Parcări inteligente în Bucureşti: rezervări şi plăţi prin telefonul mobil pentru locurile de parcare

de Daniel Popescu
Joi, 19.11.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Bucureştii vor putea găsi şi alege mult mai uşor locurile de parcare prin intermediul soluţiei mobile Parking+Plus, care va fi implimentată de Telekom România după ce a fost dezvoltată de programatori din Cluj-Napoca.

Una dintre principalele probleme pentru şoferii bucureşteni este numărul foarte mic de locuri de parcare, dar şi imposibilitatea de a cunoaşte în prealabil unde există locuri libere, situaţie întâlnită chiar şi în cazul parcărilor cu afişaj electronic.

Situaţia s-ar putea însă schimba în viitorul apropiat prin implementarea unei aplicaţii de smartphone dezvoltată de programatori din Cluj-Napoca.

Pe numele ei Parking+Plus, aplicaţia permite vizualizarea pe smartphone a parcărilor din oraş, a  locurilor libere dintr-o parcare şi plata taxei de parcare. De asemenea, şoferii pot selecta doar parcările publice sau cele private care oferă servicii suplimentare precum paza, iar la întoarcere poţi vedea în aplicaţie unde ai parcat.

Aplicaţia identifică în timp real cele mai apropiate locuri de parcare, care pot fi rezervate şi plătite de pe telefonul mobil.

Andrei Cepoi
Manager vanzari Telekom Romania
Aplicaţia a câştigat marele premiul al competiţiei Business Wall of Fame organizată de Deutsche Telekom, iar în curând va fi implementată în Bucureşti de filiala din România a grupului german de telecomunicaţii.

"Problema parcărilor din Bucureşti va putea fi rezolvată în viitorul foarte apropiat prin intermediul soluţiei Parking+Plus, care va intra în portofoliul Telekom România.

Practic, aplicaţia identifică în timp real cele mai apropiate locuri de parcare, care pot fi rezervate şi plătite de pe telefonul mobil. O soluţie similară, implementată în oraşul italian Pisa, a fluidizat traficul şi a făcut mai plăcută experienta turiştilor, dar şi a rezidenţilor", explică Andrei Cepoi, manager de vânzări în cadrul Telekom România.

Acesta nu a precizat însă care vor fi parcările care vor intra în cadrul programului şi nici data exactă când acest serviciu va fi implementat.

Via Profit

Comentarii (8)

  • "Problema parcărilor din Bucureşti va putea fi rezolvată în viitorul foarte apropiat prin intermediul soluţiei Parking+Plus"
    asta era problema parcarilor in Bucuresti ca n-aveam aplicatie sa ne rezervam locurile.

    Poate de asta n-avem nici autostrazi ca n-avem aplicatie sa ne arate unde sunt.
    12 0
  • rezervare :))
    Cum sa rezervi un loc de parcare? Cine il gaseste o sa simta cumva ca e rezervat si o sa fie amabil sa nu parcheze acolo? Cum dreq sa publici asa ceva fara sa intelegi macar aberatia?
    4 1
  • Problema parcarilor din Bucuresti nu se va rezolva niciodata fara o educatie fortata a gibonilor din trafic. Atata vreme cat ai parcari in care poti lasa masina la un pret mai mult decat razonabil dar tu preferi sa parchezi aiurea, sa incurci traficul si sa-i blochezi pe altii, poate sa faca primaria si aprcari cu lift si tot nu se va schimba nimic. In Bucuresti pot da cel putin doua exemple de parcari situate in zone aglomerate unde gasesti locuri in permanenta, in jurul acestora fiind plin de masini parcate aiurea. Iar o sa-mi sara in cap socialistii, dar daca n-ai 1.5 -3.0 ron sa platesti o ora de parcare, mergi nene cu metroul.
    1 0
  • @rezervare:)))

    Ce ti s-o pareaa asa de dificil? Vorbim de parcarile amenajate. Ce-o fi asa de greu ca parcarea sa aiba un site, in care sa existe o schita a locurilor libere pe care sa le poti rezerva on line iar administratorul parcarii sa le rezerve marcandu-le cumva? Pur si simplu se blocheaza locul respectiv cu un dispozitiv. Era sa-ti dau ca exemplu modul in care faci rezervare la teatru, dar as fi comis o gresala.
    1 0
  • Pai da...
    In Bucuresti, rezervarea locului de parcare se face de foarte multa vreme: exista un sistem centralizat de parcagii, stiti voi care. In plus, multi rezerva locul de parcare prin mijloace moderne si eficiente de semnalizare: caramizi, boltari, lazi, navete de bere, un fel de capre de lemn, stative legate intre ele cu lant, stive de pneuri... etc.
    Ce-i drept orice nou mijloc de rezervare loc de parcare este binevenit.
    1 0
  • Pai da...
    @mishazaitev: o sa te rog frumos sa imi zici cum te descurci cu parcarea subterana (cu plata) de la piata Obor, sa zicem pe la ora 11.00 sambata sau duminica...
    Acum lasand gluma la o parte, sunt parcari subterane in mall-uri, unde semnalizarea locului ocupat este facuta cu semnal luminos cu lumina rosie (ocupat) si lumina verde (liber). In plus, sunt si tabele electronice care sa iti indice cate locuri libere mai sunt, si unde sunt ele. Poate ca pentru ei se poate aplica sistemul mentionat in articol.
    0 0
  • Pai da...

    Nu stiu cum e la Obor, dar la Universitate exista locuri mereu, in parcarea subterana. Am parcat acolo la ore atat de diferite incat, chiar stiu ce zic. La fel si in parcarea supra-terana din rondul de la P-ta Alba Iulia. Locuri goale cat cuprinde, iar in jurul acestora zeci de ghertoi care parcheaza pe unde apuca (treceri de pietoni, spatii verzi, trotuare etc.).

    Si repet. Atata timp cat operatorul parcarii ar fi conectat la o aplicatie, nu mi se pare absolut deloc dificil sa rezerve un loc de parcare. Sigur ca forma rezervarii poate merge de la blocarea spatiului respectiv cu un obiect si pana la mijloace mai sofisticate din punct de vedere tehnic.
    2 0
  • aaa, pai vad ca e simplu, o rezolvam din soft... Eu zic sa negocieze cineva pe programatorii aia sa ne faca si niste autostrazi.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru