Măsuri dure pentru încurajarea transportului alternativ: Bruxelles vrea să limiteze viteza maximă a mașinilor la numai 30 km/h

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Luni, 22.07.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Autoritățile locale din Bruxelles intenționează să limiteze viteza maximă a mașinilor la numai 30 km/h pe întreg teritoriul orașului începând din 2021, ca măsură pentru încurajarea transportului alternativ.

Marile orașe europene au început să aplice o serie de măsuri drastice pentru reducerea poluării. Până în prezent, cea mai populară măsură este introducerea unor restricții de circulație pentru mașinile diesel cu motoare care nu îndeplinesc cel puțin norma de poluare Euro 4.

Cu toate acestea, măsura nu este eficientă pentru a reduce blocajele din trafic, motiv pentru care noul guvern regional din Bruxelles a anunțat că intenționează să apeleze la o altă strategie.

Astfel, autoritățile anunță că de la 1 ianuarie 2021 toate mașinile vor circula prin orașul Bruxelles cu o viteză maximă de 30 km/h. Aceasta limitare se aplică în prezent pe o suprafață de circa 55% din oraș, însă urmează să fie extinsă pentru a acoperi practic tot orașul, cu excepția unor zone intens circulate și a unui inel median.

"Studiile arară că în orașele în care au fost introduse zone de limitate de 30 km/h numărul accidentelor a scăzut cu 25% până la 40%. Prin urmare, pietonii și bicicliștii sunt mai protejați.

Un pieton lovit de o mașină care merge cu 30 km/h are de trei ori mai multe șanse să supraviețuiască decât dacă este lovit cu 50 km/h", afirmă cercetătorii de la Institutul Vias.

Pe de altă parte, șoferii de taxi din Bruxelles au anunțat deja că sunt împotriva măsurii, în special din cauza faptului că la ore de vârf este "aproape imposibil" să conduci cu o viteză mai mare de 30 km/h, din cauza aglomerației. În plus, ei consideră că va fi dificil ca poliția rutieră să impună amenzi pentru toate cazurile de depășire a noii limite de viteză.

Via Phys, Brusels Express

Comentarii (8)

  • Adrian
    Daca in Romania vii cu astfel de masuri, lumea injura PSD-ul ca face numai prostii. Apoi se urca in masina si pierde ore in trafic pentru ca ... PSD. Daca nu sunt locuri de parcare, de vina e PSD. Dar daca poate, romanul ar parca oricand pe trotuar in loc sa dea banul pe tichetul de parcare. Dar noi vrem in UE, nu vrem cu Rusia.
    Aseara la stiri un sofer prins drogat la volan afirma ca isi pierde permisul de conducere datorita unor legi proaste. Probabil credea ca in Amsterdam e legal sa te urci asa la volan.
    20 14
  • Ineptia socialista n-are limite. In continuare, ingradirea libertatii gaseste noi si noi formule spre victoria finala: oameni bagati in jug care au voie sa spuna si sa faca doar ce vor carmacii.

    Asta e rezultatul tot mai bine conturat al unui proces indelungat de inlaturare a libertatii de expresie si de actiune, a democratiei insasi.
    14 7
  • Astfel de masuri poate sa incerci sa le introduci cand/daca vei avea un parc auto exclusiv elecrificat sau hybridizat. Astfel e penibil sa obligi un motor termic sa mearga numai cu maxim 30 la ora. Consumul si automat si poluarea o sa fie mult mai mari in primul rand. Oricum nu se intelege din stire care ar fi explicatia/asteptarile autoritatilor pt. o astfel de masura. Este ceva alambicat si prostesc despre interzicerea unor anumite motorizari diesel care nu au reusit sa descongestioneze traficul (!!!)- cand masura a fost luata de fapt contra poluarii acelor motoare , iar apoi niste exemple cu un numar mai scazut de victime daca viteza maxima scade la 30 km/h - pai parca era pt. trafic masura nu pt. siguranta pietonilor !!?? Domnii/doamnele/persoanele decidente de pe-acolo ar trebui sa stie/fie siguri de un lucru - niciodata , in vecii vecilor, traficul nu se va descongestiona prin limitarea vitezei la o valoare atat de mica ,din contra vor fi ambuteiaje mult mai mari. Intr-adevar ,poti spera ca in 2-3 ani oamenii o sa renunte si o sa treaca spre alte mijloace de transport , dar e posibil ca in astia 2-3 ani sa ai niste "mici revolutii" prin zona sau niste probleme mult mai mari decat cea in cauza pt. care se ia masura.
    12 1
  • Anonim
    Inca o dovada ce inseamna UE . Astia sunt mai rai ca URSS practica acelias metode ba mai mult jecmanesc tarine din Europa de este mai tare ca rusii .
    6 3
  • Rudolf D.
    @Anonim
    Ce treaba are UE cu decizia primariei unui oras, fie el si Bruxelles?
    Asta nu inseamna ca nu rebuie sa fim ingrijorati de noua conducere suprastatala unde s-au cocotat persoane incompetente gen Ursula von der Leyen Care ca si geniul Micron are fantezii eco pe banii prostimii,noi taxe etc., in timp ce prioritatile sunt altele (vezi de ce vestele galbene nu se linistesc de luni bune, de ce in multe tari somajul e 20%). Daca nu ma credeti, intrebati orice german ce parere are despre Ursula si o sa va lamuriti. O sa vedeti ca nu e departe de Veorica.
    3 3
  • @rudolf
    vrei sa spui securisti,la fel cum e si la noi pe fata.
    3 0
  • andrei
    pai draga Adrian, cine a fost la guvernare atatia ani? PSD, 80%. deci daca nu sunt locuri de parcare, si daca una din cauze e guvernarea, logic ca ei sunt de vina. si chiar sunt. nu total, evident, dar sunt. poti sa imi spui de locuri de parcare facute dupa ce a venit firea in bucuresti? nici macar alea cu lift de le implementase poteras nu au fost continuate. sau alte solultii. zero.

    la noi nu poti implementa asemenea masuri pentru ca transportul alternativ e zero. piste de bicle nu, transportul in comun nu face fata la orele de varf, deci cum sa renunte la masina? si cum ii verifici ca nu trec de 30?
    dar nu stiu de ce va uitati voi la astia in vest, si apoi va speriati ca s-ar implementa si la noi asa ceva??? ce, s-a mai implementat ceva de la ei la noi exact cum e la ei? nimic, ca nu merge.
    3 3
  • P*ulea
    Domnule pesedist Adrian, nu mai incerca sa justifici "inocentul" psd, ca stim prea bine ce a fost, este si va fi, de fapt, acest partid infect. Deci de aia nu vine psd-ul cu astfel de masuri, ca le este frica de injuraturile poporului :))). De aia nu fac nimic la capitolul investitii si infrastructura, parcari supra-etajate, spitale etcccc, ca le este frica de injuraturi, si ei nu prea suporta asa tratamente... Iti spun eu de ce nu fac nimic acesti pesedisti: Pt ca scopul lor in fruntea tarii era cu totul altul si am vazut prea bine care era.
    PS: Zici ca, chiar si daca am avea parcari supra-etajate (precum cele in care am parcat in Los Angeles, puse la fiecare 300m), romanii ar parca oricand pe trotuar. Hai nu ma innebuni! Pai daca exista locuri de parcare, ar putea si politia sa faca curatenie prin oras, altfel unde sa duc masina? in pom?! Saracutul PSD.... de aia nu fac ei parcari.. ca romanul siiiiigur nu parcheaza in ele :( Rai romanii astia frate...Rai oameni...
    5 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru