Studiu: 42% dintre români și-ar cumpăra o mașină electrică, dar 75% susțin că prețurile sunt prea mari

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Miercuri, 22.01.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
42% dintre români susțin că următoarea lor mașina va fi electrică, însă 75% afirmă că prețurile sunt prea mari, iar aproape jumătate că numărul de stații de încărcare este insuficient, potrivit unui studiu realizat de Ipsos.

Grupul de cercetare de piață Ipsos a realizat recent un studiu la nivel global cu privire la percepția consumatorilor asupra mașinilor electrice.

Studiu a fost efectuat inclusiv pe piața din România și oferă o perspectivă surprinzătoare cu privire la planurile de viitor ale consumatorilor din țara noastră.

Astfel, 42% dintre românii care au participat la studiu susțin că, cel mai probabil, viitoarea lor mașina va fi una electrică.

Principalele motive pentru care românii sunt interesați de mașinile electrice sunt reducerea emisiilor de oxid de azot, reducerea emisiilor de dioxid de carbon și reducerea costurilor cu carburanții. De altfel, reducerea emisiilor de oxid de azot a fost menționată în special de români (61%), în timp ce media globală a fost de 43%.

Pe de altă parte, românii care nu doresc să cumpere o mașină electrică au identificat trei cauze principale pentru această decizie. Cea mai importantă rămâne prețul prea mare al mașinilor electrice, element menționat de 75% dintre participanții la studiu, în ciuda faptului că România oferă cel mai mare bonus pentru achiziționare de astfel de vehicule (echivalentul a aproape 10.000 de euro).

De asemenea, 41% dintre români consideră că autonomia mașinilor electrice este prea mică, în timp ce 48% susțin că infrastructura de stații de încărcare este redusă.

La studiul Ipsos au participat 3.877 de persoane din România, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia și Turcia.

Via InCont

Comentarii (10)

  • ACE - Craiova
    Sunt de acord intrutotul ca romanii fac parte dintre aceia numiti "smart guys" - fara suparare doamnelor....

    Autonomia actuala (mica/medie), lipsa unei infrastructuri dezvoltate, lipsa unor reprezentante/service-uri auto in Romania (ex. TESLA s.a.), lipsa unor modele electrice disponibile pe piata interna (vezi HYUNDAI Kona EV si KIA e-Niro), oferta destul de limitata de modele electrificate precum si preturile (destul de piperate - deocamdata) impiedica aceasta evolutie fireasca a masinilor electrificate (PHEV si BEV).

    SPOR LA CUMPARATURI - celor mai curajosi!
    20 11
  • Cristi
    Eu sustin ca nu as vrea asa ceva:)
    9 3
  • As fi foarte curios cum s-a facut acel chestionar. Nu de altceva, dar afirmatia cu 42% intr-o tara unde practic se basculeaza toate rablele din UE. O tara unde trailerele cu rable din Occident n-au odihna nici macar in Sfanta zi de Craciun sau de Paste.

    Avand in vedere ca au chestionat 3800 de persoane dintr-un total de aproximativ un miliard, rezultatele sunt cumva graitoare. Dar ce nu face omul pentru inca o stire despre isteria electrica? :)
    18 11
  • Deci stati ca sa inteleg : 75% spun ca preturile sunt prea mari ,50% spun ca nu au unde sa le incarce si totusi 42% spun ca viitoarea lor masina va fi electrica !!?? Eu unul nu pot sa deduc de aici decat ca 42% din ei o sa-si schimbe masina ...undeva peste vreo 10 ani ! Fiindca altfel nu ai cum sa explici cifrele de mai sus.
    17 5
  • Adrian
    Deci cati romani au participat la studiul asta? 42% din cati? E doar o stire ca un fel de glonț care sa te ciuruiasca cu informatii despre electrice, creind astfel mediul general de trecere la masini electrice. Daca voi puneti pret pe un stiudiu la care au participat 0,0000038 % dintre potentialii respondenti.
    11 5
  • Clique
    42% vor mașini electrice ?
    Ooo.. păi ce mai zic ăștia că românul e sărac, deci ne putem compara cu celelalte țări din UE.
    Și ca de obicei vin electrificații cu dislike-uri
    7 2
  • netam-nissan
    fredona bunicu un cantec vechi de zicea ..te-as lua de nevasta dar nu am palton.
    cam la fel cu romanii care si-ar lua electrice dar au buda in ograda si aia fara bec. plus la alti 4,2 la suta le e asa foame ca n-au unde sa doarma la noapte.
    drumuri bune sa aveti si mai putinI cai verzi pe pereti
    22 3
  • Edikkk
    @ Nissan falimentar ....

    Să jigneşti de-aiurea milioane de români e cam exagerat.

    WC în fundul curţii NU ŢINE DE CETĂŢEANUL ROMÂN poţi să ai vilă frumoasă şi 500.000 euro în cont dar nu poţi face singur CANALIZAREA !

    îţi trebuiesc UTILAJE GRELE, PIESE GRELE, şi oricum toată seria de aprobări şi eventual mutat celelalte utilităţi !

    42% îşi doresc maşină electrică şi sunt mândru că 42% iubesc mediu şi sunt conştienţi de impactul lor.

    Au drepatate, vor cumpăra când vor fi întrun preţ corect pentru cetăţeanul mediu din România, undeva o Dacia la un 15.000-20.000€ cu eco bonus

    Bravo români!
    2 5
  • Edikkk
    O ştire care merită atenţie

    Emag va livra cu Same Day curier doar cu maşini electrice !!!


    Baftă la benzinării şi service-uri plus distribuitori de piese şi uleiuri de motor!

    Falimentul industriei bazate pe benzină şi service auto pentru motorul termic a început şi în România
    1 7
  • 42% din romani vor electrica si 33% au Wc ul in fundul curtii. Eco pana la capat. Chargerul poate fi montat chiar pe wc.
    3 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru