REPORTAJ: Dusterist de weekend

de Sebastian Toma
Miercuri, 23.09.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Automarket a participat la cea de-a noua întrunire a Dusteriștilor, derulată de această dată sub tutela Dacia. Cum a fost la Duster Camp 2015 aflați din materialul de mai jos.

Am participat până acum la trei întâlniri ale Dusteriștilor și am rămas surprins de fiecare dată de numărul participanților. La fiecare întrunire la care am fost invitat numărul de mașini participante a crescut, de la 18 mașini la Duster Camp 2012 până la peste 40 la cea mai recentă întâlnire, toate venite pentru bucuria proprietarilor de a merge pe teren accidentat. Spre deosebire de 90% dintre SUV-urile de pe piață, clienții lui Duster chiar merg pe off-road și folosesc sistemul 4x4 din dotare mai mult decât pentru un viraj alunecos sau la ieșitul din zăpadă iarna printre blocuri. 

Test drive Dacia Duster 1.2 TCe 4x4

O parte din participanții Duster Camp 2015.

Nouă întâlniri în patru ani

La cea de-a treia întâlnire a Dusteriștilor la care am participat, am fost surprins să recunosc o parte din fețele pe care le-am văzut la întrunirile anterioare. Sigur, era normal să-l găsesc pe Narcis, președintele Asociației Club Duster România, dar am recunoscut mașinile pe care le-am văzut și la întâlnirile anterioare, alături de șoferii lor și de familiile care le umplu habitaclurile. Pentru că Dusteriștii merg la întruniri și pe teren accidentat cu tot cu familia.

REPORTAJ: Intrus în universul Duster

Dusteriștii merg la toate probele de teren accidentat cu toată familia la bord.

Îmi imaginam că membrii vechi ai asociației s-ar fi plictisit până acum de off-road sau de întâlniri, dar comunitatea Dusteriștilor pare să fie din ce în ce mai apropiată de la o întâlnire la alta. Mai mult decât atât, am descoperit că fiecare ieșire în off-road îi lasă pe Dusteriști cu zâmbetul pe buze. Deși au dat cu mașina în gropi, au trecut peste fel de fel de denivelări, au trecut prin noroi, praf sau zăpadă, au trecut printre cregi de copaci care puteau să le zgârie mașinile, ei sunt fericiți și zâmbesc.

Unii dintre ei își verifică vizual mașinile după fiecare ieșire, dar inspecția se termină tot cu zâmbete, pentru că Duster este suficient de capabil pe off-road încă din varianta standard încât să nu-ți faci griji că ai lovit caroseria sau vreo componentă mecanică în timp ce treceai pe teren accidentat.

În acest sens, Clubul Dusteriștilor se asigură la fiecare ieșire că traseul este adecvat și pentru o mașină standard și că fiecare participant este instruit să treacă într-un mod corect peste obstacole.

Test drive Dacia Duster 1.5 dCi

Înainte de proba contra-cronometru, spiritele se încing. Dusteriștii redevin prieteni când se oprește cronometrul.

Instruire pas cu pas

Esential 2010 este anul lansării lui Dacia Duster.
9 întâlniri ale Dusteriștilor au avut loc în România până acum.
47 de mașini au participat la Duster Camp 2015.
300.000 de Dacia Duster facelift au fost fabricate la Mioveni.
La fel ca la întrunirile anterioare, Dusteriștii sunt intruiți pas cu pas în abordarea obstacolelor pe off-road de o echipă specializată. Astfel, mașinile lor nu sunt avariate și ei nu se pun în pericol. În plus, învață tehnici noi și pot să fie la fel de capabili pe off-road ca mașinile lor. Vestea bună este că e ușor să înveți particularitățile traseelor de off-road puse la punct pentru Dusteriști și pentru amatori în general, mai ales la clasa standard. Este suficient să ai răbdare când abordezi obstacolele și să nu îți pierzi calmul în zonele dificile. Dacă faci asta și respecți câteva reguli simple, cum ar fi să nu iei piciorul de pe accelerație când ai ajuns pe coama dealului, cum am observat că făceau unii participanți neinițiați, poți să treci cu un Duster și pe traseul de motorcross Breghina, de lângă Zărnești.

Off-road-ul prinde rădăcini la conducerea companiei

În cadrul acestui eveniment, am remarcat prezența lui Jan Ptacek, Director General al Renault Commercial Roumanie și a lui Nicolas Maure, Directorul General al Automobile Dacia. Cei doi oficiali nu s-au mulțumit să stea pe margine și au urmat traseul de off-road la bordul unui Duster.

Pe rând și de mai multe ori. Nu este prima dată când îi văd pe cei doi oficiali ai concernului francez la un eveniment dedicat Dusteriștilor, Nicolas Maure fiind și președinte onorific al Clubului Duster România, dar sunt surprins și de această dată de entuziasmul celor doi oficiali de a participa la probele de off-road cu SUV-ul din Mioveni.

Se pare că Duster are un farmec la care nu poate rezista nici măcar directorul general al companiei Dacia, care se aventurează pe teren accidentat cot la cot cu Dusteriștii. Din cunoștințele noastre, este singurul director de companie auto care se prezintă la întrunirile clienților și participă alături de ei la evenimente de acest tip.

Traseul de off-road al primei zile - Rezumat pe repede-înainte

Cum a mers câștigătorul clasei MT în proba contracronometru pe traseul de motocross de la Breghina

Rezumatul celor două zile ale Întrunirii Naționale a Dusteriștilor - ediția IX/ Duster Camp 2015

Comentarii (1)

  • hazard
    Doua, trei weekend-uri d'astea si hopa ...o sa ai nevoie de o noua cutie de viteze. Norocosii poate doar de un ambreiaj...
    3 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru