Statistica ne confirmă intuiţia: şoferii cu maşini puternice provoacă cele mai multe şi mai mari daune la poliţele RCA

de Daniel Popescu
Joi, 07.07.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Frecvenţa şi valoarea medie a daunelor pentru asigurările RCA cresc direct proporţional cu puterea maşinilor, potrivit unei analize realizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Maşinile cu motoare puternice sunt asociate în mod frecvent cu şoferii mai puţin responsabili în trafic, iar o analiză realizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pe baza incidentelor pentru asigurările RCA tinde să demonstreze acest lucru.

Potrivit statisticilor realizate de ASF în perioada 2013-2015, cele mai multe şi mai mari daune pentru poliţele RCA au fost provocate de astfel de şoferi. De exemplu, 3.78% dintre cei 1.1 milioane de şoferi cu RCA cu maşini cu motoare mai mici de 1.2 litri au provocat daune, iar valoarea medie a acesteia a fost de 5.283 lei.

În schimb, datele sunt mult mai îngrijorătoare în cazul şoferilor care conduc maşini cu motoare de peste 2.5 litri: chiar dacă numărul acestora este semnificativ mai mic (186.000 de şoferi cu RCA), frecventa daunei este de două ori mai mare (7.91%), iar valoarea medie a daunei este de 8.511 lei. Interesant este că frecvenţa şi valoarea daunei nu au variat semnificativ în funcţie de vârsta şoferului.

Urmareste Automarket
Variaţii semnificative s-au înregistrat însă în funcţie de judeţul în care sunt înregistrate maşinile.
Deloc surprinzător, în Bucureşti au loc cele mai multe accidente: 6.78% dintre şoferii bucureşteni care au înregistrat maşina pe persoana fizice şi 10.80% dintre şoferii care au maşina pe persoana juridică au înregistrat daune, iar valoarea medie a acesteia este de aproximativ 5.000 lei. Cele mai puţine daune în rândul persoanelor fizice au avut loc în judeţele Harghita (2.84%) şi Covasna (3.15%).

De asemenea, frecvenţa daunelor a variat puternic şi în funcţie de clasa bonus - malus. Astfel, în rândul şoferilor cu clasa de bonus B12, frecvenţa daunelor a fost de numai 3.2%, în timp ce în rândul şoferilor cu clasa malus M8 frecvenţă a depăşit 17%.

În total, în România există 8.301.711 de maşini cu asigurări RCA, iar 4,84% dintre acestea au suferit daune cu o valoare medie de 5.745 de lei.

Via ASF (PDF)

Comentarii (2)

  • nu le dati idei ca cine stie ce factor de multiplicare baga acusi pt motoare peste 2.5l si ne baga pe toti in aceeasi oala...
    5 2
  • vw s-a apucat de făcut cârnați
    La câți tembeli și-au luat ,,bemweu,, și ,,haudi,,&co. ptr. puterea motorului și alte impresii la care mai pui infrastructura rutieră, etc. chiar nu-i de mirare...Partea nasoală e când se termină tragic și ptr. cei nevinovați.
    10 4

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru