Statul român va dezvolta o aplicație asemănătoare cu Waze. Problemele și accidentele vor putea fi raportate de șoferi

de Tiberiu Safta, Foto:Depositphotos.com
Joi, 17.02.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
În curând, șoferii din România vor avea acces la un serviciu public de informații din trafic, dezvoltat de statul român. Astfel, va fi creată o aplicație prin care șoferii vor putea raporta probleme de circulație și probleme ale drumului.

Mai mulți șoferi din România, dar și din lume, au început să folosească în ultimii ani aplicații care să-i avertizeze pe ceilalți participanți la trafic de pericole pe porțiuni de drum bine specificate. Cea mai cunoscută aplicație este Waze, un serviciu oferit de Google.

Acum, statul român anunță că va dezvolta o aplicație similară, prin care șoferii vor putea raporta probleme și incidente cum ar fi: accidente rutiere, marcaje sau semnale lipsă, zone cu vizibilitate scăzută, vehicule pe contrasens, zone în lucru și drumuri cu acces îngreunat din cauza condițiilor meteo. Problemele raportate de șoferi prin aplicație vor fi transmise către autoritățile responsabile pentru sectoarele de drum vizate.

Serviciul public va fi operat de către CESTRIN. Aceeași companie are la dispoziție și Punctul Național de Acces, care se ocupă cu raportarea problemelor de circulație. Doar că, sistemul actual nu permite accesul public, ci numai companiilor de transport și autorităților locale.

Președintele executiv al Asociației Pro Infrastructură, Ionuț Ciurea, a precizat că ar fi benefic și mai puțin costisitor dacă noua aplicație va putea prelua datele direct de la aplicația Waze, foarte des utilizată în rândul șoferilor.

Deocamdată, nu se știu costurile pentru dezvoltarea și implementarea acestui serviciu.

via Hotnews

Comentarii (10)

  • Dacă e făcută de stat, va costa enorm de scump și va fi complet inutilă pentru cetățean.

    Încă un mod de a sifona bani.
    15 2
  • O sa ne arate si unde sta "siguranta si increderea" cu radaru' la fel cum ne arata Waze-ul?
    7 1
  • @Tatraurs
    daca respecti legea nu te intereseaza unde sta politia. din partea mea poate sa stea unde vrea, n-am nimic de ascuns, n-au nimic ce sa-mi reproseze.

    eu n-am waze si nu dau 2 bani pe el. si n-am niciun stres la volan, pentru ca ma stiu mereu in regula.
    3 14
  • Deci eu sa informez ca sunt lucrări pe partea carosabila... dar angajații cnair ce fac?
    8 0
  • @12:35... sa înțeleg ca ai doua triunghiuri reflectorizante, stingător in termenul de valabilitate, trusa medicala in termenul de valabilitate... vesta reflectorizanta?...sa înțeleg ca reglezi permanent farurile (la service) și verifici emisiile de noxe dar și jocul la directie? ma îndoiesc... in România oricât ai vrea sa mergi legal nu ai cum și îți pot demonstra chiar și in teren... o situație e când mergi pe autostrada a2 sa zicem și la km x cu ani in urma au fost realizate lucrări semnalizate cu indicatoare temporare de restricționare a vitezei dar care nu au mai fost demontate... ori mergând in linie dreapta e foarte posibil sa nu poți observa acel indicator uitat de niște idioți... in plus uneori ești nevoit sa mergi chiar pe contrasens (pe un drum județean, comunal) din cauza gropilor... mie mi se întâmpla frecvent...ori sa fii nevoit sa depășești un autovehicul staționat pe partea carosabila fix peste linia continua ce desparte sensurile de mers... și încă una... sa te văd eu după un drum de vreo 2000km intr-o comuna uitată de Dumnezeu, cum mergi cu max 50 km/h dimineața pe la ora 3, unde și câinii dorm Din experiența mea la volan îți pot demonstra cu mașina ta ca in zece minute circulând regulamentar îți pot lovi mașina dar sa fiu și nevinovat
    10 1
  • @10:30... sa fii sigur ca nici nu va funcționa... cred ca tot statul a lansat aplicația monitorul prețurilor... sunt curios cati bani se cheltuiesc cu administrarea ei... șmecheria e ca aplicația de verificat cetatenii injectați funcționează ireproșabil pe când cea cu cardurile de sănătate cred ca nu mai are rost sa spun cate probleme are
    6 1
  • Poate greșesc, dar posibil sa folosească ce au început sa facă pentru covid-ul vieții si pe viitor să poată fi integrate te miri ce măgării pe aceeași temă.
    Eu zic ca se poate si nu văd de ce nu ar funcționa, nu mai este așa mare filozofie sa se facă o aplicație, ca doar nu o face guvernul, dai banii si gata.
    La partea de drumuri si infrastructură este nasol, încă murim cu zile pe drumurile din România, mai mult decât trist.
    3 4
  • Pai tu crezi ca aplicația casei de sănătate a făcut-o guvernul?... “dai banii și gata”... acest aspect e cel mai important... plata sa se facă, produsul finit mai puțin conteaza... faci parte dintre cei ce beneficiază de plata?
    3 0
  • King rocker
    Există deja o aplicație asemănătoare cu Waze care funcționează perfect. Se cheamă Waze.

    Sa înțeleg că au fost rezolvate toate gropile raportate acolo și nu mai știu ce să facă?
    2 0
  • Unde am spus asta? Era o părere la cum încearcă sa justifice banii pe care îi arunca pe nimicuri…
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru