de Bogdan Mirică, Foto: Golfuletz Studio
Joi, 29.04.2010
-
-
Trimite pe:
Testul de astazi vorbeste despre o masina care iti hraneste din plin ego-ul. Nu prin faptul ca este cea mai frumoasa din clasa, cea mai puternica sau cea mai scumpa. Dimpotriva. Cruze este o masina care iti lasa impresia ca tocmai ai incheiat o afacere excelenta pentru tine si familia ta. Nu iti vine sa crezi si ca sa te convingi iti mai arunci o privire asupra masinii. Arata bine, agresiv chiar. Are o multime de optionale, chiar si navigatie. Are un pret bun, poate cel mai bun din segment. Este diesel, deci consuma putin. Ba mai mult, de cateva luni, poate fi comandat si cu o cutie automata. Combinatia a fost savuroasa inca din momentul lansarii drept pentru care ne-am hotarat sa mai gustam inca o data din secretele celui mai corect sedan compact al momentului, de aceasta data in compania unei cutii de viteze automate, gata sa asiste versiunea diesel de 150 de cai putere.
Motor / Transmisie
Cea mai puternica motorizare diesel disponibila in Romania pentru Cruze a mai fost disecata in laboratorul nostru si verdictul a fost unul multumitor, chiar imbucurator. Cei 150 de cai putere, resimtiti undeva pe la 4000 de turatii, sunt mai mult decat suficienti pentru a imprima un spirit dinamic modelului compact, iar cuplul motor de 320 de Nm, disponibil imediat ce turometrul ajunge la 2000 de rotatii, poate fi rezumat prin cuvantul "generos". Asadar, resursele stoarse din unitatea cu patru cilindri, de 2.0 litri, pot fi considerate ideale pentru a da viata unui sedan compact dolofan, care cantareste aproximativ o tona si jumatate. Dieselul se dovedeste a fi uneori prea zgomots pentru cei cu "ureche fina", chiar si atunci cand motorul nu este foarte turat, semn ca americanii trebuie sa mai lucreze la insonorizarea habitaclului si la reglarea unitatii diesel. Noutatea o reprezinta insa cutia automata pe care Chevrolet o pune mai nou la dispozitia publicului din Romania. Criticati pentru transmisia manuala cu cinci rapoarte, disponibila in momentul lansarii ca unica optiune, cei de la Chevrolet au decis sa ofere si o alternativa mai comoda, automata. Fuziunea celor doua entitati de baza ale propulsiei nu este una dintre cele mai fericite create de subsidiarul GM, singura motivatie pentru alegerea unei cutii automate fiind doar usurarea sarcinilor la volan. Performantele, consumul, emisiile si comportamentul masinii se schimba, insa nu atat de mult pe cat si-ar fi dorit unii. Treptele se succed bine, fara a crea senzatia de discontinuitate, insa intrarea in scena a fiecarui raport in parte nu favorizeaza atat de mult consumul, care urca vertiginos in conditiile unui trafic urban. Raspunsul transmisiei la apasarea brusca a pedalei de acceleratie nu este nici el imbucurator, soferul fiind pus deseori in situatii dificile create de retrogradarea tardiva. Nici in modul secvential nu veti scapa de aceasta senzatie de nesiguranta, raspunsul fiind la fel de lent, poate si pentru ca vorbim despre un diesel. O acomodare cu modul de reactie al cutiei si cu impulsul trimis de catre aceasta rotilor fata, poate estompa efectul negativ al celor cateva fractiuni de secunda in care nu se intampla nimic.
Consum
Desi avem un diesel, cutia automata nu ne lasa sa ne bucuram de valori mici in traficul urban si cel extra-urban. Dupa mai bine de 250 de kilometri parcursi in Bucuresti, fara a menaja pedala de acceleratie, dar si fara a lua in piept prea multe blocaje de trafic, acul rezervorului a ajuns la jumatate. Cu toate acestea, valoarea indicata de computerul de bord in tot acest timp a fost de aproximativ 10.7 litri la 100 de kilometri, cu aproape doi litri peste ceea ce afirma constructorul in cartea tehnica. In afara aglomerarilor urbane, cei patru cilindri s-au multumit cu aproximativ 7 litri/100 de km, semn ca transmisia automata isi cere tributul indiferent de zona in care rulezi. Concluzia este relativ simpla: cutia automata poate face ca dieselul sa se apropie de valorile de consum ale unitatii pe benzina cu cutie manuala.
Interior
La interior, Cruze pastreaza cateva similaritati cu fratele de concern Opel Insignia, insa nu emite pretentii nemasurate, multumindu-se cu statutul sau de vehicul abordabil ca pret. Materialele folosite sunt decente, surprind pe alocuri prin calitate si sunt combinate pentru a oferi un ansamblu placut, chiar daca uneori aspectul general este tradat de o serie de finisaje care lasa loc de interpretari. Ergonomia comenzilor este buna, dar tradeaza din nou similaritati cu cea Opel. Ceea ce surprinde este insa prezenta multiplelor spatii de depozitare, atat la nivelul portierelor cat si a consolei centrale. Vor fi insa ceva probleme pentru cei care obisnuiesc sa isi "arunce" telefonul sau portofelul in plansa de bord, pentru ca nu exista un spatiu dedicat pentru asa ceva. La drum lung, Cruze se dovedeste a fi un bun prieten, scaunele si bancheta spate fiind prietenoase pentru toti pasagerii. In plus, cei care vor calatori pe cele trei locuri din spate se vor bucura de suficient spatiu pentru picioare si la nivelul capului. Aceste atribute certifica faptul ca Chevrolet a invatat trasatura de baza a oricarui model din acest segment: spatiul interior. Nu acelasi lucru il putem spune insa si despre portbagaj, care se dovedeste a fi unul dintre cele mai mici din segment, cei 450 de litri fiind insuficienti atunci cand ai o familie numeroasa si planuiesti un concediu prelungit.
Preţ de achiziţie
Dupa cum spuneam si la inceputul testului, Cruze se dovedeste a fi o adevarata afacere. Masina vanduta de subsidiarul GM in Romania vine cu un raport pret/calitate aproape imbatabil, reusind sa detroneze modele cu renume pe acest segment, cum sunt Skoda Octavia sau Renault Fluence. Pretul de pornire al sedanului compact produs de Chevrolet este de 13.396 de euro, pentru versiunea de 1.6 litri si 113 cai putere, in echiparea Base. Desi suntem obisnuiti ca versiunea entry-level sa fie una destul de saracacioasa in elemente de confort si siguranta, Chevrolet a tinut cu tot dinadinsul sa rastoarne acest principiu. Astfel, echiparea Base include ABS, ESP+TCS, 6 airbaguri, oglinzi electrice cu incalzire, geamuri electrice fata, servodirectie, aer conditionat manual, radio CD cu MP3 Player, inchidere centralizata, alarma si scaune sofer si pasager reglabile pe patru directii. Daca optati pentru un nivel superior, care scoate din buzunar doar cateva sute de euro in plus, veti primi, pe langa cele de mai sus, geamuri electrice spate, cotiera, volan si schimbator imbracate in piele, proiectoare de ceata, comenzi pe volan, grila cromata, senzori de parcare, computer de bord, manere ale usilor si oglinzi in culoarea caroseriei. In segmentul in care activeaza Cruze, clientii mai pot gasi Renault Fluence 1.6 16 valve de 110 cai putere si 151 Nm, in echiparea destul de "conservatoare" Authentique, la un pret de 14.100 de euro cu TVA. Un Fiat Linea este ceva mai ieftin, dar doar pentru ca versiunea sa entry-level este propulsata de un motor pe benzina de 1.4 litri si 77 de cai putere, pentru care italienii cer 12.250 de euro. Acelasi lucru este valabil si pentru Skoda Octavia, poate cel mai bine vazut model din segment, care costa 11.466 de euro in versiunea de 80 de cai putere, cu un pachet de dotari foarte sarac. Un Cruze diesel de 150 de cai putere cu cutie automata, asemeni celui testat de noi, poate scoate din buzunarul clientilor 18.780 de euro, dar trebuie sa tinem cont ca vine cu o echipare LT Plus, care aduna la un loc toate optionalele puse pe piata de Chevrolet. Un Fluence diesel de 105 cai putere, in echiparea de top, dar fara cutie automata, scoate din buzunar chiar si 18.150 de euro. Skoda Octavia se vinde de asemenea la un pret cam piperat in versiunea diesel de 140 de cai putere cu DSG, echiparea de top Business ajungand la 19.655 de euro. Daca ne mai referim si la Linea, care percepe 18.790 de euro pentru o echipare de top a versiunii 1.6 Multijet de 105 cai putere, atunci ajungem la concluzia ca modelul americanilor se dovedeste a fi deosebit de atractiv ca pret.
Siguranţă
Atunci cand a fost testat la EuroNCAP, Chevrolet Cruze a facut o impresie foarte buna, reusind sa obtina 96 de puncte din cele 100 acordate pentru protectia pasagerilor adulti. Cu elemente ca ABS, ESP si TCS in dotarea standard, completate de sase airbaguri, Cruze a reusit sa obtina cinci stele pentru siguranta, depasind nume mult mai titrate in segment. Testul pentru protectia copiilor si cel de impact lateral au lasat insa loc de interpretari si au influentat nota finala a modelului compact.
Green Step, nou concept de anvelopă
Nokian Tyres a lansat un concept de anvelopă construită în proporție de 93% din materiale reciclate sau regenerabile. Anvelopa se numește Green Step și este dedicată sezonului de iarnă. Ea folosește cauciuc și oțel reciclat, fiind un prim pas către un viitor sustenabil.
Ţinută de drum
Cruze nu isi propune sa impresioneze printr-o tinuta de drum ferma, dar nici printr-una foarte confortabila. Sedanul se situeaza undeva la granita, incercand sa impace si "capra si varza". Suspensia fata de tip McPherson si cea spate cu bara semi-rigida nu recomanda Cruze ca un model destinat traseelor virajate, spatele masinii fiind predispus la ruperea aderentei, atunci cand puntea fata trebuie sa accelereze si sa vireze strans in acelasi timp. Chevrolet estompeaza insa aceste simptome cu prezenta unui ESP in dotarea standard, sistem care intervine prompt in cazul unei situatii periculoase. In mediul urban si pe traseele presarate cu gropi, Cruze incearca pe cat posibil sa nu transmita celor din habitaclu imperfectiunile suprafetei de rulare. Pe langa suspensia echilibrata, compactul propune o directie destul de rigida, utila atunci cand rulati cu viteza mare. Aceasta nu impresioneaza insa mai deloc prin precizie.
Vizibilitate
Chevrolet a cautat sa combine designul atractiv cu functionalitatea, asa ca a ordonat inginerilor sa faca "casa buna" cu cei care au desenat liniile caroseriei. Ideile s-au combinat si a iesit un model care nu face compromisuri in materie de vizibilitate: oglinzile laterale sunt generoase, asemeni celei retrovizoare, luneta este si ea bine proportionata iar intreaga suprafata vitrata asigura un habitaclu aerisit. Singurele probleme pot aparea atunci cand efectuati manevere in marsarier, din cauza ultimului rand de montanti. Acest aspect poate fi insa trecut cu vederea, daca optati pentru un nivel de echipare care include senzori de parcare posteriori.
Tehnologie
Chevrolet Cruze impresioneaza la acest capitol in primul rand multumita listei de dotari a echiparii de baza. Generozitatea constructorului american poate fi considerata un plus la acest capitol. Sistemul de sunet, capabil sa citeasca CD-uri dar si elemente de conexiune auxiliara cum ar fi un USB sau un iPod, sistemul de ventilatie, disponibil si in varianta automata, pe doua zone, senzorii de lumini, ploaie si parcare, pilotul automat si scaunele imbracate in piele sunt doar cateva din detaliile care dau o nota de confort habitaclului. Pluseaza scaunele incalzite si reglabile electric alaturi de sistemul de navigatie, care are insa nevoie de ajutorul unui CD cu harta Romaniei.
Design
Cruze a aratat tuturor ca designul nu costa. Chevrolet si-a motivat echipa de designeri pentru a gasi o reteta digerata usor de public, atragatoare si contemporana. Aspectul frontal inspira probabil cel mai agresiv aer din segment, multumita grilei frontale duble si a blocurilor optice alungite. Din pacate, spatele pare sa nu ofere aceeasi simetrie, liniile posterioare fiind mult mai cuminti, chiar banale am putea spune. Aspectul robust este subliniat si de jantele de 17 inch, incaltate cu pneuri de 215/50.
Alta intrebare----tinuta de drum este apropiate celei de la opel Astra (ultimul model)? pt ca stiu ca au aceasi platforma.
Ai avut la indemana vreo statistica sau cunosti cel putin cateva sute de posesori care ti s-au destainuit...?!
Ei se chinue inca cu prostia aia de 1.9 8 valve.
Nu au trecut inca la 16 v.
Am sa-l rog pe domnul Mirica sau cine o vrea din redactia automarket sa faca un drive test cu Logan 1.2 si atunci sa vorbim despre consum...
Nu am, dar as vrea unul.
Mai degraba vad un Velsatis pe strada decat o Laguna :)
Un Cruze 2.0 diesel ca cel testat de Automarket costa 18.780 euro. O Laguna GT valoreaza 17.800 euro (motor de aceeasi cilindree). Diferenta de pret e de fapt cutia automata la Cruze, dar Cruze e intr-o clasa inferioara, pe cand Laguna e mai mare, e in clasa medie. LAGUNA inseamna mai mult rafinament, mai mult spatiu, o tinuta de drum mai buna pentru aceeasi bani??? De ce nu?
http://www.gmclub.ro/forum/index.php?showtopic=32204
http://www.chevroletcruzeforum.com/index.php?/topic/181-chevrolet-cruze-16-problrm/
http://www.chevroletcruzeforum.com/index.php?/topic/29-fuel-consumption-gauge/
etc poti cauta si singur
Travelling identical drive routes that covered a variety of road conditions, fuel economy results delivered a mixed bag. The 1.8-litre Cruze came in at 9.3L/100km, the 2.0-litre Cerato returned an impressive 6.2L/100km, and the Honda City’s 1.5-litre engine drank only 5.6L/100km.
Ala cu forumul e un agitator pus sa faca atmosfera.
Ce oameni !
Îi recomand să viziteze un salon auto - oricare - şi să studieze iluminarea de acolo. Va observa zeci de spoturi direcţionate spre maşina expusă, toate reflectate de caroserie şi elementele cromate.
http://www.autoblog.com/2010/04/30/2011-chevrolet-cruze-a-safety-story-w-video/
cum tu ridici in slavi masinile frantuze, eu unul nu le suport. Arata GROAZNIC ca design (rafinament..pe limbajul tau)
Spune-ne si noua ce poti sa vezi rafinat de exemplu la un clio? e urat cu draci si spume!!
Poti sa compari la interior laguna cu cruze? Nici pe departe
Cruze-ul iti da impresia de matrix, pe cand laguna aduce un pic a combina agricola....parerea mea..
In alta ordine de idei, care aveti cruze cu motor de 2.0, cutie manuala...la cat va duce consumul in Bucuresti?
Macar aici sunt mai multi...;-)))
http://www.forum-auto.com/marques/chevrolet-ex-daewoo/sujet731.htm
@carco
Intr-adevar peste tot in lume unde a fost testat a primit punctajul maxim.
Ai dreptate; este foarte bun!
Pretul pentru o versiune comparabila cu Cruze (TJet Dynamic) este de 12 600 Eur, si ofera perfomante cu mult superioare lui Cruze, care la test drive nu isi arata cei 113 cai martzoage.
Asa ca du`te tu si cumpara`ti carutele alea de Renault si canta`le in struna cat vrei si lasa`ne pe noi astia mai fraieri sa cumparam masini adevarate ;)
Iar Fluence NU se fabrica in china pt cultura ta generala, ci in cea mai moderna fabrica din Turcia (Bursa). Oricum mai bine de 1000 de ori la Bursa decat in Rusia (St Petersburg) unde se fabrica Daewoo Cruze... nu-mi doresc o masina asamblata de niste deraiati afectati de alcoolism fetal