Proiect: șoferii vor fi obligați să folosească luminile de întâlnire pe timp de zi și pe drumurile naționale

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Sambata, 08.02.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Șoferii vor fi obligați să utilizeze luminile de întâlnire pe timp de zi inclusiv când circulă pe drumurile naționale, potrivit unui proiect de lege. În prezent, acest lucru este obligatoriu doar pe autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale europene.

Codul Rutier prevede în prezent că șoferii sunt obligați să folosească luminile de întâlnire în timpul zilei atunci când circulă pe autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale europene.

Un proiect depus la începutul lunii februarie la Parlament prevede însă ca această obligativitate să fie extinsă și la categoria drumurilor naționale.

Astfel, noul proiect prevede modificarea alineatului 2 din articolul 44 al Ordonanței de Urgență 195/2002, cunoscută sub numele de Codul Rutier. Inițiator al acestui proiect este Nicolae-Miroslav Petreţchi, deputat al minorităţilor naţionale, care susține că măsura are rolul de a reduce riscul de accidente și că este deja în vigoare în numeroase state europene.

"Iniţiativa vine în sprijinul participanţilor la trafic, făcându-i să observe în timp util autovehiculele care se deplasează pe drumurile naţionale, ceea ce va reduce numărul accidentelor și va mări siguranţa rutieră din ţara noastră", explică inițiatorul în expunerea de motive.

Pentru a intra în vigoare, modificarea trebuie votată de Senat și Camera Deputaților, promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.

Via Agerpres

Comentarii (16)

  • Domnule deputat, nu mai suntem bre in 1900 toamna sa folosim exclusiv luminile de intalnire. Omenirea a mai evoluat, autovehiculele lafel, s-au inventat DRL-urile, adica luminile de zi permanente. Sunt cu LED, si frumoase si economice, ia trece matale in proiectul ala vital pentru codul rutier si asta. Pai daca tot dau niste bani in plus pe masina pentru ca este dotata DIN FABRICA cu DRL, macar sa-mi fie si utile. Cat despre vizibile, te asigur ca sunt extrem de vizibile. Nu ma obliga sa merg cu luminile de intalnire pentru ca ai matale firme de piese auto si vrei sa cumpere prostii becuri in draci.. HUUUUAAAAAAAAAAAAAA!!!
    37 9
  • Eram convins ca o sa apara un inteligent care o sa spuna ca el are masina cu lumini de zi... Legea se refera la parcul auto national, care are o varsta medie tinerica, de 11 ani. Cu alte cuvinte, majoritatea cojilor care circula pe legendarul taram stramosesc NU sunt bamweuri si audiuri de neam prost si deci NU au DRL si LED sau alt soi de luminitze.
    25 15
  • Soferii sunt obligati sa foloseasca luminile de intalnire ziua ? Stati sa rad 5 minute

    Nu te vad aia de pe celalalt sens sau aia din fata ziua ? Ziua ? Daca este o zi cu foarte mult soare degeaba le aprinzi pentru ca nu se vad si mai si consuma din baterie degeaba. Ziua se vede masina foarte bine. Doar iarna pe viscol si ninsoare sa trebuiasca luminile de intalnire pentru ca atunci nu se mai vede atat de bine masina.

    @PMC

    Nu este vorba de LED-uri si alte soiuri de luminite ci este vorba de faptul ca ziua degeaba le aprinzi pentru ca nu se vad daca este soare, se vede foarte bine masina nu si farurile aprinse. Doar iarna pe viscol si ninsoare unde mdin cauza viscolului nu se vede masina dar farurile se vad.
    10 39
  • O lege prin care sa oblige gibonii sa foloseasca orice lumina, pe timp de ceata, pe cand ? Adica o lege dura, nu ce este acum, din zece masini, doua trei circula fara nimic aprins, pe ceata densa, pun pariu ca unii dintre ei merg cu proiectoarele aprinse cand este soare, nu in ultimul rand, politia nu face nimic in acest sens, doar stau in masina cu radarul, dar sa opreasca un inconstient fara lumini n-am vazut pana acum.
    28 4
  • Respect dan_grc... in plus nu ai sous nimic de lumina de ceata folosită când nu e cazul...acum ma întreb de ce mașinile noi au obligatoriu lumini de zi, dacă niște unii vor sa se bage in seama.
    @PMC...legiuitorul ar trebui sa facă distincție între cele ce nu au drl și cele care nu au... oricum nu m-aș mita sa fie obligatoriu pt toate auto.
    10 2
  • A se citi cele are au drl și cele care nu au...din fabrica evident
    5 1
  • Am depus un efort sa scriu special pentru cei neinformati. Din 2017 codul rutier a fost modificat astfel incat in loc de lumini de intalnire se pot folosi luminile pentru circulatia diurna (DRL). Deci distinctie se face. Daca ai DRL nu trebuie sa folosesti lumini de intalnire.

    https://legestart.ro/o-noua-completare-la-codul-rutier-privind-luminile-pentru-circulatia-diurna/
    16 0
  • Din grija pentru participantii inghesuiti de cararile nationale,parlamentarii fac sosele cantatoare,sa nu adormim,au legiferat felul cum trebuie sa circule trotinetele,,iar acum cu luminitele! Nimic pedepse majorate pt betivii /drogatii ,sau fara carnet la volan! Cu arestatre pe loc,judecat la uregenta si condamnat cu executare+plus masina confiscata! E mai bine un dosar penal,,apoi liber,,judecat peste un an,doi,,apoi executat cu suspendate!
    10 1
  • Catalin
    Multumesc @BBR91 pentru informatie, apreciez.
    Am masina cu DRL, insa nu stiam de reglementarea/completarea din 2017.
    Presupuneam totusi ca exista precizare in acest sens, din moment ce masina mea si alte modele din 2018 au DRL de la prima echipare.
    Clar DRL sunt mai vizibile ziua decat luminile de intalnire. In oras nici nu folosesc ziua luminile de intalnire, decat daca este ceata (masina mea nu are proiectoare de ceata, insa are DRL). In afara localitatilor totusi utilizez luminile de intalnire, ca o masura suplimentara de a face masina mai vizibila pentru unii mai neatenti. Traim in Romania...
    O sa-i spun si unui coleg, care inainte de 2017 cand a aparut completarea la lege, a fost amendat pentru ca folosea DRL ziua, in loc de luminile de intalnire. Nici el nu stia anul trecut ca poate folosi linistit DRL pe timpul zilei. De cand a luat amenda foloseste pe timp de zi luminile de intalnire :)
    4 0
  • Cand am iesit in prima data 1990 in afara tarii, dupa multi multi ani si a trebuit sa traversam Ungaria, auzisem ca trebuie sa mergi cu faza mica aprinsa, indiferent ca e ceata, noapte sau soare orbitor. Tin minte cum fluiera taica-meu a paguba cand ii vedea pe aia ca veneau pe sens opus cu luminile aprinse. Ni se parea culmea tampeniei omenesti. Si acum tin minte ca ziceam ferm convins ca daca esti tampit si nu vezi o masina pe drum ziua in amiaza mare, mai bine predai carnetul si iei autobuzul.

    Repede inainte 30 de ani. Astazi, dupa zeci de ani intr-un sat in care legislatia te obliga sa ai DRL, mi se pare o prostie crasa si o inapoiere crunta sa mai vad masini fara stopurile din spate aprinse dupa ce s-a lasat seara. Sunt tari in care chiar daca DRL sunt obligatorii, stopurile din spate nu trebuie aprinse. Daca masina nu are senzori (sau sunt reglati prost), nu iti mai aprinde luminile din spate si trebuie s-o faci tu manual. Nu vreau sa dau nume de firme de renume care umbla fara felinar la spate pe timp de noapte pentru ca inteligentii lor proprietari au uitat sa aprinda lampa.

    Oricum ... s-a constatat clar in nenumarate studii ca accidentele sunt semnificativ mai putine la masinile echipate standard cu DRL. de la 7% pana la 50%. Depinde de tara, de regiune, stat, etc. Astazi, cand mai merg prin tari bananiere si vad masini fara DRL imi dau seama ce diferenta uriasa este in vizibilitatea lor. Sunt situatii in care pur si simplu o pereche de faruri aprinse pe faza mica, ziua in amiaza mare, fac toti banii si inca de 1000 de ori peste.

    Acuma ca sunt DRL, ca sunt lumini de pozitie, parerea mea e ca e mult mai bine decat fara. Am zis :)
    7 5
  • mircea badea
    bazaconie de lege! si cum nationale europene? ni le-au luat deja?

    eu merg cu totul stins ziua, pe oriunde. fizica si experienta imi confirma alegerea.
    8 22
  • @mircea badea şi cum îţi confirmă fizica alegerea?
    10 0
  • Prin faptul ca masina se vede foarte bine ziua, iar farurile nu se vad daca este ziua
    2 12
  • in curand o sa dormim cu becurile aprinse in casa sa nu ne ciocnim unul de altul
    5 0
  • digital
    Din câte știu, un bec aprins n-a omorât pe nimeni!
    0 0
  • Florin
    Sa se folosească peste tot luminile de zi , ce tot o dau cu zăhărelul .
    Peste doi ani o să propună și prin orașe , după alți doi ani și prin comune ,și tot așa .
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru