Rovinieta, o bătaie de cap pentru români în 2015: aproape 360.000 de cazuri de mașini fără rovinietă valabilă

de Mircea Meşter
Vineri, 18.03.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Autoritățile din România au completat în cursul anului trecut 357.531 de procese verbale pentru șoferi care au uitat să-și plătească rovinieta. 41.000 de cazuri au fost contestate.

Deși rovinieta este obligatorie în România încă din 2002 pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile naționale sau pe autostrăzi, unii șoferi nu s-au obișnuit nici până acum cu achitarea taxei de fiecare dată când ies din localitate. Conform unui raport CNADNR oferit agenției de presă News.ro, autoritățile au descoperit în cursul anului 2015 aproape 360.000 de cazuri de mașini care circulau fără rovinietă valabilă.

Numărul exact de procese verbale completate de CNADNR pentru lipsa rovinietei este de 357.531. Dintre acestea, 41.000 au fost contestate, iar 30.500 se află încă pe rol la diferite instanțe de judecată la nivel național.

În condițiile în care în România sunt înregistrate oficial 6.6 milioane de mașini, numărul de cazuri în care rovinieta lipsea acoperă aproximativ 5% din întregul parc auto național.

Amenda în vigoare pentru șoferii prinși fără rovinietă obligatorie este între 250-500 de lei, iar cea mai scumpă rovinietă - pe o perioadă de 12 luni - este cea de 28 de euro.

Aceste sume sunt valabile pentru autoturisme. Pentru tabelul complet al prețurilor și amenzilor pentru roviniete, consultați site-ul oficial CNADNR.

Conform oficialilor români, o problemă reală pe șoselele românești este reprezentată de furturi și acte de vandalism în care sunt implicate mașinile. Autostrăzile A1, A2 și A3 sunt rutele care adună cele mai multe astfel de infracțiuni, iar pagubele totale provocate astfel în 2015 la nivel național se ridică la 2.5 milioane de lei.

Comentarii (5)

  • am plecat o data cu capu'n punga si dupa 50km mi-am adus aminte ca imi expirase Rovigneta cand treceam agale pe langa o benzinarie

    dar nu pot crede ca ~360.000 de soferi pot fi la fel de cascati ca mine. Nu, aici e vorba de rea vointa, de vesnica rhatzire in nadragi ca totul e prea scump, ca ne fura astia domle'. Mai erau 3 indivizi in fata care isi luau ckatul de rovigneta...pe max 1 saptamana. M-am simtit "like a boss" platind pe 1 an :))

    ne furam singuri caciula.... cu bune si cu rele, decat sa platesc o amenda din care imi pot lua o pereche de bocanci mai bine sunt fraieru' satului si cu inima impacata.
    19 0
  • Reversul situatiei este sa o patesti ca tatal meu care, desi nu a circulat 1Km fara rovinieta s-a trezit cu o somatie luna trecuta de la CNADNR ca a circulat fara rovinieta in anii 2008 si 2009, fix in 3 zile.
    Asta desi an de an nu-ti poti plati impozitele fara sa achiti toate amenzile.

    Cea mai tare faza este ca, sunand in call center-ul lor a aflat ca 3 amenzi din 4 au fost inregistrate in aceeasi zi, de aceeasi camera :) Ma gandesc ca daca primesti o amenda ca circuli fara rovinieta, macar sa circuli linistit toata ziua.

    Acum se da peste cap sa recupereze copii dupa chitantele de rovinieta de acum 8 ani.

    Ma incalzesc cu gandul ca macar drumurile si autostrazile din Romania sunt impecabile.
    5 0
  • Autostrazile si drumurile decente, o bataie de cap pentru cancerul Romaniei, CNADNR!
    6 0
  • Pentru Alex
    Alex, contestati procesele-verbale (daca despre asta e vorba). S-a prescris de multa vreme dreptul CNADNR de a aplica contraventii pentru faptele respective. Vezi art. 10 din OG 15/2002 si art. 13 din OG 2/2001.
    0 1
  • Multumesc frumos de sfat, o sa transmit mai departe. La dare in judecata se va ajunge...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru