Propunere radicală pentru Codul Rutier: permisul de conducere să fie suspendat la acumularea a 45 de puncte, în loc de 15 puncte

de Daniel Popescu
Marti, 06.11.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un amendament la Codul Rutier prevede că permisul de conducere va fi suspendat la acumularea a 45 de puncte, de trei ori mai multe decât în prezent. Propunerea urmează să fie votată de Parlament.

Comisia Juridică din Camera Deputaților a anunțat marți că a adoptat un amendament la Codul Rutier care prevede o schimbare radicală a cazurilor de suspendare a permisului de conducere.

Astfel, deputații propun ca permisul de conducere să fie suspendat la acumularea a 45 de puncte, în condițiile în care legislația actuală prevede că această pedeapsă se aplică la acumularea a 15 puncte.

Nicuşor Halici, președintele Comisiei Juridice, susține că propunerea a fost făcută ca urmare a situațiilor în care un șofer este pedepsit de două ori pentru anumite gfreseli, atât cu o amendă ridicată, cât și cu suspendarea permisului.

"Se ajungea în situaţia în care unui conducător de autovehicule, în baza unei amenzi destul de mari, pentru o contravenţie nu foarte gravă, să i se suspende şi permisul de conducere. Până la urmă cu toţii greşim, în orice facem. Importat este dacă o facem voit sau nu", a precizat Halici.

Potrivit procedurilor legale, amendamentul va primi un raport final din partea Comisiei de Transporturi, iar propunerea va fi votată ulterior de Camera Deputaților.

În ultima perioadă, parlamentarii au inițiat numeroase proiecte pentru relaxarea sancțiunilor aplicate șoferilor care încalcă Codul Rutier.

Printre ele se numără și propunerea ca polițiștii să folosească radarele doar pe mașini inscripționate și în locuri semnalate prin panouri rutiere, însă Curtea Constituțională urmează să decidă dacă aceasta prevedere este legală.

Este posibil ca reducerea sancțiunilor să aibă legătură cu valoarea amenzilor. Acestea ar putea crește cu peste 40% de la 1 decembrie dacă Guvernul nu va menține plafonarea de 145 de lei pentru un punct stabilită la nivelul anului 2017 și dacă salariul minim brut va ajunge la 2.080 de lei, așa cum au anunțat autoritățile.

Via Hotnews

Comentarii (7)

  • Eu propun sa nu mai aplicam nici o sanctiune ca doar nimeni nu vrea sa comita accidente.
    20 2
  • corect
    si asa suntem prea multi, o metoda numa buna sa ramana toti handicapatii pe sosele sa aibe cine sa ne omoare.
    13 3
  • da e bine, iar la fiecare om calcat cu masina sa-ti ia max 10 puncte
    0 1
  • Meteorologogu
    Sunt de acord cu urmatoarele conditii :

    - cind comiti a doua oara aceeasi abatere sa primesti numar dublu de puncte, a treia oara triplu si tot asa
    - cind esti prins prima data baut la volan sa ti se suspende dreptul de a conduce 2 ani, a doua oara 5 si a 3a oara de tot
    - pentru depasirea vitezei cu mai mult de 50mph la fiecare 2km in plus sa se dubleze punctele
    - daca masina este echipata cu dispozitiv pentru conectarea telefonului si nu-l folosesti pentru ca esti smeker sa primesti de vreo 5 ori mai multe puncte decit daca nu are

    ... si mai completati voi ca sigur mai sunt

    Relaxati voi pedepsele, sigur asta vacreste siguranta in trafic si ne va face mai atenti ...
    4 1
  • sigur ca da, si la fiecare 15 puncte in plus sa primeasca si cite un premiu in bani sau ceva ...

    Daca nu mai faci boacane oricum punctele se sterg asa ca luati voi o pauza mai baieti. Singura modificare cu care sunt de acord este ca in caz de suspendare a permisului sa poti sa programezi cind in urmatorul an sa mergi sa-l depui daca poti demonstra ca venitul tau depinde de permis ... desi in acest caz ar trebui sa fii si mai atent

    Nu va ajunge cite mizerii faceti pe sosele voi si protejatii vostri ? ca de multe ori se tem politistii sa aplice masurile legale la incalcarile brutale nu doar ale legislatiei ci si ale bunului simt ?
    2 1
  • se moare pe capete si vin niste cretini si vor pedepse cat mai usoare pt conducatorii auto ! Legiuitori.....treziti-va pana nu ne va fi frica sa mai circulam cu masinile pe drumul public, sunt politist la rutiera si cred ca stiu ce vorbesc !!!
    4 1
  • someone
    omul cand ajunge la putere isi pierde mintile, iar semidoctii care acum sant in parlament sant cel mai bun exemplu: prima data a fost legea cu radarele presemnalizate, acum legea asta . facem pariu ca urmatoarea lege va ridica gradul de alcolemie cu care vei putea conduce fara a fi amendat?
    4 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru