Proiect de lege: polițiștii vor putea să folosească radarele doar pe mașini inscripționate și în locuri semnalate prin panouri rutiere

de Daniel Popescu
Miercuri, 27.06.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Proiectul de lege care reglementează utilizarea radarelor a fost modificat și presupune acum ca polițiștii să utilizeze dispozitivele doar în locuri semnalate prin panouri rutiere cu cel puțin 500 de metri înainte.

Cu numai o săptămână în urmă, în Parlament a apărut un proiect de lege pentru modificarea Codului Rutier, iar cea mai importantă noutate era legată de faptul că folosirea radarelor din mașinile care nu au înscrisurile și însemnele distinctive ale Poliției de către polițiști care nu poartă uniforme va fi interzisă.

Proiectul a ajuns acum la Comisia Juridică și Comisia pentru Transporturi din Camera Deputaților, acolo unde a suferit o nouă modificare radicală. Astfel, pe lângă faptul că radarele ar urma să fie folosite doar pe mașini inscripționate, au apărut două noi condiții pentru utilizarea acestora.

Prima noutate este că utilizarea radarele trebuie anunțată de polițiști prin intermediul unor panouri rutiere amplasate cu cel puțin 500 de metri înainte. "Maşinile de poliţie cu radar sau poliţistul cu radar de tip pistol trebuie presemnalizaţi cu un panou afişat cu 500-1.000 de metri înainte pe sensul de mers", se arătă în noul proiect de lege.

Panoul de avertizare ar urma să fie montat de către administratorul drumului la solicitarea polițistului.

De asemenea, dispozitivele radar de tip pistol vor putea fi folosite la cel mult 10 metri distanță de mașina de poliție, potrivit unei alte modificări la proiectul de lege.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie votat de Camera Deputaților, promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.

Via Hotnews

Comentarii (16)

  • "trebuie presemnalizaţi cu un panou afişat cu 500-1.000 de metri înainte pe sensul de mers"

    NUMAI rezist !!! :( PROSTIA in tara asta e SEMNALIZATA de POLITICIENI
    24 4
  • Era si timpul sa se faca ceva in privinta asta.
    10 27
  • In cazul asta ar putea fi instalat un radar fix si politistii folositi acolo unde chiar e nevoie de ei. Treaba asta cu 2 politisti mestecand un sandwhich in timp ce mai prind un "derbedeu" cu 65km/h nu ajuta pe nimeni.
    De fapt, bine ar fi sa instaleze radare fixe. Din 500m in 500m.
    15 1
  • someone
    puneti radar fix, dar numai pe sectoarele de viteza, semnalizati-l, si macar faceti economie la oameni si masini de serviciu.
    dar ideea e super super tampita ( evident ca e scoasa si votata de politicieni romani .....perfect "sanatosi" mental, si cu un iq din 2 cifre ) pentru ca atunci eficienta radarelor va fi scazut la zero%. fac pariu. in schimb, pe sectoarele unde nu vor fi radare si romanaii vorm merge blana, numerele accidentelor va continua sa creasca, si nu vor fi accidente usoare.
    santeti niste cretini iresponsabili. punct
    21 3
  • Cei care ii fac militieni pe politisti sunt ca politicienii care ii fac pe procurori securisti.
    Cei care spun ca radarele nu ar trebui sa stea in boscheti ci la vedere si semnalizate inainte sunt ca politicienii care spun ca o perchezitie trebuie anuntata cu timp suficient inainte si numai cu acordul celui perchezotionat.

    Si exemplele pot continua. Ce au in comun cei de mai sus? Au intentia de a incalca legea.
    Scuza: soferii ca nu sunt autostrazi, politicienii ca nu au salar suficient. Si daca nu sunt autostrazi atunci iti iei tu libertatea sa pui viata celorlalti in pericol?
    23 3
  • Si inca ceva:
    O Masina opreste (in medie) de la 50km/h la 0 in 35 metri.
    O Masina opreste (in medie) de la 80km/h la 0 in 70 metri.
    La viteze mai mari e si mai dramatic. Puteti sa va documentati singuri
    (stopping distance vs speed table)
    14 5
  • sunt curios daca apare vreun cercopitec sa ne spuna ca jobul il solicita sa fie in 10 locuri deodata, are "afaceri" si ca ceilalti merg ca pensionarii doar pentru ca respecta limitele si regulile.

    pentru patrupedele care ar indrazni macar sa-si arate hoitu'....soselele sunt ale tuturor soferilor si regulamentul este valabil pentru TOTI participantii.
    13 3
  • Edikkk
    Exact dle X ,când copilul, soţia, mama, tata o să treacă strada şi o să fie omorât de unu cu 70km/h pentru că distanţa de frânare este foarte mare ATUNCI poate îşi vor aduce aminte de ACEASTĂ LEGE CRIMINALĂ !!
    5 3
  • viteza
    aia cu distantele de franare cred ca e din anii 70... acum o masina buna opreste sub 40 m de la 100 km/h
    6 10
  • @viteza

    daca toate conditiile din test sunt indeplinite de situatia reala: cauciucuri, calitatea asfaltului si conditiile meteo + reactia soferului DUPA ce observa, identifica pericolul si ia decizia de a frana.
    10 3
  • @viteza in conditii reale opreste in 40m...cand zboara porcul. In realitate este undeva pe la 60-70m
    Mai mult, o masina la 100km/h parcurge 27m. Un om sanatos, relativ odihnit, dupa 15 min de condus constant in exterior, are un timp de reactie de aprox 1.2-1.7secunde...adica la distanta de 60-70m...mai pui si un 40m pana incepe franarea.
    8 4
  • Gogu Carbit
    Hoo nebunilor, ca eu am glumit aici http://www.automarket.ro/stiri/radarele-ar-putea-fi-montate-doar-pe-masinile-ce-poarta-insemnele-politiei-82887.html cand am zis ca sa fie radarele presemnalizate cu 3-4 km inainte de locul de stationare al masinii de politie inscriptionata cu insemne de politie. Vad ca ati luat-o in serios. Pai daca e asa, vreau si eu autostrada Constanta - Arad. Ce ziceti, va bagati?
    3 3
  • Octavian
    Sunt de acord cu majoritatea celor de mai sus care spun ca acest proiect o prostie.
    In acelasi timp sunt bucuros de reactiile cititorilor.
    9 3
  • @viteza, se ia si timpul de reactie in considerare. Pantru ca dureaza pana creierul realizeaza ce se intampla si ia decizia de a prana si apoi manevra respectiva. Intradevar timpii strict pentru masina sunt mai mici dar cred ca multi nu realizeaza ca o treime din timpul de oprire reprezinta timpul de reactie.


    Uite am facut un calcul mai exact: Daca mergi cu 100 KM/H si daca ai un timp de reactie de 1 SECUNDA (indentificare pericol+ reactia de franare) ai parcurs in timpul asta aproape 28 metri!!!! MUlti nu realizeaza cat de mult conteaza fiecare km si secunda.
    9 3
  • Urmatorul proiect de lege (in completarea acestuia) va impune ca fiecare sofer sa declare organului abilitat daca a depasit viteza, daca a trecut pe rosu, daca nu a oprit la trecerile de pietoni si la trecerile de cale ferata cand ar fi fost obligatoriu, daca a depasit pe linie continua sau daca nu a respectat indicatoarele de circulatie, daca a circulat pe contrasens pe autostrada sau sub influeta alcoolului/substantelor interzise s.a.m.d.....
    Asta asa ca sa stam linistiti.... sa nu cumva sa iasa lumea (iar) in strada... ca tare mai ploua zilele astea...
    9 1
  • poate ar fi cazul sa o punem de o petitie on-line?

    poate....
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru