Proiect de lege: maşinile vor putea fi ridicate dacă blochează circulaţia pietonilor pe trotuar

de Daniel Popescu
Luni, 27.06.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Maşinile parcate neregulamentar care blochează circulaţia pietonilor vor putea fi ridicate, pe lângă situaţiile în care acestea staţionează neregulamentar pe partea carosabilă, potrivit unui proiect de lege.

Autorităţile sunt obligate să realizeze o lege prin care să poată fi ridicate maşinile parcate neregulamentar, iar Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat la sfârşitul săptămânii trecute un proiect în acest sens.

Una dintre cele mai importante noutăţi comparativ cu vechea legislaţie este că maşinile vor putea fi ridicate nu numai de pe partea carosabilă, ci şi de pe pistele de biciclete şi în situaţiile în care circulaţia pietonilor nu este în siguranţă.

Totuşi, proiectul prevede câteva măsuri prin care abuzurile comise în trecut vor fi, cel puţin teoretic, eliminate. Astfel, ridicarea unei maşini va fi interzisă în cazul în care în interiorul acesteia se află una sau mai multe persoane sau în cazul în care şoferul se prezintă la maşină înainte de începerea propriu-zisă a operaţiunii de ridicare.

Urmareste Automarket
"Se propune ca măsura să nu fie dispusă sau să înceteze executarea sa dacă în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane.
Se propune încetarea operaţiunilor, dacă la vehicul se prezintă conducătorul auto, înainte de iniţierea transportului către locul de depozitare''
, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern realizată de Ministerul Afacerilor Interne.

De asemenea, măsura de ridicare a unui autoturism va putea fi luată doar de către administratorul drumului sau de administraţia publică locală, astfel că poliţiştii rutieri nu vor mai avea atribuţii în acest sens. În plus, poliţiştii rutieri nu vor mai putea solicita ridicarea maşinilor cu regim prioritar de circulaţie dacă acestea se află în acţiuni de intervenţie sau în misiuni cu caracter de urgenţă. Ridicarea maşinilor a fost interzisă în mai 2015, însă Curtea de Apel a decis la sfârşitul lunii mai să oblige autorităţile să iniţieze o nouă lege în acest sens.

Via News.ro

Comentarii (1)

  • Masinile nu au ce cauta pe trotuare, iar primaria nu are ca scop principal crearea de locuri de parcare. In NY, unde locuiesc, nu exista masini pe trotuar nicaieri. E mai mare densitatea de oameni si prin urmare de masini decat in Bucuresti sau Romania? Este...Diferenta e ca oamenii isi pun fundul in mijloacele de transport. Sunt mai decente mijloacele de transport? Sunt. Exista aer conditionat vara si caldura iarna in ele, exista. Pe de alta parte o calatorie cu metroul sau autobuzul costa 2.75$. Oameni care au mai multi bani decat miliardarii de carton din Romania se plimba cu metroul si nu au nici cea mai mica problema si nu stau sa se vaite ca nu au unde parca, pur si simplu respecta legea. Politistul cand parchezi aiurea vine si iti pune amenda in geam si nici nu discuta cu tine. Cei ce ridica masinile, la fel, nici nu te baga in seama. Poti sa le faci ceva? Nu prea, pt ca vine imediat politia cu pistolul si ti-l pune intre dinti. Lumea stie ce e respectul, iar cei ce gresesc, platesc. Ai dreptul sa contesti in justitie amenzile, dar tu tb sa demonstrezi ca esti nevinovat. In plus pe toate bulevardele, parcarea masinilor presupune si o taxa si nu e decat 3.50$/ora pt masinile propietate personala si ceva mai mult pt cele comerciale.
    I
    8 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru