Tehnologia steer-by-wire nu este deloc o noutate. În prezent este utilizată de mărci ca Tesla, General Motors, Geely, Toyota și Lexus. Din 2026, acestora li se vor alătura și germanii de la Mercedes-Benz.
Pe înțelesul tuturor, tehnologia steer-by-wire elimină necesitatea unei conexiuni mecanice între volan și roți. Prin utilizarea unui actuator integrat în volan și un actuator electromecanic poziționat între roți se elimină necesitatea coloanei de direcție.
Această tehnologie face virarea mai simplă, mai ales la manevrele de parcare.
Odată cu adoptarea acestei tehnologii, Mercedes-Benz va integra în modelele sale și un volan cu o formă neconvențională. Potrivit germanilor, acest volan nou are câteva avantaje: eliberează spațiu în habitaclu, facilitează urcatul și coborâtul din mașină și, nu în ultimul rând, oferă o vedere neobstrucționată a instrumentarului de bord.
Până acum, tehnologia steer-by-wire de la Mercedes-Benz a adunat peste un milion de kilometri pe bancul de teste și încă atât în lumea reală, pe circuit și pe drumurile publice.
Așa cum spuneam, germanii vor integra această tehnologie în modelele de serie în 2026.
Reprezentanții companiei nu au precizat care model va semna premiera, dar sunt șanse mari ca acesta să fie viitorul EQS facelift.via Mercedes-Benz
De multă vreme mii și mii de pasageri beneficiază de fly-by-wire.
Au incercat si cei de la Tesla cu "volanul" asta.
Drive by wire e prezenta deja de vreo 10 ani in productia de serie pe la diverse alte marci.
Numai snobii se misca greu, ca deh, profitul bata-l vina...tre sa se imbuibe si sa vanda la suprapret orice negru de sub unghie.
La fel și la coloana de direcție “clasică”, virarea roților este asistată sau chiar mai mult în cazul direcției active.
Ideea o văd cu riscuri multiple și în consecință sper să fie interzisă.