Ungaria renunță la plafonarea prețurilor la combustibili pentru firme

de Gabriel Nica
Duminica, 31.07.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Autoritățile din Ungaria au anunțat, în acest weekend, că prețurile plafonate pentru combustibili nu vor mai fi valabile pentru companii, cu două excepții: taximetre și agricultură.

Anunțată cu surle și trâmbițe în luna noiembrie, anul trecut, de către guvernarea Orban, măsura de plafonare a prețurilor pentru combustibili la pompă s-a dovedit a fi una extrem de păguboasă pentru țara vecină. La momentul plafonării inițiale, guvernul a decis ca prețul maxim cerut de către benzinarii din Ungaria să fie de 480 de forinți per litru, deși oameni din industrie au avertizat că discrepanța de aproape 300 de forinți față de prețul real nu avea cum să fie susținută pe termen lung.

Practic, clienții au plătit echivalentul a 6.3 lei per litru de motorină, în condițiile în care prețul real ar fi fost de aproximativ 9 lei per litru. După câștigarea alegerilor din Ungaria, noul guvern Orban revine asupra deciziei, din moment ce țara vecină a început să aibă probleme cu aprovizionarea, companiile preferând să facă afaceri cu alte state, la prețul corect.

Astfel, după limitarea vânzării de combustibil cu preț plafonat doar către mașinile înmatriculate în Ungaria (pentru a combate turismul carburanților), acum doar persoanele fizice mai pot alimenta cu prețul plafonat.

În același timp, guvernul a decis eliberarea unor cantități importante de combustibil din rezerva strategică a statului, pentru a combate penuria.

Tot în această săptămână, șeful companiei MOL, cea mai mare companie petrolieră din Ungaria, a contestat măsurile guvernului Orban, public, într-o ieșire atipică pentru țara vecină. Acesta a avertizat despre o iminentă penurie de motorină, din cauza refuzului furnizorilor de a mai vinde combustibil pentru piața maghiară.

Comentarii (8)

  • Trompeta lui Putin nu prea mai are bani pentru astfel de măsuri, iar banii de la UE vor trebui puțin tăiați, latră toată ziua împotriva Europei, nu înțeleg de ce Ungaria nu este poftita afară din UE, vor doar drepturi, nu și obligații, ei sunt centrul universului, cel puțin ca politică, știu, Orban e mare patriot, dar să fie pe banii lui .
    18 9
  • Mircea Badea
    sa faca si iohanis la fel! sau i s-au inmuitat..butoanele?
    7 11
  • @dangrc

    Nu exista parghiile necesare pentru a scoate o tara din UE si bandtul de Orban stie treaba asta. Valabil si pentru Polonia.
    8 4
  • Măcar acum, în ceasul al treisprezecelea, recunosc ungurii că au crezut toate inepțiile lui Orban? N-aș prea crede. Au câte unii darul de a crede fantezii și cai verzi pe pereți de te doare mintea...
    10 6
  • @inexorabil
    spune da medicamentelor!
    7 5
  • @inex

    Ce? :))
    4 1
  • Mai bine priviti unde se duc banii din preturile umflate la combustibil,desi pretul barilului e mai mic sau acelasi ca acum cativa ani.Profiturile companiilor s-au dublat!
    11 0
  • @14:22... ești prost informat
    https://www.rfi.ro/politica-135364-ungaria-este-invitata-sa-paraseasca-ue
    https://point.md/ru/novosti/v-mire/ungaria-este-invitata-sa-paraseasca-ue/
    https://www.gsp.ro/stire/stire-635260.html
    Câte despre ue... sper sa apuc ziua sa votez roexit
    5 7

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru