Șoferii Tesla pot accesa jocuri video pe sistemul multimedia în timpul condusului

de Tiberiu Safta
Luni, 13.12.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Mai multe modele din gama constructorului american de mașini electrice au integrate în sistemele multimedia câteva jocuri video. Șoferul și pasagerul din față pot juca aceste jocuri în timp ce mașina este în mișcare, ceea ce reprezintă o problemă majoră de siguranță, avertizează experții.

Sistemele multimedia echipate pe mașinile Tesla includ câteva jocuri video care pot fi accesate în timp ce vehiculele se află în mișcare. În urma unei actualizări software lansate în această vară, mai multe jocuri, precum „Sky Force Reloaded”, „The Battle of Polytopia: Moonrise” și chiar „Solitaire”, au devenit disponibile pentru clienții de mașini Tesla.

Înainte de pornirea unui joc este afișat pe ecran un avertisment care menționează că doar pasagerii se pot juca în timpul condusului. Cu toate acestea, șoferul poate afirma că nu conduce, dar poate să participe la joc.

Asta ridică un semnal de alarmă, deoarece, conform unor publicații americane, precum The New York Times, numărul accidentelor cauzate de neatenția șoferilor va crește în aceste condiții. Datele oferite de Administrația pentru Siguranța Traficului Rutier (NHTSA) arată că în SUA au fost înregistrate 3142 de accidente mortale cauzate de șoferi distrași în anul 2019.

Lipsa unui sistem de siguranță care să le interzică șoferilor să se joace pe sistemele multimedia reprezintă un mare pericol pentru siguranța rutieră.

Cu toate că mașinile Tesla dispun de sistemul autonom Autopilot, precum și de sistemul Full Self Driving (aflat în stadiul beta), acestea necesită monitorizarea de către șofer în permanență și chiar de intervenția acestuia în unele situații potențial periculoase. Mulți dintre proprietarii de Tesla acordă încredere deplină acestor sisteme autonome și nu mai conștientizează de responsabilitatea pe care ar trebui să o aibă la volan.

Tesla nu este singurul care oferă aplicații de acest gen instalate în sistemele multimedia. Și câteva mașini din Grupul Stellantis oferă posibilitatea de a urmări filme pe ecranele centrale. Cu toate acestea, Stellantis oferă un sistem de prevenție prin care aplicațiile de entertainment nu pot fi accesate în momentul în care vehiculul se află în mișcare.

via Carscoops

Comentarii (8)

  • Lucian
    Pai normal, daca are si "Autopilot", si "Full Self Driving"... ce daca mai intra din cand in cand in cate o ambulanta sau masina de politie...

    Serios acum, uimitor cum de sunt lasati sa isi numeasca softul in felul asta, cand nu face nici pe departe ceea ce sugereaza numele.
    O sa lanseze si functia Teleport probabil, care nu teleporteaza cu adevarat masina dintr-un loc intr-altul dar ajunge acolo destul de repede... deci ar fi ok numele...
    15 2
  • Ironic e ca stirea asta e la capitolul "Siguranta"
    15 1
  • WTF Tesla? Eu cred ca astia de la Tesla, in frunte cu gurul Elon, nu inteleg ce inseamna siguranta in trafic. Poti sa ai 1000 de sisteme autonome si camere, pana la urma soferul este cel care trebuie sa fie responsabil in cazul unui accident.
    Cred ca toate organismele de reglementare a sigurantei in trafic trebuie sa ia atitudine fata de astfel de trenduri absolut idioate si pur si simplu sa le interzica! Condusul pe drumurile publice nu este o joaca!
    Adica nu avem voie sa folosim telefonul in timpul condusului, ceea ce este foarte bine, dar avem voie sa ne jucam pe tableta masinii!!!
    19 2
  • Nimic nou sub soare! Ghiolbanul român a patentat de mult ideea. Am văzut și văd mereu în trafic șoferache de genul ăsta. Anul trecut era unul în fața mea care se uita la un film porno.
    9 3
  • Clique
    Musk, mai zi-ne că face și mâncare și aia e...
    Industria auto a devenit efectiv penibilă...

    Orice, ooorice prostie doar să-ți fure ochii, fiindcă pe prostul modern nu-l interesează oricum fiabilitatea și alte lucruri mai serioase.
    Doar să arate la rude, tovarăși ce mașină bombastică are el...
    11 2
  • @11:42... mai exact in ce moment al acțiunii... mai ochi de vultur
    8 2
  • si vezi tu ce au romanii pe ecrane. Ma lasi? Ia-te de mana cu tatraurss si du-te pe pustii mai trolache.
    0 10
  • Lăsând la o parte ce poate și ce nu poate un sistem de asistenta…. sa presupunem ca sunt intr-o mașina cu un sistem avansat de asistență și sunt implicat intr-un accident și cineva moare, cine răspunde pentru ce?
    Oricum pana și dacă se clarifica s-ar putea sa ajung la închisoare și cu un deces pe conștiința.
    Ca și concluzie, nu susțin nici un sistem de condus autonom, clar ne ajuta sa prevenim și sa reducem daunele sau chiar sa le evitam, dar șoferul trebuie sa fie atent la condus din respect pentru viața celorlalți dacă de a lui nu-i pasă și acest lucru nici măcar nu ar mai trebui discutat.
    Aș mai sublinia cine și in ce condiții își ia permis de conducere și nu in ultimul rând cum va fi menținută starea tehnica a acestor sistem, fiabilitate etc.
    Se cheltuie sume colosale și ar trebui sa fie o limitare legală pentru a se evite dezastre.
    Vorbesc in cunoștința de cauza, conduc o mașina ce in sistem avansat de asistență (din respect nu spun numele), și m-am confruntat cu situații mai mult decât periculoase inclusiv schimbare de banda fără nici un motiv chiar dacă pe banda cealaltă era un autocar, doar faptul ca am intervenit a făcut sa fie evitat accidentul!!!
    In multe situații m-a ajutat, condusul devine mai ușor și mai puțin obositor, dar cum am spus sunt probleme mari și nu este prea mult loc de eroare, consecințele sunt ireparabile uneori.
    11 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru