com
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru