Producţia naţională de maşini a scăzut cu 10% în octombrie: Duster, singurul model care creşte. Ford B-Max depăşeşte Logan

de Daniel Popescu
Luni, 21.11.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
România a produs puţin peste 29.000 de maşini în luna octombrie, în scădere cu 10% comparativ cu anul trecut, iar Dacia Duster este singurul model care a înregistrat o creştere a numărului de bucăţi livrate.

România produce din ce în ce mai puţine maşini în fabricile de la Mioveni şi Craiova, parţial ca urmare a scăderii cererii de pe piaţa externă. În luna octombrie, pe porţile celor două uzine româneşti au ieşit 29.142 de unităţi, cu 10% mai puţine decât în perioada similară a anului trecut.

În total, în perioada ianuarie - octombrie 2016, România a produs 301.538 de unităţi, în scădere cu 8.3% comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor oficiale furnizate de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

Urmareste Automarket
Interesant este că Dacia Duster este singurul model cu o producţie în creştere, la 158.069 unităţi (+11.9%), în timp ce toate celelalte modele au înregistrat scăderi, unele dintre ele fiind chiar severe.
Astfel, Dacia Sandero ocupă locul doi în acest clasament cu 42.903 unităţi (-11.4%), iar podiumul este completat de Ford B-Max (34.948 unităţi, în scădere cu 16.8%).

O altă curiozitate este că Dacia Logan MCV (33.508 unităţi) a avut parte de o producţie sensibil mai bună decât Dacia Logan. Explicaţia este simplă, întrucât producţia modelului Logan a scăzut la numai 32.110 unităţi şi este cu peste 48% mai mică decât în perioada similară a anului trecut.

Statistica se păstrează în aceeaşi parametri şi în privinţa exporturilor, întrucât Duster este de departe pe primul loc cu 152.776 unităţi, urmat de Sandero (36.547 unităţi), Ford B-max (34.789 unităţi), Logan MCV (30.433 unităţi) şi Logan (18.675 unităţi).

Totuşi, producţia şi vânzările lui Sandero şi Logan ar putea fi revitalizate după ce ambele modele au primit câte un facelift cu ocazia Salonului Auto de la Paris.

Via Economica

Comentarii (6)

  • Dumitru
    @ Daniel Popescu

    "O altă curiozitate este că Dacia Logan MCV (33.508 unităţi) a avut parte de o producţie sensibil mai bună decât Dacia Logan. Explicaţia este simplă, întrucât producţia modelului Logan a scăzut la numai 32.110 unităţi şi este cu peste 48% mai mică decât în perioada similară a anului trecut"

    Daca inteleg bine, matale explici faptul ca A are o productie mai buna decat B pentru ca B a scazut in raport cu A.

    Trebuie sa recunosc faptul ca ai o logica imbatabila!

    Nu stiu de ce, dar imi esti drag...
    15 0
  • Scadere
    E normal. Asteptam faceliftul ca sa mai creasca vanzarile. Insa romanii si-au cam luat dacii destule, momentan inca functioneaza fara probleme de fiabilitate si nu simt nevoia de a lua inca unul nou si sa piarda atatea mii de euro. Pe de alta parte, cei care si-au luat logan si au bani de alta masina noua, o sa aibe tendinta de a urca intr-o clasa superioara calitativ, deci urmatorul pas ar fi un Ford Focus, Leon, Octavia, Astra, Hyundai i30 sau chiar o masina mai scumpa. Destul de rar am intalnit chiar si pe forumuri pe cineva care si-a luat inca o dacie noua dupa vechiul logan.

    Iar cand iti cer 7-9000euro pe un motor de 1 litru aspirat care e inacceptabil de condus in 2016, e normal sa le mai scada vanzarile.
    Dupa ce conduci o coaja de golf 3 1.9 de 110cp luat la 1000euro, nu prea mai iti vine sa te dai jos din el, sau golf 4 1.9 de 131cp la 3000e. Am patit asta si vorbesc din experienta proprie.

    E foarte obositor sa conduci motorizarea de 1.2, 1.4mpi la drum lung si merge foarte turata la 120km/h, in timp ce pe un 1.9tdi la 120km/h te intrebi daca nu cumva sta la ralanti motorul :))
    9 3
  • @Scadere
    "Iar cand iti cer 7-9000euro pe un motor de 1 litru aspirat care e INACCEPTABIL de condus in 2016, e normal sa le mai scada vanzarile."

    Doamne, la cate masini de 60-70 CP sunt pe strazi, soferii aia sunt niste nebuni care incurca traficul ca merg cu masini "submotorizate". :)))))
    Atata timp cat Skoda, VW, Seat, Peugeot, Renault, Ford, Toyota... defapt toata lumea, au "curaj" sa puna motoare de genul asta pe masini de clasa mica in 2016 si sa urce preturile la 12-13000 lejer, in timp Dacia sa le mentina sub 10000, poate ca ar trebui sa-ti revizuiesti perile despre motorul asta pus pe Dacia. ;)
    Au trecut atatia ani si multi nici nu au inteles care e treaba cu Dacia. Nu-i nimic. Lasa ca inteleg aia din vest care sunt niste fraieri si le cumpara. De-aia fac masini de pe vremea cand romanii mergeau cu carul cu boi. Si mai mult, ei fac masini de la 60 CP, la peste 600 CP, de la masini de voum, la masini de lux si nu le "pute" o masina cu motor slab.
    Nu te obliga nimeni sa cumperi motorul de 1.0. Ia atunci 0.9 TCe. Ah, e prea scump? Vorba lui domn' presedinte: ghinion.
    Sau acum poate vei spune ca in loc de un Logan de 10000 de euro (care eo coaja) alegi un Focus sh de 2-3 ani. E dreptul tau. Asa cum si in loc de Focus nou poti sa alegi un Passat sh de 3-4 ani. Si tot asa.
    16 4
  • Scadere
    @LauCalin:

    Cred ca nu m-am facut inteles.

    Una e sa pui motor de 1 litru pe un Sandero sau un Logan care pentru 90% dintre cazuri va fi masina de familie, deci va fi de multe ori incarcata. Si alta e sa fie pus pe un Aygo de 700kg care e si mai econom si mai fasnet decat 1.4mpi de pe Logan. Masinile alea mici sunt destinate exclusiv traficului urban, deci merita astfel de motorizari, insa Dacia ofera automobile intr-un alt scop.

    1.0 pe Fabia, Polo nu prea este cautat, la fel cum toata lumea era nemultumita de Octavia 1.4mpi.
    Eu unul nu concep o masina care ma oboseste la drum lung si nu pot sa merg fara sa strang din buci ca imi sare motorul in aer daca o tin la 120km/h.
    0.9tce este singura optiune ideala in acest moment pentru Dacia cand vorbim de motorizari pe benzina.
    5 1
  • Ca nu concepi tu e alta mancare de peste si asta nu inseamna ca trebuie sa generalizezi. Sunt oameni care concep. E o problema? Pentru ei exista combinatia asta. Apropo, ce greutate are o Fabia break de 70 CP incarcata full? Cam prosti inginerii astia care isi pun la bataie serviciul cand isi dau acordul pentru fabricarea in serie a asa ceva, nu?
    Si stai tu linistit, ca nu sare nici un piston din motor daca mergi cu 120 km/h. Da, confortul nu mai e acelasi pentru ca esti aproape de maximul disponibil al acelei masini. Dar chestia asta e valabila si daca mergi cu o masina cu 170 km/h si care poate atinge maxim 200 km/h. Oricum, mai lasati viteza, ca nu e de tara asta bananiera!
    4 2
  • Scadere
    Ori nu ai condus masini puternice, ori ai o problema cu motoarele mari.

    Fabia de care zici se misca, ca un melc. Probabil un pensionar care nu stapaneste bine volanul si nu e capabil sa mearga mai tare de 100km/h, o sa fie multumit cu o labia din asta.
    Am facut una hatck de 64cp cu logan 1.4mpi pe reprize (fabia era a unui prieten). Iar loganul 1.4mpi e varza din punctul meu de vedere.

    Am invatat pe motoarele mici arta rabdarii in trafic cand prind cate un tir sau o masina ce merge aiurea si ma incurca. Trebuie sa iti iei avant din spate binisor si sa o calci, iar apoi sa intri in depasire, iar daca ai noroc si nu vine din fata nimic treci, iar daca vine franezi si te bagi in spatele tirului, iar apoi e foarte nasol sa accelerezi din nou si sa faci depasirea :)).
    Pe cand de exemplu la un 1.9tdi de 130cp, ai apasat pe pedala, te-o bagat in scaun si ai trecut fara efort pe langa tir.
    Despre asta vorbim. Sunt lucruri care chiar conteaza la o masina, iar unul dintre ele este puterea.
    5 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru