Polițiștii englezi testează camere care detectează dacă șoferii folosesc telefonul la volan

de Alexandru Monenciu
Miercuri, 19.10.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
În următoarele două luni, polițiștii din comitatele Devon și Cornwall (Anglia) vor testa un sistem de camere video, denumit Acusensus, care poate detecta dacă șoferii folosesc telefonul la volan sau dacă poartă centura de siguranță.

Utilizarea telefonului mobil la volan este una dintre cauzele care pot conduce la accidente, uneori, grave. Tocmai de aceea, această practică este pedepsită, dar de cele mai multe ori șoferul nu este prins în fapt și scapă basma curată.

Poliția din comitatele Devon și Cornwall, din Marea Britanie, au ac de cojocul celor care folosesc telefonul atunci când conduc. În următoarele două luni, aceștia din urmă vor fi identificați cu ajutorul unui sistem denumit Acusensus.

Dacă se dovedește a fi eficient, sistemul ar putea fi implementat definitiv, și pe alte șosele din Anglia.

Acusensus este instalat pe o mașină echipată cu o serie de camere video, care înregistrează toate mașinile care trec pe lângă ea. Cu ajutorul inteligenței artificiale, sistemul poate determina dacă cel de la volan folosește telefonul mobil sau dacă poartă centura de siguranță (inclusiv pasagerul din dreapta).

Totodată, sistemul poate determina și viteza de deplasare a mașinii.

În cazul în care este detectată o încălcare a legii, imaginile respective sunt analizate și, ulterior, șoferul va fi sancționat corespunzător.

Potrivit unui studiu realizat în urmă cu doi ani, pe un eșantion de 60.000 de persoane, 55% au recunoscut că au fost martori la o încălcare a legii circulației (telefon mobil la volan sau nepurtarea centurii de siguranță) în fiecare zi.

Mai mult, 81% dintre aceștia au declarat că sancțiunile ar putea fi mai dure.

via Fleetnews

Comentarii (6)

  • (uk)raina
    E vorba de pasagerul din stânga pentru că, nu-i așa, totul e pe invers. Sau nu?
    3 0
  • Clar nu sunt de acord nici cu alcoolul, dar telefonul este muuult mai periculos si chiar nu știu cum se poate face ceva in acest sens… foarte greu de identificat si sancționat pe cei care se joaca cu viața lor (dacă ar crăpa doar ei n-ar fi mare problemă) si cu viața altora pentru niște mesaje de 2 lei. Acu vreo doua luni un coleg și-a pierdut fetița (8 ani), era de mâna cu mama ei… a intrat un dobitoc pe trotuar că era cu capul în telefon. Soția a “scăpat” după 3 săptămâni in spital… Va rog nu ezitați sa faceți ceva in privința asta si dacă reușiți sa influențați si pe alții de ce nu… fără sa știți puteți salva o viață sau chiar mai multe.
    12 0
  • Eu nu pot să înțeleg cum de mai văd șoferi în mașini moderne, care mai folosesc telefonul mobil, când bluetooth are până și Dacia de vreo 10 ani încoace. Nu mai zic de comenzile vocale, care sunt de 6-7 ani disponibile în toate brandurile europene. Să ai mașină de 50.000 -100.000 de Euro și să nu vrei sau să nu fi în stare să folosești tehnologia din dotare, asta înseamnă să fii... puneți voi adjectivul potrivit!
    6 1
  • Cunosc câteva specimene care nu-si activează conexiunea sa nu le audă familia conversația daca sunt in mașină… no comment. Problema nu este ca vorbesc cu telefonul in mâna (cutie automata etc.), cel mai nasol este utilizarea telefoanelor pentru mesaje, Whatsapp, Facebook, Tiktok etc., crima curată cu premeditare…
    3 0
  • Mircea Badea
    inca o lege securista! sper sa nu implementeze mai departe..

    iar aia cu centura..primul lucru cand voi fi milionar imi iau niste avocati smecheri, imi iau amenda cumva..si ii dau in judecata!!!!!

    niste camere publice cu birourile politiei si cu telefoanele lor se poate? ca de acolo vin adevaratele probleme ale societatii. la fel si la guvern, servicii etc..noi trebuie sa ii vedem si auzi non-stop..
    0 0
  • Mircea Badea
    as face niste lucru manual cand as trece pe langa camerele astea, sa analizeze...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru