Proiect: amendă de până la 10.000 de lei și ridicarea mașinii pentru parcarea pe locurile destinate persoanelor cu handicap

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Miercuri, 14.11.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un proiect de lege prevede că șoferii care parchează pe locurile destinate persoanelor cu handicap vor primi o amendă de până la 10.000 de lei, iar mașina va fi ridicată.

Parcarea pe locurile destinate persoanelor cu handicap este pedepsită în prezent cu amendă de până la 2.000 de lei, însă acest lucru nu împiedică numeroși șoferi să folosească aceste locuri chiar dacă nu au acest drept. 

Acest lucru a determinat mai mulți parlamentari să se gândească la introducerea unor pedepse mai dure prin care să descurajeze această practică.

Astfel, proiectul prevede că amenda maximă pentru astfel de situații va fi mărită de 5 ori și va putea ajunge până la 10.000 de lei. În plus, noutatea cea mai importantă este că, în cazul parcării neregulamentare pe un loc destinat persoanelor cu handicap, mașina va putea fi ridicată.

"Parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap (n.r - se va sancționa) cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv", se menționează în proiectul de lege.

În expunerea de motive care însoțește proiectul, Inițiatorii afirmă că în acest fel persoanele cu handicap vor avea posibilitatea de a beneficia de drepturile conferite de lege.

"Obiectivul este de a oferi persoanelor cu handicap posibilitatea de a se bucura de drepturi depline și de a beneficia complet de participarea la viața socială și economică", se precizează în proiect.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat de Senat și Camera Deputaților, promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.

Via Avocatnet

Comentarii (7)

  • Lucian
    Problema nu este valoarea amenzii, ci faptul ca nu se aplica legea. La valoarea actuala, de 2.000 lei, daca s-ar face campanii mai dese si s-ar aplica aceasta amenda sunt convins ca nu se va mai parca pe locurile speciale. Nu cred ca este la indemana multora sa plateasca 2.000 lei pentru ca au parcat masina in usa supermarket-ului.
    23 0
  • Andrei
    Ar fi perfect sa se aplice amenda asta nesimtitilor si in parcarea centrelor comerciale.
    19 0
  • someone
    intrebarea mea este cum amendezi pe unul sau una ca cea din tg jiu care parcheaza sfidator pe 2 astfel de locuri.
    5 0
  • Dumitru
    Astfel de probleme exista peste tot in lume.
    Dati o cautare simpla pe youtube si o sa gasiti exemple din SUA, Cehia, Brazilia, Italia, Rusia, de cocalari cu nimic mai prejos decat ai nostri.
    (Intamplator sau nu, imbecilii sunt distribuiti destul de uniform pe glob!)

    In alte tari, spiritul civic este mai dezvoltat, legea se aplica fara discutii iar in ultima instanta reactia de revolta a indivizilor este mai eficienta.

    In Romania, asa cum spuneam si in alte ocazii, legile sunt luate cu lejeritate, aplicarea lor este considerata facultativa iar spiritul civic lipseste cu desavarsire.

    In curand va da zapada. Unii vor iesi la curatat zapada de pe stradute si de pe locurile de parcare iar smecherii le vor ocupa de indata ce sunt eliberate.

    Pe scurt: buna initiativa, dar nu cred ca se va schimba ceva.

    PS: Azi dimineata am trecut pe langa un bloc aflat in constructie in sectorul 6. Bloc cu 5 etaje, la strada, construit pe cel mai ingust lot posibil, intre alte doua blocuri. Evident, niciun loc de parcare prevazut.
    Intrebare: Unde vor parca cele 40/50 de familii numarul echivalent de masini care vor aparea intr-o zona in care niciun metru de trotuar nu a ramas neocupat?
    8 0
  • bogdan
    Era suficient 2-300 lei amenda si sa se APLICE legea.
    ATAT!
    4 0
  • @ Dumitru
    Pai, poate blocul respectiv are parcare subterana. Noile blocuri au astfel de parcari, si poate parcarea subterana este destul de suficienta, pt a nu mai construi si parcari terane...
    0 1
  • VâjHaţ
    Destul de suficient, vijelie?
    Poate la tine-n gheto'...
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru