PSA ar putea să taie cheltuielile la Opel: “Costurile lor sunt cu cel puțin 50% mai mari decât la fabricile noastre din Franța”

de Petre Barac, Foto: Dreamstime
Luni, 23.10.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Grupul Peugeot-Citroen ia în calcul să taie cheltuielile la divizia Opel deoarece costurile de producție ale nemților ar fi cu cel puțin 50% mai mari decât la fabricile PSA din Franța.

La începutul acestui an, PSA a cumpărat brandurile Opel și Vauxhall de la General Motors și a devenit al doilea constructor din Europa. De atunci, francezii au pregătit un plan de restructurare a celor două branduri.

După anunțul că vor să dea afară 400 de oameni de la fabrica Vauxhall din Ellesmere Port (Marea Britanie), PSA ia în calcul să taie cheltuielile la divizia Opel deoarece costurile de producție ale nemților ar fi cu cel puțin 50% mai mari decât la fabricile PSA din Franța.

Impresia mea este că multe probleme sunt cauzate de faptul că lucrurile au scăpat de sub control la Opel. Se consumă prea multă energie, iar procesele nu sunt destul de eficiente”, a spus Carlos Tavares, CEO-ul PSA.

Planurile de dezvoltare existente la Opel nu au fost suficiente pentru a aduce succesul în cadrul companiei.

“A fost urmărită o strategie care pur și simplu nu a funcționat și acum ne confruntăm cu pericolul ca Opel să nu poată atinge obiectivele privind emisiile care vor intra în vigoare în 2020.

Este un lucru extrem de grav și de periculos pentru această companie”, a mai spus Tavares.

Via Autonews

Comentarii (7)

  • inexorabil
    Mie mi se pare că asistăm la o mare diversiune…Cred că franțujii ȋncearcă să abată atenția de la adevăratul lor scop, pentru care n-au ezitat să pună la bătaie peste două miliarde de euro: să obțină dreptul legal de a uza ȋn voie de o emblemă, ȋn speță de Blitz. Restul (adică patrimoniul lui Opel) nu prea i-ar interesa, iar dacă ar putea să-l valorifice, iarăși n-ar ezita…Pe de altă parte, au apelat la un eufemism ieftin: cică le vor băga pe gât nemților platformele și motoarele PSA, “din rațiuni de costuri” (apropo, dezmățul financiar real pe care l-au depistat ȋn ograda teutonilor nu-i indignează, așa cum țin să lase impresia publicului, ci le vine fix ca o mănușă…), dar sunt sigur că, de fapt, nu vor decât ceea ce am subliniat mai devreme: să fixeze Blitz-ul pe multe dintre mașinile lor pur franțuzești, amăgind masele că le-ar vinde tocmai Opel, mizând pe o eventuală amortizare a investiției principale datorită imaginii ȋn general proaste a…fostului proprietar, ȋnchipuindu-și că lumea va conchide invariabil: “Gata, va ȋncepe epopeea măreției lui Opel, după ce a fost luat din brațele unui colos precar la calitate ȋn ansamblu”. Ȋnsă probabil că distinșii Cocoși galici uită sau ignoră adevărul palpabil că o mulțime de deținători de modele Opel nici măcar n-au habar sub ce corporație a activat firma germană vreme de aproape 90 de ani! Un “cult” de pe stradă poate bine mersi să ȋnjure GM, văzând că “se poartă” obiceiul, iar a doua zi să năvălească ȋntr-un showroom Opel și să-și aleagă o mașină pe care s-o considere prietenoasă și chiar măgulitoare la adresa buzunarului său, neobservând poate niciodată sigla “GM” de pe geamuri sau de pe diferite componente sau, chiar și dacă i-ar sări ȋn ochi, “care-i problema” ?

    Cum se ȋntoarce roata istoriei…Indirect, Opel ȋncă ȋi mai păcălește pe chinezi, năpârlit ȋn Buick. Diferența actuală este că PSA nu le va impune neapărat nemților “badge engineering”, ci ceva și mai rău: German labeling of French cars :)
    13 16
  • Edikkk
    Carlos Tavares este un CEO foarte bun, a fost foarte mare si in Nissan si in Renault, apoi acelasi tratament privind reducerea costurilor a facut-o si la PSA care a reusit sa iasa din criza, si sub tutela lui PSA si-au marit vanzarile in China !

    Ceea ce spune este un mare adevar si anume Opel nu sta deloc bine la costuri si trebuie ajustate, rezolvate aceste probleme.
    17 5
  • @inoxerabil Desi sunt de acord cu tine cam mereu, la faza cu Opel-ul actual e o problema pe care o stii si tu: n-au realizat profit 16 ani la rand si au mancat miliarde din banii GM. Miliarde pe an. Acum, ca GM a folosit Opel ca model pentru realizarea de modele Buick pentru piata domestica si pentru cea chineza, e adevarat. Insa la fel de bine Opel a beneficiat de platfome Chevy realizate in Coreea - vezi Astra J si Cruze sau Karl si Spark sau Mokka si Trax (ultimele doua fiind construite doar in tara asiatica pentru piata europeana).

    PSA are mai multa tehnologie ca Opel-ul actual, fie ca vorbim de motorizari, de automatele mai performante (desi sa speram ca pe viitor vor face unele cu dublu ambreiaj), Peugeot foloseste materiale mai bune si e mai fiabila ca firma germana, asta zicand-o chiar nemtii doi ani la rand:

    http://www.jdpower.com/press-releases/jd-power-2016-germany-vehicle-dependability-study-vds

    http://www.jdpower.com/press-releases/jd-power-2017-germany-vehicle-dependability-study

    E adevarat ca Citroen e sub Opel, insa asta e si ideea: e firma de buget a noului grup. Si la preturi sunt diferente mari.

    Personal mi se pare insa stupid ca GM a renuntat cu totul la Europa, in conditiile in care vorbim de a 3-a piata mondiala. E stupid ca un colos sa renunte la o piata colosala. Puteau macar sa pastreze un brand.
    15 6
  • inexorabil
    @Andy, n-am nicio îndoială că Peugeot îi “ia faţa” lui Opel în privinţa calităţii totale. Dar ideea de a prelua o companie cu probleme acelea, într-adevăr, arhicunoscute (cel puţin 15 miliarde de dolari “prăpădiţi” în acest secol!) tot în zona bizareriei rămâne…Tu, de pildă, dacă ai avea capital şi ai intenţiona să te extinzi vizând achiziţia unei alte firme, dar ştii, totodată, că se confruntă cu o “gaură neagră” şi nu se bucură de un potenţial superior, de ce te-ai hazarda s-o cumperi? Cel puţin eu aş face-o dintr-un singur motiv: un atu care cred că mi-ar conferi o nouă abordare a pieţei, ceva care promite…Altfel de ce m-aş risca?

    PS: Totuşi, Opel n-a dovedit chiar acea ineficacitate pe care i-o impută PSA. Majoritatea platformelor fostului proprietar sunt “developed by Opel”. Că n-a vândut la nivelul lui VW asta-i altă poveste. VW “rupe” în China la vânzări (în septembrie a.c. a atins un vârf istoric). Buick by Opel urmează la distanţă mare (cam o treime din volumul lui VW) şi cu tendinţă de tobogan faţă de anul trecut, cel mai bun al germano-americanilor pe cea mai vastă piaţă auto a lumii.
    4 1
  • Daca faci un raport imaginar conținut tehnic/ preț la Opel nu trebuie sa fi expert ca sa-ti dai seama ca ar fi o alegere corecta când îți iei un Opel, dar realitatea demonstrează ca este decât un dumping neoprit la timp (pot sa înțeleg ca este o acțiune care sa îmbunătățească cota de piață, dar durează de mult timp)
    PSA are in acest moment o problema mica cu Citroen si încă una mare cu DS, nu le mai trebuie încă una cu Opel, deci vor lua laserul si vor tăia acolo unde trebuie fără remușcări, pararea mea este ca au procedat corect când au cumpărat
    Daca VW mirosea ca este de câștigat bani rapid cu Opel ii cumpărau de mult.
    4 0
  • Ar fi culmea să NU fie diversiuni toate declarațiile astea așa-zis oficiale - doar nu se așteaptă cineva ca rechinii corporațiilor să fie sinceri vreodată...
    D-aia nici nu mă obosesc să speculez asupra mișculațiilor sau a viitorului vreunei mărci, că doar nu-s acționar la niciuna (și dac-aș fi unul normal-minoritar, tot n-aș fi informat despre interesele grangurilor.)

    P.S. A nu se uita că EAT6/8 de ex. nu-s cutii dezvoltate de PSA, ci de japonezii de la Aisin - de fapt dintre cei mari, doar Mercedes mai dezvoltă transmisii proprii, restul apelînd la ZF, Aisin etc.
    ...Și să nu-mi spună mie tovarășu Tavares că, de ex., motorul 1.0 Turbo Ecotec de 115 CP al Opel ar fi mai prost decît Puretech-ul lor, plus alte jde abureli.
    13 0
  • SUA i-a pus PE GM sa o vanda francezilor pt a nu se certa cu nemtii scopul final este sa scoata Opel din Germania complet pt ai slabi pe nemti...OPEL SI PEUGEOT nu mai au sanse cu linii de asamblare in piete cu forta de munca scumpa datorita concurentei altor concerne .....ce fabrica mai ieftin in tari emergente.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru