Proiect de lege: suspendarea permisului pentru consum de alcool ar putea fi înlocuită cu 6 luni de condus cu un dispozitiv de detectare a alcoolului

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Luni, 15.10.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Șoferii prinși la volan sub influența băuturilor alcoolice ar putea fi obligați să conducă 6 luni cu un dispozitiv care oprește motorul mașinii dacă detectează alcool în aer, în loc să aibă permisul suspendat pentru 3 luni, potrivit unui proiect de lege.

Mai mulți parlamentari au depus la Senat un nou proiect de lege care vizează modificarea Codului Rutier, iar de data aceasta propunerea vizează șoferii care conduc sub influența băuturilor alcoolice.

În prezent, șoferii depistați cu o concentrație de până la 0.8 miligrame de alcool pur pe litru în sânge au permisul suspendat pe o perioadă de 3 luni. Noul proiect prevede însă că polițistul rutier va avea posibilitatea să înlocuiască această sancțiune cu obligația șoferului de a conduce timp de 6 luni cu un dispozitiv numit Alcool-Stop care oprește automat motorul în cazul în care acesta detectează alcool în aer.

"În funcţie de circumstanţe, agentul constatator poate opta, alternativ, pentru aplicarea sancţiunii complementare a restricţionării exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 180 de zile în locul sancţiunii complementare de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile", se precizează în proiectul de lege.

Într-o astfel de situație, polițistul rutier va reține permisul de conducere și va oferi șoferului o dovadă înlocuitoare care oferă drept de circulație doar pentru mașinile echipate cu dispozitiv Alcool-Stop. În cazul în care șoferul nu va respecta această cerință, acesta va risca o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 6 luni și 3 ani sau o amendă.

Inițiatorii proiectului de lege afirmă că Alcool-Stop este un dispozitiv montat la sistemul de pornire al motorului care permite pornirea motorului doar atunci când nu se semnalează alcool în aerul expirat de șofer. Cel mai probabil, inițiatorii legii consideră că utilizarea aparatelor Alcool-Stop va ajuta șoferi să renunțe la consumarea băuturilor alcoolice înainte de urcarea în mașină.

Chiar dacă va fi adoptată, legea va intra în vigoare la un an de la publicarea în Monitorul Oficial, interval de timp în care vor apărea și dispozitivele Alcool-Stop pentru aplicarea noii sancțiuni. 

La sfârșitul anului trecut, Parlamentul European a propus introducerea obligatorie a alcoolmetrelor în toate mașinile, mai întâi pentru șoferii profesioniști în 2020 și ulterior și pentru celelalte categorii de conducători auto. 

Via Ziarul Financiar

Comentarii (5)

  • Octavian
    Cu alte cuvinte dispare pedeapsa.
    Pai tocmai retinerea carnetului ii mai opreste in prezent pe unii soferi.
    14 1
  • Fara dubii, parlamentarii fumeaza ierburi halucinogene..., din moment ce ies cu aceste aberatii.
    In loc sa dubleze sau sa tripleze perioada de suspendare a permisului, ei propun catastrofe.
    19 1
  • Stop Alcool ?
    Am citit de mai multe ori stirea si ce nu reusesc sa inteleg este cum "sesizeaza" acel dispozitiv alcoolul expirat doar de catre sofer. Sa spunem ca in unele cazuri (extrem de rare), tu esti soferul "desemnat", care a avut deja permisul suspendat pentru alcool, dar intr-o seara nu bei si iti iei prietenii din club, care au consumat... mai mult decat normal. Ce se intampla, nu mai porneste motorul din cauza asta ? Cum functioneaza dispozitivul de fapt ?
    4 3
  • @Stop Alcool ?, Asta e ideea: nu vor fi norme de aplicare la o lege si astfel au scos practic legea cu totul. Cine monteaza dispozitivul? Cum te asiguri ca nu poate fi deazactivat? Poti sa il montezi pe o dacie 1300? Cand electoratul tau sunt betivii... Nu temai gandesti la urmari
    6 1
  • Până se va implementa acest sistem la noi, acest dispozitiv va deveni inutil, pentru că nimeni nu va mai conduce. Vom da coordonatele, iar mașinile autonome ne vor duce la destinație.
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru