Primăria Capitalei a aprobat noile tarife pentru parcare: de la 1 iulie, un loc de parcare în centru va costa 10 lei pe oră

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Joi, 14.06.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Primăria Capitalei a aprobat joi un proiect de hotărâre prin care, începând de la 1 iulie, un loc de parcare în centrul Bucureștiului va costa 10 lei pe oră. Creșteri semnificative de prețuri vor fi și în celelalte zone.

Vești proaste pentru șoferii din București. În ciuda faptului că numărul locurilor de parcare asigurate de autoritățile locale este foarte limitat în raport cu numărul de mașini înmatriculate, Primăria Capitalei a aprobat joi un proiect de hotărâre prin care prețurile solicitate pentru parcările publice va crește semnificativ.

Noile tarife vor intra în vigoare peste numai două săptămâni, începând din 1 iulie, iar șoferii care parchează în centru vor fi cei mai afectați.

Noua grilă de tarife presupune împărțirea orașului în 3 zone distincte. Astfel, Zona O va acoperi centrul Bucureștiului și vizează în special 4 parcări publice: parcarea subterană de la Hotelul Intercontinental, parcarea subterană din Piața Universității, parcarea supraterană Cocor și parcarea supraterană Unirea.

De la 1 iulie, prețul pentru parcarea în aceste locuri sau pe străzile adiacente va fi 10 lei pe oră, iar începând cu a treia oră de staționare prețul se va dubla la 20 de lei pe oră. Tariful urmează să fie aplicat indiferent de zi și oră.

În schimb, Zona 1 este delimitată de străzile Piaţa Victoriei – Iancu de Hunedoara – Polonă – Şincai – Mărăşeşti – Berzei – Buzeşti, iar în parcările publice din aceste zone un loc de parcare va costa 5 lei pe oră în intervalul 06:01 - 18:00 și 2.5 lei pe oră în intervalul 18:01 - 06:00.

Zona 2 este aflată între Zona 1 și periferia orașului, iar aici tarifele vor fi cele mai scăzute: 2.5 lei pe oră în timpul zilei și 1.5 lei pe oră pe timp de noapte.

De asemenea, Primăria a stabilit tarife și pentru riveranii celor 3 zone, cu mențiunea că tariful permite utilizarea unui loc de parcare fără rezervarea sau nominalizarea acestuia: 120 lei pe lună pentru Zona 0, 100 lei pe lună pentru Zona 1 și 80 lei pe lună pentru Zona 2. Lista completă a tarifelor este disponibilă pe site-ul oficial al Primăriei Capitalei (PDF).

În prezent, un loc de parcare într-o parcare publică din București costă în general 1.5 lei pe oră, cu excepția anumitor parcări subterane.

Via Hotnews, Economica

Comentarii (7)

  • Pe cate injuraturi or sa curga pe aici eu cred ca asta este totusi un pas in directia corecta daca este urmat si de suplimentarea numarului de unitati de transport in comun: autobuze, troleibuze etc.
    In alta ordine de idei, cat timp primaria oferea parcare la preturile de mai sus descuraja orice dezvoltator sa construiasca parcari in centru. Acum la astfel de tarife s-ar putea sa observam ca in loc sa se construiasca bloculete in centru, unii vor construi mici parcari private....asa cum ar fi normal.
    12 3
  • și eu salut inițiativa, implicit tariful pentru parcarea de reședință. când orice loc de parcare în orice ansamblu rezidențial (de 2 locuri) costă minim 5k euro chiar dacă e pe prelungirea ghencea, este nesimțire ca în centrul bucureștiului să coste 70 de lei pe an.....
    9 3
  • someone
    nu sant din buc deci ma doare intre gluteus maximus de tarifele lor si firea si orice altceva.
    dar nu pot sa nu observ ca odata cu cresterea cantitatii ( adica ore de parcare ) pretul creste, si nu scade. asta nu e capitalism ci comunism .
    9 8
  • Intrebare: daca eu merg pana la gara de nord (deci zona 1), trebuie sa platesc tariful pentru zona aia (5 lei/ora) + parcarea de la gara (adica 3 lei/ora). Asta inseamna ca ma costa 8 lei/ora ca sa merg pana la gara in orele de varf si 5.5 lei/ora, in afara lor . am inteles bine?
    2 1
  • mircea badea
    cred ca poate pune si mai mult/ in general in centrul orasului o ard bogatii cu masina, asa ar fi normal. sa puna in euro. :)
    6 4
  • Foarte buna initiativa, cu singura mentiune ca aceste tarife trebuie si colectate. Pentru parcarile automatizate e usor, pentru cele administrate de vre-un nene sau tanti de la primarie va fi mare tentatia sa lasi o "atentie". Iar pentru impostori si parcari neregulamentare trebuie sanctiuni usturatoare: amenda si ridicarea masinii.

    Altfel am vazut ca nu se poate.
    3 0
  • simona
    Nu s-au luat in considerare cazurile in care oamenii lucreaza in zona. Mi se pare aberant sa platesti 100 lei pe zi ca sa parchezi atunci cand lucrezi la Universitate.. In plus parchezi langa cladiri darapanate, daca iti cade o piatra pe masina te dezpagubeste primaria? Inteleg ca platesti dar intrebarea este ce ofera primaria pe banii astia? Pretul pe zona 0 mi se pare mare pentru puterea de cumparare a romanului. Trebuia o trecere gradata.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru