NHTSA recomandă eliminarea funcţiilor de internet şi SMS din sistemele multimedia ale maşinilor

de Sebastian Toma
Miercuri, 24.04.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Americanii de la NHTSA au emis o serie de recomandări pentru producătorii de automobile. Acestea vizează eliminarea funcţiilor de SMS şi internet ale sistemului multimedia în timp ce vehiculul se află în mişcare.

NHTSA, unul dintre cele mai importante organisme din SUA care guvernează transporturile, vrea să oprească pentru totdeauna problemele legate de şoferii care scriu SMS-uri la volan sau folosesc internetul. În primă fază, proiectul NHTSA funcţionează pe post de recomandare voluntară, adresată producătorilor de automobile. Astfel, NHTSA propune ca funcţiile de trimitere şi citire a SMS-urilor să fie blocate din meniul sistemelor multimedia care echipează vehiculele vândute în SUA, să fie blocate toate sistemele legate de entertainment şi comunicare video şi să fie blocat conţinutul de tip social media sau internet atunci când vehiculul nu este oprit şi nu este cuplată treapta de parcare.

“Nu am nicio îndoială că şoferii apreciază aceste tehnologii, dar avem obligaţia de a echilibra inovaţiile dorite de consumatori cu siguranţă de care avem nevoie cu toţii”, a explicat Ray LaHood, secretar al departamentului de transporturi din SUA. Declaraţia sa vine la câteva momente de la anunţarea noilor standarde ale NHTSA, care spun că sistemul multimedia trebuie să nu îi distragă şoferului atenţia de la drum mai mult de două secunde pentru fiecare acţiune în parte.

Reglementarea implică atingerea oricărui obiectiv al sistmeului multimedia în doar şase apăsări, realizate în maximum 12 secunde. Fie că vorbim despre schimbarea postului de radio sau de modificarea temperaturii de la interior, toate aceste acţiuni trebuie să fie realizate în intervalul specificat.

Urmareste Automarket
În contrast, Alianţa Producătorilor de Automobile din SUA, cel mai mare grup industrial din această ţară, stipulează un timp de 20 de secunde.
Agenţia NHTSA intenţionează să integreze noile cerinţe treptat, în termen de trei ani, timp în care va elabora recomandări şi pentru sistemele de comenzi vocale, alături de reglementări pentru dispozitivele multimedia portabile. Cei de la NHTSA iau în considerare integrarea unui test pentru sistemele multimedia în cadrul testelor de siguranţă, pentru a favoriza dezvoltarea sistemelor care să funcţioneze cât mai simplu şi să nu distragă atenţia şoferului de la drum.

Via AutomotiveNews (înreg.)

Comentarii (8)

  • in ziua de azi se pare ca esti obligat sa nu mori.....
    mitul care spunea ca.....guvernului nu-i pasa de tine......se afla pe marginea prapastiei.......
    dar oare de ce nu vrea guvernu sa mai moara oamenii......ar fi interesant de stiut un raspund cat de cat 'inghitibil'
    e chiar penibila chestia cu esti obligat sa......si asa mai departe......
    de ce esti obligat sa porti centura de sigutanta cand esti la volan.....de ce te obliga.........e ca si cum tiar zice....e interzis sa te arunci de pe bloc...........
    poi se pare ca daca nu mori.....platesti mai multe taxe la stat......si probabil statu are de castigat de pe urma asta.......altfel nu vad problama
    6 30
  • Tzenu_bmw - din comentul tau reiese ca tu chiar apreciezi cand moare cineva din familia ta din cauza unui tampit care nu se uita pe unde merge pentru ca scrie un sms sau se uita pe facebook ..... Imi place cum ai gandit situatia. Intr-adevar, nu te poate oblige nimeni sa mori, sa nu porti centura, sa nu fii atent la ce e in fata ta, dar daca tot faci asta ai grija sa nu duci si un nevinovat care poate chiar are grija de lucrurile astea cu tine .... Daca tu vrei sa mori lasa-i pe altii sa mai traiasca. Sincer nu pot sa inteleg cum gandesti ... Trist!
    22 0
  • Ce se intampla daca ai un accident de masina,si nu ai avut centura pusa si ai scapat cu viata?Dar esti paralizat,sau infirm?Cine se va chinui cu tine? Statul si familia.Vei fi ca o piatra de moara legata de gatul unora.Spitalizarea costa,programe de reabilitare sau reintegrare care costa si ele.Medicatia costa.Vei fi inutil.Acum pricepi un pic?
    15 1
  • lorinczi.thomas
    @tzenu_bmw

    Tu nu intelegi ca sunt unii oameni care au altceva DE O MIE DE ORI MAI BUN de facut decat sa stea prin spitale, la sectii de politie sau chiar mai rau, sa MOARA, din cauza unora carora nu le pasa de viata lor.

    Celor ca tine viata vi se pare ca un joc, nu esti putin atent si GAME OVER, "A, nu-i problema, ma nasc din nou si o iau de la inceput."...

    Daca vrei, joaca-te tu acasa pe facebook green farm pana cazi lat in pat, mergi la Mc Donalds si mananca big mac pana vomiti in tava unui copil de pe masa de alaturi, traverseaza unde-ti taie capu', eventual culca-te pe mijlocul drumului, tipa din toti plamanii o injuratura in mijlocul cartierul la 12 noaptea, tai-o prin oras cu 220 km/h, etc.. ITI VA FI MAI BINE?????????
    13 2
  • inexorabil
    @tzenu, doar stii ca eu insumi am incriminat --- si nu o data --- propaganda sectanta si elucubranta a raiului teluric (este vorba despre erezia milenarismului), in care toata lumea existenta la un moment dat ar trai vesnic in trup (adica dincolo de presupusa mie de ani de pace, prosperitate si fericire pe pamant, sofistic absolutizate) --- implicit, n-ar mai fi nevoie de alti oameni, adica tendinta generala ar fi de renegare a reproducerii si de stopare a sporului demografic (pai altfel de ce se plang tot mai multi barbati ca sunt refuzati sexualmente de femei pe motive si invocari "morale" ?) --- iar cainele de paza al "nemuririi" organice ar rontai pe paine orice risc "vrajmas". Insa, de data asta, ma vad nevoit sa sustin intrutotul pozitia NHTSA, deoarece pandemia tehnoglobalizarii necontrolate incepe sa dileasca efectiv creierul uman, ceea ce poate constitui avangarda unor comportamente deviante, degenerante, mai ales in randul celor aflati in plina dezvoltare psihosomatica (la tineri ma refer, evident) si, din nefericire, lasati de izbeliste (a se citi "dupa capul lor", in dese cazuri zevzec), din cauza ca factorii educativi traditionali (desigur, familia, scoala si biserica) au alunecat in alte preocupari decat cele menite si judicioase......
    Eu cred cu tarie (dar nu cu patos, sa nu confundam) in primatul sigurantei rutiere (etalonul global atat de competenta, cat si de exigenta, in verificarea, evaluarea si calificarea sigurantei masinilor mi se pare IIHS, nu EuroNCAP sau ADAC) si in valorile obisnuite ale vietii, fie personala, fie sociala, dar actualmente s-a depasit limita normalitatii in privinta interferentei om-tehnologie......Recunosc, cu oarece jena, ca GM are o mare parte de vina prin introducerea paradigmei e-instrumentaliste in lumea auto (atingand paroxismul cu sistemul OnStar), pe fondul reconceptualizarii ergonomiei "clasice", astfel incat tehnologia ajunge sa foloseasca si sa manevreze omul, nu invers! Intamplator sau nu, masina pe care mi-o doresc cel mai mult a insemnat taman pionierul mizei "gages", desi, in mintea mea, precumpaneste argumentul "retro" al comandamentului "pur" estetic, insa tot n-as scapa de suspiciunea de critic "subiectiv", nu?
    4 10
  • inexorabil
    @lorinczi, nu cumva tu esti copilandrul acela de vreo 11-12 ani care n-a mai postat aici de vreun an si mai bine?......Vezi ca @tzenu_bmw are de vreo doua ori varsta ta (fiind cunoscut cu vechi state pe AM, dar nu acesta este motivul pentru care eu il apreciez), asa ca nu te aventura sa te stropsesti la el (cui ii recomanzi tu sa "vomite", mai imberbule?!), ci concentreaza-te pe pregatirea pentru "bac" si alege moderatia in raporturile cu oamenii mai parguiti, mai instruiti si mai chibzuiti decat tine. Sper sa nu confirmi tabloul sumbru de mai sus despre "generatia chix"......Si sa nu cumva sa te repezi cu "replica" la mine, bine? Tentatia juvenila a satirei asmodeice emise cu voluptate guturala este prea mare in ziua ticaloasa de azi, stiu, dar intotdeauna indreptatirea de sine in judecarea aproapelui, indiferent de epoca sau regim, s-a cununat cu anticamera pierzaniei, deci, vezi, nu calca in strachini......
    3 12
  • lorinczi.thomas
    @inexorabil

    Bravo, ai memorie buna!
    5 0
  • Foarte bine!
    Net si SMS se folosesc pe loc, nu in condus. Masina este pentru condus, iar cand conduci trebuie sa belesti bine ochii la drum si trafic si sa fii pregatit sa efectuezi orice manevra necesara. Daca ar fi dupa mine, as desfiinta toata gadget-aria de la bordul masinilor, locul lor in masini nu mi se pare potrivit.
    17 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru