Norvegia: mașinile electrice au acaparat 54% din vânzările totale pe 2020. Audi e-tron a depășit Tesla Model 3, liderul din 2019

de Paul Cosma
Miercuri, 06.01.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Mașinile electrice au avut o cotă de 54% din vânzările pe 2020 în Norvegia, marcând un nou record istoric pe această piață. Audi e-tron a ocupat prima poziție în topul vânzărilor, după ce a devansat Tesla Model 3, liderul din 2019.

Norvegia vrea să devină prima țară care să interzică vânzările mașinilor diesel și pe benzină până în 2025 prin eliminarea taxelor pentru vehiculele 100% electrice.

Această politică a nordicilor pare să dea rezultate, din moment ce mașinile cu zero emisii câștigă tot mai mult teren în fața celor “tradiționale”.

În 2020, mașinile electrice au depășit în premieră borna de jumătate din vânzările totale (54.3%), după ce cota acestora fusese de 42.4% în 2019 și circa 1% acum un deceniu.

Autoritățile norvegiene estimează că proporția mașinilor electrice din vânzările totale va ajunge la peste 65% în 2021.

Cea mai vândută mașină din Norvegia în 2020 a fost Audi e-tron, care a depășit Tesla Model 3, liderul din 2019.

Mașinile diesel au avut doar o cotă de 8.6% din vânzările norvegiene pe 2020, după ce în 2011 reprezentau aproape 76% din piață.

Via Reuters

Comentarii (17)

  • Edikkk
    Da, Tesla are conducere autonomă ceva mai bun decât concurenţii, are bateria mai avansată şi mai mare, are anumite puncte tehnologice de apreciat ....

    dar nu întotdeauna înseamnă că este câştigătorul.

    Bravo Audi e-tron, merită!
    Se încarcă la fel de repede ca Tesla (km / Min charge) lucru care contează de fapt cel mai mult în realitate,
    apoi interiorul şi exteriorul... dap... este clar peste Tesla.

    Bine, să fie concurenţă.
    20 32
  • ACE - Craiova
    Cum domne` sa cumpere norvegienii astia ciudati (sic?!) asa de multe masini electrice iar cea mai vanduta sa fie una care costa peste 70.000 Euro?!

    Las` ca vine ea DACIA Spring si in Norvegia....
    Ce ziceti, din toamna, nici nu mai ajung in Romania - descarca vapoarele chinezesti cu marfa doar pentru Norvegia?!
    26 23
  • J.R. Ewing
    Ia sa vedem noi de unde au bani astia sa-si cumpere masini:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Norway#/media/File:Exports_of_Norway_in_2017.svg

    Vai vai vai!
    14 0
  • Iti spun eu cum cumpara norvegienii electrice, primul pas subventionarea puternica si o sumedenie de facilitati, al doilea taxarea drastica a termicelor, la aceste decizii se adauga nivelul ridicat de trai si parcul auto mic, de aproximativ un milion de autovehicule.

    Norvegia este varianta europeana a tarilor arabe exportatoare de petrol, ( us gaze), dar care n-au purtat razboaie, n-au intrat in conflicte de niciun fel, au acumulat linistiti sutele de miliarde, au si o clasa politica corecta cat de cat, deci este normal sa ajunga aici.

    Entuziasmul norvegian nu se poate aplica tarilor mult mai mari din Europa, nu mai spun de pe alte continente.
    36 16
  • J.R. Ewing
    https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Norway#/media/File:Exports_of_Norway_in_2017.svg
    14 0
  • Andrei
    Ar fi frumos ca atunci cand dati stiri din astea,sa le dati complet,sa nu omiteti si ca subventia la electrice in Norvegia e de pana la 15 000 euro,ca sunt scutite de Tva si de plata parcarii si impozitului iar cele pe benzina si motorina sunt taxate in prostie si li se interzice intrarea in centrul oraselor sau parcarea pentru mai mult de doua ore . Ca asta e "miracolul" vanzarii de electrice in Norvegia. Ps. E-dick si Ace Craiova sunt aceeasi persoana, sa para ca sunt mai multi sustinatori de verde pe aci se semneaza diferit,bine,mai sunt si cei doi cu mintea slaba,Verdele Alex si Kap gol,alti ecologisti penibili.
    44 22
  • Subventie pana la 15.000 Euro in Norvegia - isi permit cam multe - dupa ce ca sunt si bogati (fondul lor suveran depaseste 1.000 miliarde USD) mai au si rezerve mari de petrol.

    Noroc ca se arunca altii sa le cumpere combustibilii lichizi (petrol) sau gazosi (gaze naturale)

    Iar ei sa utilizezez majoritar energia electrica din hidrocentrale si eoline.
    30 4
  • Marian
    Deci se poate. Felicitari evoluatilor.
    Astia inca nu au auzit de cat de mult scade autonomia in conditii de iarna? :))
    In curand vor urma alte tari spalate pe creier cum ar fi: Olanda, Elvetia, Anglia...
    10 25
  • @andrei
    Asa se face tranzitia si e normal.
    Metode asemanatoare se aplica in Finlanda, Suedia, Olanda.
    9 20
  • Andrei the accountless, mulțumesc de apreciere, să-nțeleg așa, cine n-are șapcă și TDI e ecologist?
    Totuși nu pot să nu mă-ntreb, ce m-ar de gol și de ecologist, că sigur nu e poza de profil :)
    Lucru valabil de altfel și la Green Alex, mai ales că mie nu-mi pare a călări un mega scuter electric în poza aia :)
    Oricum în mod curios și contrar cu percepția ta, la faza cu norvegienii tind să te aprob, nu mi-am luat nordicii ca modele în viață și nici nu cred că procentele alea trebuie să ne dea pe spate dacă ne uităm și la numărul de unități.
    7 22
  • Somonu prajit
    daca n-ar exporta petrol n-ar avea nici bani de funie ca de sapun ce sa mai vorbim. O natie norocoasa acum, fara a avea absolut nici un merit, doar ca s-au nascut acolo. Nu reprezinta un exemplu, fiind un caz particular.
    16 6
  • @dan_grc
    Nu se aplica in Europa pentru ca germanii au anumite interese. Or fi oare service-urile care fac o gramada de bani din reparatii si intretinere? Schimburile de ulei, filtre, bujii, distributii?
    Hai ca vedem in maxim 5 ani daca si in Germania va fi la fel. Eu asa cred, ca si ei tot spalati pe creier sunt. Nu degeaba a ajuns Audi e-tron cea mai bine vanduta masina electrica in Norvegia.
    Daca nu va place parcul norvegian, atunci luati ca exemplu pe cel olandez, la o populatie asemanatoare cu a Romaniei.
    Am auzit ca stau excelent la puncte de incarcare, iar la calitatea strazilor stau cel mai bine din Europa.
    7 14
  • In Germania in 5 ani electricele vor depasi 50% ? Sunt sanse mai mari sa fii prajit pe creier. De ce doar Germania, doar nemtii construiesc masini ? Cum sta treaba in Franta, Italia ? Ia vezi, ce spun sursele ? Cum sa latrati mai toata ziua, sa va considerati superiori, cand voi nu aveti nicio electrica, in afara de masina de spalat, cum bine spunea cineva ? Vreti pomeni de la stat si facilitati sa salvati planeta ?
    18 6
  • Electricele in Norvegia sunt mai ieftine decat masinile clasice cand se iau in calcul toate taxele, subventiile si scutirile.
    Masini termice in Norvegia isi iau doar cei carora nu li se potriveste deloc o electrica (fie e foarte frig, fie merg mult, fie nu au unde s-o incarce).
    11 0
  • inexorabil
    Dane, nu-ţi mai bate capul. Pur şi simplu nu merită…

    Îmi amintesc de perioada irepetabil de feerică a copilăriei (aşa “comunistă” cum era), când mi-a făcut cu ochiul (din bibliotecă) capodopera lui Frans G. Bengtsson – “Vikingii” (Aventurile lui Röde Orm sau “Corăbiile Lungi”). M-a ţinut cu sufletul la gură. Eroism fără seamăn. Războinici prin definiţie. Maeştri greu egalabili în arta navigaţiei (deci tăiau păduri fără să respire, necompătimind “biata” natură).

    Ironia sorţii este că urmaşii de peste un mileniu ai bravilor vikingi construiesc, imperturbabili, societatea (euro)socialistă multilateral dezvoltată.

    Ştiu că trebuie să-i plătesc drepturi de autor lui ACE, dar n-am încotro: bravos, Scandinavia!
    13 4
  • ACE - Craiova
    Publicația Moneyshake a analizat câte vehicule electrice sunt vândute pe țară, la 10.000 de persoane. Lista este următoarea:

    Norvegia - 148
    Suedia - 41
    Olanda - 40
    Canada - 15
    Germania - 13
    Marea Britanie - 11
    SUA - 10
    Franța - 9
    China - 7
    Coreea de Sud - 5
    Japonia - 3

    Vezi:
    https://insideevs.com/news/464797/eletric-cars-sold-globally-per-hour-brand-country/
    2 6
  • gerula
    Subvențiile pentru electrice in Norvegia sunt de circa 2miliarde USD/anual https://www.rt.com/news/468342-norway-tesla-electric-cars-hypocrisy/
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru