Rabla 2021: prima de casare crește la 7.500 de lei, iar bugetul pentru mașini electrice se dublează

de Alexandru Monenciu
Marti, 23.03.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ministrul Mediului a anunțat că prima de casare prin programul Rabla Clasic va crește în 2021 de la 6.500 la 7.500 de lei. Totodată, bugetul total al programului Rabla Plus a fost dublat.

Prin programul Rabla se încurajează casarea mașinilor vechi, poluante, și înlocuirea lor cu vehicule noi, fie ele convenționale, plug-in hybrid sau 100% electrice.

Ministrul Mediului vine cu vești bune pentru cei care vor să apeleze la acest program în 2021.

PRIMA RABLA CLASIC A CRESCUT LA 7.500 DE LEI

În primul rând, prima de casare a programului Rabla Clasic a fost majorată de la 6.500 la 7.500 de lei, adică aproximativ 1.500 de euro. La această sumă se mai pot adăuga două ecobonusuri, în funcție de propulsia “verde” a mașinii pe care o alegi.

Dacă achiziționezi o mașină hibrid, mai primești în plus 3.000 de lei (+500 de lei) "iar în cazul ecobonusului GPL, emisii sub 96 de grame dioxid de carbon, ecobonusul se majorează de la 1.000 la 1.500 de lei," a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Așadar, românii care își cumpără o mașină nouă prin programul Rabla Clasic pot primi până la 2.250 de euro de la stat, dacă se cumulează prima de casare cu ecobonusul.

De asemenea, bugetul alocat acestui program a crescut cu aproape 10%, de la 405 milioane la 440 de milioane de lei.

BUGETUL RABLA PLUS A FOST DUBLAT

De partea cealaltă, condițiile pentru programul Rabla Plus au rămas aceleași.

Prima pentru achiziția unei mașini electrice rămâne 45.000 de lei (aproximativ 9.300 de euro), iar cea pentru mașinile plug-in hybrid în jur de 4.500 de euro.

Bugetul total al programului Rabla Plus a fost însă dublat, pentru a putea acoperi achiziția a circa 6.600 de mașini cu zero emisii.

via Digi24

Comentarii (45)

  • Ciuremat
    Pentru cei care stau cu mana intinsa la subventii,cand duceti rabla la Remat trebuie sa mai primiti bani si pe ea,pe fier,intre 700-1500 lei in functie de greutate.Stiu de la cineva care lucreaza in domeniu,au facut milioane pentru ca majoritatea n-a stiut asta,aia care fac scandal si stiu de șusta imediat o sa primeasca banii iar daca fac pe carnatii,plangere penala pentru inselaciune si se rezolva. Repet,cand duceti rabla la Remat,trebuie sa va elibereze o hartie ca ati casat-o dar sa primiti obligatoriu si bani pe epava,pe fierul la kilogram.Minciuna scoasa de ei e ca primesti bani pe epava dar aia sunt de la stat. Este ca nu stiati asta,unii dintre voi.Am doua cunostinte care stiua asta,au amenintat discret si au primit banii
    60 5
  • Pe langa dublarea bugetului, nu se poate face o exceptie, sa se acorde un bonus de 35.000 euro pentru o electrica, o data pe an, pentru o persoana ? Pentru anul acesta ma gandeam la Edikk, trebuie sa initiem o petitie.
    43 11
  • @dan_grc
    Din pacate programul Rabla pentru oameni nu porneste nici anul asta asa ca E-dick a scapat. O da norocul peate noi si macar la programul Prima Clasa sa-l inscriem si pe el.
    29 9
  • @dan, chiar mai mult, ca sa aiba bani si de curent moca la Kaufland! :))
    31 9
  • Dănuț Alin Niță
    Bun bun
    Dați banii pt subvenții că Renault , transfera profitul în investiții în Maroc, Rusia
    Hoooooooo
    29 13
  • Bovidu Comornicu
    Eu propun sa-i facem lu' Edik cont pe Tinder ca poate isi gaseste si el pe cineva,prea s-a electrizat de la atata frecare.
    28 15
  • inexorabil
    Doamne, cât capitalism! Se umflă în matcă, inundându-ne pe toate părţile. Toată pledoaria statului de astăzi ne propovăduieşte, cu adâncă mândrie transpatriotică, iniţiativa privată 100 % autofinanţată.

    Vai mie! Ar trebui să mă pitulez sub pat de ruşine, lua-m-ar ielele de ortodoxisto-fanarioto-comunisto-putinist.

    PS. Constituţia României? Ce limbă papuaşă o mai fi şi asta?
    Art. 90: “Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional”. Darămite cu privire la cele care deja au fost ridicate (din pix – pixul cu sens propriu) la rang de preocupare (arde, domn’e!) universală…
    29 21
  • Al Bundy
    E incredibil cum se aruncă cu banii bugetului țării doar sa se cumpere mașinile. Se știe că din cauza pandemiei, vânzările suferă foarte tare. Cum am spus anterior, in alt articol, nu sunt de acord cu aceste pomeni.
    20 15
  • @inexorabil
    Guvernele au dreptul să stimuleze prin subvenții dezvoltarea și adoptarea noilor tehnologii...

    Este imbucurator ca se intâmplă așa ceva in mai multe țări! Scopul subventiilor este să dea tonul schimbarii si sa grabească concurenta in domeniu!

    Cu cât concurența va fi mai mare, tehnologia va evolua și mașinile se vor ieftini!

    Asta inseamnă sustinere politică inteligentă pentru a grăbi schimbarea!

    PS: E alegerea ta sa fii trol sovietic cu apucături fascisto-comunisto putiniste...e rusinos si ca folosesti si un discurs religios in imprejurari nepotrivite pentru a adăuga greutate unor aberații...
    21 41
  • Manu Mugurel
    Uitați dragi Românii ce face Renault Dacia cu profitul facut din subvenții ...
    https://m.ziare.com/auto/renault-va-fabrica-in-spania-cinci-noi-modele-hibrid-1669227
    Hoooooooooooooo
    30 15
  • pentru la 23.03.2021, 22:07
    ai avea dreptate daca banii nostri dati de guvern pentru "dezvoltarea si adoptarea noilor tehnologii" nu ar merge 100% in afara tarii la straini. Dar din pacate asa se intampla iar "schimbarea" nu e in avantajul si in folosul romanului de rand caruia i se iau banii. Sunt comunist oare?
    28 8
  • @ciuremat...mai mult de 300 lei nu are cum sa coste o mașina la Remat... bine dacă nu cumva cineva are de dus la fier vechi basculante... bine ca ne-ai spus și de acea hârtie ca plecam fără ea... poate ne spui și care a fost primul dintre ou și găina...ori cine a inventat apa calda
    10 19
  • Deseu fier greu – 1.224 lei/ kg (TM 2% inclus)
    Deseu fier usor + fonta – 1.224 lei/ kg (TM 2% inclus)
    Deseu tabla – 1.02 lei/ kg (TM 2% inclus),astea sunt preturile de la Remat,un bloc motor,o cutie,o caroserie,minimum 600 lei trebuie sa iei. Am dat un sfat,nu mi-o lua in nume de rau. Un prieten a primit in jur de 80p,un altul cam la fel dar nu imi amintesc acum. Repet,cand ciuremezi masina,iei niste bani de la stat dar trebuie sa iei si niste bani de la Remat pe fier.
    31 6
  • inexorabil
    Nu, băi mafiot de păcat (paronim eufemistic) : guvernele au dreptul să respecte…drepturile şi libertăţile MAJORITĂŢII.
    EMOL şi păduchii ei idolatri din prostimea planetară vor însemna de-a pururi o MINORITATE care se pretinde din răsputeri a fi taman pe dos!!!

    Concret, chiar astăzi se plimba un belfer pe “Maniu” cu o parodie de maşină (Tesla Model S). Oferea (în mod maximum sugestiv) taman imaginea pe care cică o deteşti tu cel mai intens: cocalar clasic, însă cu deosebirea că guşa (închipuirii de sine) îi este alimentată cu sudoarea fraierilor (deja patronii ne fac creierii ciucuri, obligându-ne să ne petrecem peste 75 % din timpul efectiv de lucru cu “transmiterea de date”, adică înţepeneşti cu ochii în calculator nişte ore pe zi, astfel încât, odată întors acasă, te simţi mai obosit decât dacă ai fi dat cu sapa sau cu târnăcopul).
    A, şi îi pasă unuia ca ăsta de mediu (implicit, de sănătatea frunzuliţelor şi de podoaba capilară a urşilor polari) precum îmi pasă mie de numele câştigătorului din campionatul de ping-pong al Insulelor Faroe.
    36 19
  • La Remat Bucuresti prețul se calculează astfel: 300 lei/tona-30%(materiale neferoase), practic loganul are aprox 1 tona =300 lei-30%=210 lei... hai sa nu ne îmbătam cu apa rece
    8 11
  • In plus in principiu și transportul rablei e moca
    7 10
  • Pana la urma si 100 lei daca ar face rabla aia tot sunt niste bani pe care sunt obligati sa ti-i dea pe epava doar ca ei nu fac asta.Nu toate centrele de colectare calculeaza asa,ti-am zis,un prieten a luat in jur de 800 lei pe un Mondeo vechi de prin 94.
    14 6
  • Octavian
    Cand nu ai ce face cu banii faci programe Rabla.
    Chiar azi dimineata am auzit la radio ca Spitalul de copii Grigore Alexandrescu a primit din donatii adunate din privat banii necesari pt 2 ambulante (aprox 2x 80k).
    Ce vreau sa zic este ca aruncam cu banii pe programe Rabla, iar pt spitale ne chinuim sa adunam bani pt 2 amarate de ambulante.
    29 10
  • Al Bundy
    Menționez de la început că sunt apolitic, dar acest guvern oferă ajutor mascat producătorilor de mașini în detrimentul ajutorului oferit propriului popor prin cheltuirea banului public exact unde este necesar (infrastructura, investiții, dotarea spitalelor cu cele esențiale, etc..).
    Se iau banii de la săraci si se dau la bogați!
    27 9
  • Adrian
    @ @inexorabil
    ”Asta inseamnă sustinere politică inteligentă” ? Nu tati, asta inseamna socialism, pomana, si alte de-astea pe care tu, rezistent vajnic, le detesti pana in maduva oaselor. Pai cum sa spui tu o asemenea ineptie, tu nu stii ca acest program a fost inventat de pesedisti ? Aoleu, ce-ai facut ? Ca sa nu mai spun ca acum suntem liberali, gata cu pomenile si asistatii social. De ce trebuie sa contribui eu la binele tuturor pansatilor care nu muncesc suficient incat sa-si ia o masina la pret intreg? Zero subventii, zero pomeni, vivat capitalismul!
    23 10
  • @22:07
    Calingura,Chiulasa_bengoasa,Hunter,626257,istoricul,@ si cum te mai semnezi pe aici,nu observi si tu cu mareata aia inteligenta a ta ca atunci cand te apuci sa scrii ceva pe aici doar te faci de ras ?
    15 9
  • @08:50... o ții pe a ta ca trebuie sa Primești bani pe rabla... evident ca trebuie sa Primești ... sunt curios dacă mai e careva pe aici care nu știa ca trebuie sa primească bani pe mașina in afara de voucher... îmi e greu sa cred ca la prețurile de acum ale fierului vechi cineva a primit 800 lei pe un turism fie el și Mondeo...dar poate era încărcat cu câteva capace de canal...
    6 7
  • @pentru la 23.03.2021, 22:07
    ai avea dreptate daca banii nostri dati de guvern pentru "dezvoltarea si adoptarea noilor tehnologii" nu ar merge 100% in afara tarii la straini. -----
    ----foarte inteligent!!!!

    Dar acum in situatia actuala unde merg? ce se schimba?

    Pe aici e plin de patrioti cu BMW-uri romanesti! :)))

    Daca vreti ca Romania sa devina furnizor important de tehnologie la fel cum e Coreea de Sud trebuie investit enorm in educatie, in stiinte exacte si in special in IT.

    Doar ca pentru voi scoala si tehnologia e ca tamaia pentru uciga-l toaca.! :))

    Performanta nu se sustine cu troling rusesc, nici cu sabotaj si mistificari nici cu teorii ale conspiratiei, nici cu oligofreni!

    In mintea voastra umbla ideile ca trenurile in gara! E o varza totala! Pe de o parte va e frica de tehnologie ca va fura libertatea de a fi tampiti, pe de alta va mirati ca dancila la poarta noua ca altii fac bani din tehnologie!

    Doar Sosoaca va intelege!
    12 19
  • @09:04...dacă nu ar fi fost acest program ar fi sărit elektroecologistii ca mor copiii de cancer la plămâni...evident ca sunt ajutoare de stat industriei auto...dacă erau cinstiti pana la capăt puteau da ajutoare și pentru cumpărarea de motosape noi, drujbe electrice, centrale electrice și subvenții la încălzirea pe electric etc
    9 4
  • @dci eu nu stiam ca trebuie sa primesti bani pe fier. E o informatie utila pentru unii si e bine ca a mentionat. Nu sunt in situatia sa am nevoie pentru mine prea curand de informatia asta, dar daca circula si ajuta la un moment dat pe cineva, tot respectul pentru cel care impartaseste.
    19 3
  • @liviu...pai când vei fi in situația data sa te cerți cu ei să-ți dea 600 lei...bine pana atunci poate se va ajunge la 1000 lei... și încă o informație valoroasa...poate nu știai... dacă intri într-un copac secular cu 160km/h sigur nu mai mai conteaza banii pe fierul vechi chiar dacă mașina e noua...
    5 9
  • @11:09
    Lasa ba ca dezvolti tu Romania prin educatia si inteligenta ta,ceva la obiect ai sau doar aberatii sablon?Ai scris niste randuri ca sa zici ce? Mereu,mereu doar tampenii. Inapoi la service acum ca ai de schimbat niste placute.
    17 9
  • @la 24.03.2021, 11:09
    pleznesti de desteptaciune.
    Nu faci diferenta cand tu hotarasti singur pentru tine, chiar si gresit si cand hotaraste guvernul "pentru tine". Guvern caruia oricum nu-i pasa de omul de tine.
    Da mai comunistoid de rit nou. Oamenii au dreptul sa-si ia BMW-uri second hand daca doresc asta, char daca nu e cea mai buna solutie, dar e decizia lor ca sunt liberi si nu trebuie nimeni sa hotarasca pentru ei. De fapt nici nu e ilegal ce fac. pe cand in cazul de fata guvernul da bani multi unor firme straine care ii sot din tara si populatia asta nu se alege cu nimic, decat cu niste "noi tehnologii" de rahat care sunt cumparate de unii care oricum ar avea bani sa dea si fara ajutor de la stat. Intelegi diferenta?
    Nu e vorba nici de troling putinist nici de frica de "noile tehnologii" ci pur si simplu de faptul ca unii cheltuie banii produsi de altii pe tot felul de prostii care nu imbunatatesc si nu au nicio influenta asupra vietii noastre.
    18 7
  • erata ^^^
    nu-i pasa de tine
    8 5
  • @tatraurs
    eu observ doar ca tu, cum bine te-a catalogat cineva, taran de bucale, esti specimenul sfertodoct si agresiv, pus mereu pe presupuneri, insulte si cocalarisme, care face de ras capitala atat in tara cat si in afara tarii.

    mie ca bucurestean (de vreo 5 generatii, dar asta nu conteaza), cand merg oriunde in tara, imi e rusine de mor sa fiu asociat cu de-alde tine, care ati umplut si infectat orasul asta pana la refuz, atat la propriu cat si la figurat, l-ati transformat din bijuteria de acum +100 ani unde oamenii se respectau, in cloaca mizerabila in care va etalati acum neam-prostia de iz sovietic si egourile voastre grobiene.
    10 19
  • @tatraurs... poate ca ai dreptate dar de ce ești las de scrii fără sa știm și noi cine ești?
    12 4
  • am username de peste un deceniu aici, dar nu il mai folosesc ca protest la lipsa de masuri promise cu foarte multi ani in urma, de a asana acest forum. am mai explicat, poate esti mai nou pe aici si nu ai stat sa rascolesti prin arhiva, ai fost asadar servit.

    in plus, eu stiu cine esti tu? scrie dCi in buletinul tau? nu cred. si chiar daca as sti, ar conta? iarasi, nu cred.
    6 19
  • @12:08
    pai sunt doar doua solutii:

    1. trecere lenta la mobilitate electrica prin subventii acordate de mai multe tari si termene relaxate de renuntare la motoarele cu ardere interna - stimulare a electrificarii

    2. Interzicerea brusca a vanzarilor masinilor cu motoare cu ardere interna, fara niciun fel de subventii si suprataxarea masinilor cu emisii

    cale de intors nu exista! toata lumea merge in aceeasi directie, inclusiv SUA, UE si China!

    E normal ca sa existe si nemultumiti...dar trebuie acceptata realitatea pana la urma!
    5 22
  • @13:01... nu fa pe naivul cu mine... știi bine la ce ma refer...mi se pare un semn de respect sa postezi folosind doar un singur nume...
    17 5
  • E Calingura(chiulasa bengoasa),unul si acelasi. Nu mai scrie logat ca se face mereu de șagă
    13 5
  • @tatraurs
    eu m-am explicat. iti mai spun ca faci confuzii grave care sunt in defavoarea ta.

    in fine, dar tu?? de ce nu mai postezi logat?

    ti-a intrat barbatia la apa sau doar vrei sa para ca sunt mai multi maimutoi, nu doar unul?

    intelege ca nu e ca si cum nu te-as recunoaste: cocalarimea si impostura iti razbesc prin toti porii, oricat te-ai camufla de prost/prosti.

    apropo... tu ai o ocupatie ceva, un job, o sursa de trai? nu de alta, dar esti zilnic non stop calare pe automarket...esti bugetar? sau inca la liceu pe banii parintilor, in cursuri online, ca dupa minte cam pe-acolo pari, clasa a 9-a, al 6-lea repetir ?
    6 14
  • @inexorabil
    bai securila, (nu-i paronim eufemistic) treaba cu trecerea la mobilitatea electrica e o chestiune mai de amploare asa...peste ceea ce poate pricepe un militian fie el si fost speaker.

    Trebuie sa se implice guvernele!
    Iar faptul ca planeta a ajuns la un consens, inseamna ca la baza sunt niste studii pertinente si demne de luat in seama!
    8 15
  • @calingura
    Mai Hunter,mai chiulasa bengoasa,mai 47362526,mai @,mai usor,nu te enerva ca nu e bine pentru sanatate.Ai gandire de militian,mecanicule.
    12 9
  • @13:03
    Vad ca ne dai si solutii,dar destept mai esti,taica.Unde statea ascuns geniul Carpatilor.
    11 8
  • Planeta a ajuns la un consens
    a ajuns pe dracu. Aia 97% din oamenii de stiinta (de unde or fi luat procentul asta?) nu au putut face un model de prognoza pentru vremea pe 2 saptamani si ei stiu ce se va intampla cu clima peste 20 de ani. Ma lasi! Iar faza cu 97% este dubioasa prin definitie. E ca si cum ai zice ca 97% din oamenii de stiinta sunt de acord cu legile lui Newton sau cu principiile termodinamicii sau cu teoriile lui Einstein. Bai desteptilor, ori sunt toti de acord ori aia nu e teorie stiintifica demna de luat in seama.
    Alta chestie, ca sunt destul de batran si am trecut prin multe. Aceiasi oameni de stiinta dadeau prin anii 70 stirea ca sigur ne paste o noua glaciatiune pe care o atribuiau tot emisiilor de CO2 bineinteles. Si prevedeau epuizarea petrolului in cca. 40 de ani adica cam pe acuma. Si ce sa vezi! Nu numai ca petrolul nu s-a terminat, dar si temperatura medie s-a oprit din scadere si s-a apucat sa creasca! Bineinteles tor CO2-ul e de vina. dar ce sa vezi! Se pare ca incalzirea incetineste, ba chiar asistam la o racire in anumite parti ale globului asa ca incalzirea globala s-a trensformat in "schimbari climatice" pentru ca nu mai merge sa spui povestea asta alora care tremura acum de frig si inainte nu tremurau.

    Inca o chestie, Lumea nu merge in aceiasi directie. China de exemplu are in functiune sute de centrale si construieste inca sute in toata lumea. Vezi aici:
    https://www.carbonbrief.org/mapped-worlds-coal-power-plants
    Mentionez ca nu sunt fan carbune si ca le-as inchide si eu pe toate, daca ar fi o alternativa viabila.
    Tinand cont ca emisiile de CO2 din partea automobilelor reprezinta 10-15% din emisiile totale, nu inteleg ofensiva actuala asupra ICE. Nu cred in teoriile conspiratiei insa distrugerea automobilelor cu ICE reprezinta un atac la libertatea omului.
    19 7
  • @Planeta

    daca imi permiti, fara sa intru in polemica cu nimeni. Acum 10-15 ani (cel putin) erau niste documentare pe Discovery Channel. Nu se vorbea nicaieri de "incalzire globala" ci de "schimbari climaterice" cu precizarea: cresterea temperaturii medii de "x" grade si aparitia unor anomalii de genul zapezi in desert si temperaturi anormal de mari la poli + cresterea numarului de incendii de vegetatie si inundatii catastrofale in zone in care (cel putin in istoria colectiva documentata) nu s-au inregistrat astfel de fenomene. Uitandu-ma la documentarele alea ce pareau de domeniul SF imi este greu sa inteleg de ce unii dintre noi inca au impresia ca ce se intampla acum pe glob sunt doar chestii "care s-au mai intamplat" si ca activitatea umana e considerata cantitate neglijabila.
    6 18
  • @Planeta a ajuns la un consens
    "Mentionez ca nu sunt fan carbune si ca le-as inchide si eu pe toate, daca ar fi o alternativa viabila." --- daca e asa cum spui, singura sansa e tehnologia...in lumea reala nu se pot inchide dintr-o data, se pot inlocui treptat in functie de solutiile tehnologice disponibile si capabile sa furnizeze capacitatile necesare. In ceea ce priveste centralele care produc energie electrica, lumea civilizata inca cauta solutii. Problema este ca ai nevoie de o sursa puternica de energie pe timpul noptii - hidro, eolian si solar nefiind de ajuns. In SUA se cauta solutii pentru centrale nucleare de ultima generatie care sa consume deseurile nucleare deja depozitate pe teriotoriu SUA. In acelasi timp, oficial Germania nu este prea incantata de solutia cu centralele nucleare....

    Am afirmat ca lumea merge in aceeasi directie in sensul ca au cazut de acord sa dezvolte masinile electrice, sa subventioneze si sa incurajeze vanzarea acestora.

    Aditional UE a facut un pas inainte si incurajeaza izolarea corespunzatoare a cladirilor si instalarea de panouri solare, pompe de caldura si turbine eoliene pt uz casnic - totul pentru ca o cladire sa-si poata autosustine consumul - si asta este o solutie viabila pentru casele unifamiliale si pentru cladirle de mici dimensiuni. Cladirile mari de birouri probabil urmeaza sa fie placate cu panouri din ce am vazut prin afara.

    peste tot in lume poluarea in orase a devenit o problema - de la Beijing la Bucuresti si la New York - nu este un moft, este o realitate. poti masura si tu cu un aparat pentru masurarea calitatii aerului sau daca iti cumperi un purificator de aer performant - nu este niciun secret si nici o foarte mare smecherie...

    Important este ca se studiaza si ca se cauta solutii...de undeva trebuie pornit!

    Faptul ca se injura orice tentativa de a gasi solutii, pentru mine este inexplicabil!
    7 12
  • Am dus o Dacia 1310 din 1996 la Remat acuma 9-10 ani si am primit 450 lei :) si asta fara programul rabla
    8 1
  • @05:38...și un euro valora cam 4,1 lei
    2 0
  • Oare de ce ar duce cineva o Dacia fie ea și 1310 la Remat pentru doar 450 lei?
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru