Drivetest Volvo EX90

4.4
Volvo EX90 zoom
de Silvian Irimia, Foto: Dragoș Savu
Vineri, 27.06.2025
Mjölnir

În mitologia nordică, zeii erau cunoscuți pentru puterea lor imensă și forța neclintită. Au devenit atât de populari, încât au fost transformați în supereroi și introduși în universul cinematic, unde au devenit niște personaje extrem de îndrăgite.

Thor, zeul tunetului și aducătorul furtunilor este cu siguranță cel mai cunoscut. La fel de cunoscută este și arma sa, ciocanul Mjölnir, cu care putea invoca fulgere. Avansăm în zilele noastre, iar Volvo a creat ceva ce pare să fi fost luat direct din departamentul de inginerie al Asgardului: EX90.

Și dacă Thor ar putea fi comparat cu Volvo XC90 (care chiar dacă nu este cel mai vândut model al mărcii suedeze, este cu siguranță cel mai cunoscut și iubit), atunci EX90 este clar Mjölnir.

Și spun asta pentru că chiar dacă acest ciocan este mereu asociat cu Thor, a devenit atât de popular încât putem spune că are propria personalitate. Astfel, chiar dacă la prima vedere, EX90 pare că este doar un derivat din XC90, acest lucru nu este adevărat. Modelul electric este o nouă generație, făcut pe o platformă dedicată.

Spre deosebire de Mjölnir, EX90 nu invocă furtuni. Este un ciocan de altă natură, care folosește electricitatea în locul puterii divine și care își livrează forța prin motoare electrice, capabile să o propulseze înainte cu grația tăcută a unui zeu.

Dar merită acest nou Volvo un loc printre măreții legendelor nordice? Pentru a afla răspunsul, ți-am pregătit și o prezentare video cu noul Volvo EX90.

PREZENTAREA VIDEO A NOULUI VOLVO EX90

Volvo EX90

  • Pret de pornire 100.360 €
  • Pret model testat 117.472 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Volvo EX90 este disponibil în două versiuni și anume Twin Motor și Twin Motor Performance. În timp ce ambele vin la pachet cu două motoare electrice (unul pe puntea față, unul pe puntea spate) diferența de putere și de accelerație este mare. Twin Motor Performance are 517 CP, iar sprintul de la 0 la 100 km/h se face în 4.9 secunde.

Eu am testat versiunea cea mai lentă, dar expresia asta nu îi face cinste modelului. Pentru că tot am avut la dispoziție 408 cai putere și un cuplu motor de 770 Nm. Practic, în utilizarea zilnică, nu vei simți niciodată nevoia de acei 109 cai putere în plus pe care îi aduce versiunea Performance.

Volvo EX90 nu vine cu padele pentru reglarea frânării regenerative și nici nu are vreun mod special cum vedem la multe vehicule electrice. Totuși, modelul suedez vine cu funcție de One-Pedal Drive, iar asta înseamnă că atunci când ridici piciorul din accelerație, mașina va începe să frâneze pentru a recupera energie. Îmi place mult că până și acest proces, care la multe modele este agresiv, este foarte lin și calm în EX90.

Chiar dacă ai toată această putere impresionantă la dispoziție, Volvo EX90 nu este genul de mașină care să te înfigă în scaun violent. Vei vedea în instrumentarul de bord cum viteza de deplasare crește impresionant, dar mașina te va face mereu să te simți liniștit și în control.

Putem spune că EX90 se comportă cam ca orice model Volvo din ultimii 10 ani. Mă refer că nu îți va crea surprize de niciun fel. Este o mașină care îți va oferi o senzație de liniște și siguranță cum rar vei găsi.

Mai mult, EX90 este un model cu care vei parcurge sute de kilometri într-o zi fără să simți urme de oboseală. Nu ai moduri de rulare, pentru că să fim serioși, chiar nu simți nevoia să pui această mașină în modul Sport. Apreciez că și frânarea este minunată, în sensul în care trecerea de la frânarea regenerativă la cea mecanică se face foarte lin.

Singurul lucru pe care îl poți modifica din punct de vedere dinamic este legat de tracțiunea integrală. Spun asta deoarece mașina are un buton special prin care să activezi funcția Constant AWD, pentru că în rest, doar motorul de pe puntea spate își face treaba. Desigur, ambele vor interveni atunci când accelerezi tare cu un Volvo EX90.

Pentru a facilita transportul pe distanțe lungi cu mașina electrică, rețeaua Renovatio e-Charge, oferă acoperire la nivel național a principalelor rute de transport. Mai mult, stațiile Renovatio
e-charge fac parte din coridorul trans-european, zona sud-estică.

Consum

Volvo EX90 vine la pachet cu o baterie de 111 kWh (capacitate brută), din care pot fi utilizați 107 kWh. Astfel, modelul suedez are o autonomie WLTP de 614 kilometri, iar în ciclul urban între 780 și 817. Consumul oficial declarat de cei de la Volvo este de 20.8 kWh/100 km.

La stații DC mașina poate trage cu maxim 250 kW, iar asta înseamnă că mașina se încarcă de la 10 la 80% în 30 de minute. La stații AC poate trage cu maxim 11 kW. O încărcare completă la 11 kW durează 10 ore, iar la 7.4 kW ai nevoie de 15 ore pentru o încărcare completă.

Prin mediul urban, mereu cu funcția de One Pedal Drive activată, am avut un consum mediu de 22 kWh/100 km, mergând în același ritm cu traficul. Pe drumuri naționale, consumul mediu obținut de mine a fost de 25-26 kWh/100 km, în timp ce pe autostradă, cu pilotul automat setat pe 130 km/h, consumul arătat în bord este de 30 kWh/100 km.

Dacă ar fi să ne uităm la rivali, am avea de unde să alegem, dar trebuie să luăm în calcul faptul că EX90 vine cu 7 locuri. Astfel, ne aruncăm direct la Mercedes-Benz EQS SUV 500 4Matic și la Tesla Model X. Totuși, încă un rival apropiat pentru EX90 este BMW iX, chiar dacă poate fi luat doar cu 5 locuri.

Astfel, Mercedes-Benz EQS SUV 500 are o baterie de 125 kWh, cu o capacitate netă de 118 kWh. Autonomia WLTP este cuprinsă între 594 și 673 kilometri, iar consumul mediu declarat este cuprins între 20 și 22.8 kWh/100 km. Tesla Model X are o baterie de 100 kWh și o autonomie oficială WLTP de 560 kilometri. Consumul mediu declarat este de 19.9 kWh/100 km.

BMW iX se laudă cu o baterie de 94.8 kWh și o autonomie WLTP cuprinsă între 490 și 602 kilometri. Totodată, consumul mediu oficial este de 21.8 kWh/100 km.

Performanţe

Așa cum spuneam, Volvo EX90 are două motoare electrice, câte unul pe fiecare punte. Cel de pe puntea față are 245 CP și cel de pe spate are 163 CP. În total, avem 408 CP și un cuplu motor de 770 Nm. Astfel, modelul suedez atinge 100 km/h în 5.9 secunde, iar viteza maximă, exact ca la orice model Volvo, este limitată la 180 km/h.

Mercedes-Benz EQS SUV vine în luptă cu 449 cai putere și un cuplu de 828 Nm. Astfel, SUV-ul german sprintează până la 100 km/h în 5.3 secunde, în timp ce viteza maximă este de 210 km/h. Tesla Model X este de departe cel mai puternic model.

SUV-ul lui Elon Musk dezvoltă 670 CP și 755 Nm de cuplu. Viteza maximă este de 250 km/h, iar pentru a ajunge la 100 km/h, Model X are nevoie de doar 3.9 secunde.

Ultimul, dar nu cel din urmă, BMW iX. În versiunea xDrive45, iX dezvoltă 408 CP și 700 Nm de cuplu. Sprintul de la 0 la 100 km/h se face în 5.1 secunde, iar viteza maximă este de 200 km/h.

Interior

Aș putea spune că interioarele modelelor Volvo sunt unice în industrie și îți dau un aer luxos și premium prin materiale alese cu grijă și simplitate. Putem spune că este foarte asemănător cu acele cabane suedeze simpliste, dar pline de stil și făcute foarte bine din punct de vedere ergonomic. Unde mai pui că în mașina asta te vei simți exact ca într-o cabană de genul, undeva pe munte, izolat de toată agitația urbană.

Spun asta deoarece Volvo EX90 este extrem de bine izolat fonic. Indiferent de viteza cu care te deplasezi, nu vei auzi niciun zgomot deranjant de vânt. Mai mult, EX90 nu are vreun zgomot artifical la rulare, așa cum vedem la alte modele electrice.

Nu cred că am regăsit vreo zonă cu material slab calitativ. Peste tot în zonele superioare ai parte de piele și material moale, în timp ce zonele mediane ale ușilor și bordului sunt acoperite de o inserție de lemn Light Ash. Scaunele, foarte confortabile, vin îmbrăcate într-o tapițerie Nordico Dawn.

Selectorul transmisiei a fost mutat pe coloana de direcție, iar asta înseamnă că pe tunelul central ai multe spații de depozitare încăpătoare. Aici regăsim două suporturi de pahare, o cotieră foarte încăpătoare care poate fi împărțită în două zone prin ajutorul unor elemente despărțitoare. Sub zona cu suporturi de pahare mai avem o zonă foarte mare de depozitare, unde regăsim și două porturi de încărcare.

Torpedoul este amortizat și capitonat și este posibil ca la început să nu știi cum se deschide. Asta pentru că el se deschide automat, la apăsarea unei comenzi din sistemul multimedia. Buzunarele din portiere sunt și ele foarte încăpătoare.

Pe locurile din spate nu vei avea nicio problemă când vine vorba de spațiu. Eu, la 1.85 metri, am avut mult spațiu, atât la picioare, cât și la cap. Podeaua din spate este plată, iar locul din mijloc este destul de lat încât bancheta să acomodeze lejer 3 adulți. Desigur, în spate avem și a treia zonă de climatizare, funcție de banchetă încălzită și o cotieră cu două suporturi de pahare.

Mașina mea de test a venit cu 7 locuri. Pentru a intra pe ultimele locuri, care apropo, se ridică sau se coboară electric, al doilea rând de scaune culisează, iar spătarul coboară. Pe ultimul rând nu ai foarte mult spațiu, mai ales la picioare. Totuși, cei ce vor sta aici nu sunt neglijați, deoarece ai guri de ventilație, suporturi de pahare și spații de depozitare.

Cu toate scaunele ridicate, portbagajul are un volum de 324 de litri. Pentru a avea acces la tot acest volum trebuie să privești și sub podeaua portbagajului, pentru că sub acesta se află un spațiu mare de depozitare. Tot în portbagaj ai și butoane cu care poți coborî sau ridica suspensia pe perne de aer, pentru a încărca sau descărca mai ușor bagajele. Apropo, merită menționat că Volvo EX90 are și un frunk (acel spațiu de depozitare de sub capotă) de 49 de litri.

Dacă ai ultimele două locuri rabatate, Volvo EX90 oferă 669 de litri spațiu pentru bagaje, iar dacă rabatezi și bancheta spate, atunci ai un volum de încărcare de 2.107 litri. Comparativ, Mercedes-Benz EQS SUV are un volum al portbagajului de 645 de litri, iar dacă ai și ultimul rând de scaune ridicat, atunci volumul scade la 195 de litri.

Tesla Model X oferă un spațiu ceva mai mic, de 425 de litri, în timp ce portbagajul lui BMW iX are 500 de litri.

Preţ de achiziţie

În România, Volvo EX90 are un preț de plecare de puțin peste pragul psihologic de 100.000 de euro, adică 100.360 de euro cu TVA. Practic, există două niveluri de echipare. Nivelul de bază se numește Plus, în timp ce echiparea de top se numește Ultra. Dacă vrei să te întinzi la versiunea cea mai puternică Performance, atunci trebuie neapărat să optezi pentru echiparea Ultra.

Mașina mea de test a fost în nivelul de echipare de top. Pe lângă, am mai avut câteva dotări opționale, precum sistemul audio de top Bowers & Wilkins (3.100 de euro), culoarea exterioară Negru Onyx (1.010 euro) sau suspensia pneumatică activă (2.700 euro). Astfel, prețul de listă pentru acest Volvo EX90 este de 117.472 de euro cu TVA.

Mercedes-Benz EQS SUV are un preț de plecare de 121.920 de euro cu TVA, dar dacă ne uităm la versiunea 500 4Matic observăm că prețul de pornire este de 134.470 de euro cu TVA. Tesla Model X are un preț de pornire de 104.000 euro, iar un model configurat cu toate dotările te va costa 113.000 euro cu TVA.

BMW iX pleacă în România de la 80.235 de euro cu TVA pentru, dar pentru versiunea xDrive45 trebuie să scoți din buzunar minim 81.932 de euro.

Siguranţă

Volvo EX90 nu a trecut încă prin mâna inginerilor de la Euro NCAP, deci nu avem niște valori oficiale. Totuși, modelul Polestar 3, care este realizat pe aceeași platformă cu EX90, a obținut 5 stele. Rezultatele au fost următoarele: 90% pentru protecția adulților, 93% pentru protecția copiilor, 79% pentru protecția pietonilor și 83% pentru sistemele de siguranță.

Având în vedere tradiția suedezilor când vine vorba de siguranța auto, vă puteți da seama că Volvo EX90 vine cu toate sistemele de siguranță posibile. Prin urmare, orice rezultat mai slab de 5 stele ar fi o tragedie.

Totuși, la acest capitol merită să punctăm ceva. EX90 vine cu o dotare interesantă, numită Lidar. Practic, deasupra parbrizului ai un element, care la prima vedere arată foarte ciudat, ca un coș enervant pe față sau ca acel element de pe plafonul unui taxi.

Senzorul Lidar permite detecția și măsurarea distanței până la obiectele din jur cu ajutorul unui laser. Sistemul poate detecta prezența unei persoane la o distanță de până la 250 metri, indiferent de condițiile de vizibilitate. Acest sistem este completat de 5 radare, 8 camere video și 16 senzori cu ultrasunete.

Dar mare, mare atenție atunci când vreți să vă pozați sau filmați mașina. Dacă vă apropiați prea mult cu telefonul de acest senzor Lidar, laserul o să vă „prăjească” telefonul. Sau cel puțin camera acestuia.

Ţinută de drum

La criteriul "Motor/Transmisie" am menționat că datorită cuplului electric și a celor 408 cai putere, mașina se simte foarte sprintenă. La capitolul ținută de drum aș dori să încep cu un „kind reminder”. La gol, Volvo EX90 are o masă de aproximativ 2.8 tone! Am comparat eu interiorul cu o cabană suedeză, dar putem spune că aproape conduci o cabană pe roți.

Din fericire, suspensia pneumatică Dual Chamber face o treabă excelentă. Atunci când mergi normal pe viraje nu vei simți aproape deloc masa imensă a mașinii. Clar, odată ce mergi mai agresiv pe un drum virajat, mișcarea de ruliu apare imediat, iar mașina îți va arăta că este cam „greoaie” pentru mișcări atât de agile.

Din fericire, din momentul în care te urci la volan, Volvo EX90 iți transmite instant că este o mașină confortabilă și sigură de familie, deci toate acele tentații „golănești” dispar repede.

Așa cum spuneam, suspensia pneumatică activă te face să simți că plutești peste denivelări, iar în cele mai multe cazuri nici nu vei simți imperfecțiunile din drum. Din fericire, senzația de „barcă”, pe care multe mașini din acest segment ți-o oferă, nu apare la EX90.

Singurele momente când suspensia tinde să fie puțin deranjată (și câteodată zgomotoasă, mai ales cea de pe puntea spate) sunt la trecerile peste șinele de tramvai și la trecerile mai tari peste limitatoarele de viteză.

Așa cum spuneam, nu există moduri de rulare în EX90, deci nu poți modifica anumiți parametri dinamici. Direcția este foarte asistată și nu pot să spune că opune mai multă rezistență odată cu creșterea vitezei. Nici la capitolul precizie pe viraje, Volvo EX90 nu excelează.

Vizibilitate

Chiar dacă are niște dimensiuni impresionante, nu vei întâmpina probleme la capitolul vizibilitate. Parbrizul și luneta sunt de dimensiuni mari și vezi totul foarte bine. Poziția la volan este una clasică de SUV, adică stai destul de sus.

Cu oglinzile laterale vei fi nevoit să te obișnuiești. Într-un stil clasic Volvo, acestea au fost puse pe uși nu pe montantul A. Prin urmare, acestea vor fi mult mai aproape de tine, iar primii kilometri ți se vor părea ciudați.

Mai mult, oglinzile laterale sunt fără ramă, așadar sunt cam mici pentru un SUV de asemenea dimensiuni. Din fericire, primești din standard un sistem de camere cu vedere la 360 de grade. Grafica este foarte bună, iar imaginea este clară.

Tehnologie

Chiar dacă mereu am apreciat interioarele modelelor Volvo, consider că în ultimul timp au rămas puțin în urmă la capitolul tehnologie. Asta dacă luăm în calcul tendințele recente din industria auto.

Prin urmare, Volvo EX90 a suferit o transformare incredibilă. În primul rând, aproape orice buton fizic a dispărut în această mașină. În afară de rotița de pe tunelul central cu care controlezi volumul și butonul de avarii pus sus, în zona luminilor de interior, în rest nu mai există buton fizic. Apropo, pe ecranul sistemului multimedia mai o comandă pentru avarii.

Poate cei mai pasionați de tehnologie dintre voi vor aprecia acest lucru, dar pentru mine este destul de enervant. Mai ales când vezi cât de ușoară era viața ta dacă pentru niște comenzi simple existau butoane fizice. O să înțelegeți imediat la ce mă refer.

În spatele volanului se ascunde un instrumentar de bord complet digital, de 8 inch. Ai 3 imagini diferite din care poți alege: una simplificată, unde vezi doar viteza de deplasare, una pentru sistemele de asistență ale mașinii și o vedere cu harta, fie Google Maps sau Waze. Instrumentarul este pus pe coloana de direcție, așa cum vedem și pe modelele electrice Volkswagen, de exemplu. Desigur, primești și un head-up display.

Sistemul multimedia este așezat vertical, în stil caracteristic Volvo. Totuși, ecranul acestuia a crescut considerabil în mărime, iar acum are 15 inch. Folosește un sistem nativ Google, deci te poți folosi de toate avantajele, precum Asistentul Google. În general, sistemul multimedia se mișcă excelent, iar grafica este foarte bună. Menționăm că și meniul climatizării se utilizează prin intermediul ecranului.

Pentru a activa/dezactiva anumite sisteme mai ușor, ai o zonă de scurtături, de exemplu pentru funcția One Pedal Drive, pentru Lane Assist, Constant AWD și așa mai departe. Acum ajungem și la părțile ceva mai enervante. Pentru a regla oglinzile laterale și volanul, trebuie mai întâi să intri într-un meniu aflat în sistemul multimedia. După aceea, te vei folosi de comenzile aflate pe volan pentru a regla atât oglinzile, cât și volanul.

Dacă ai condus EX30, atunci ești deja obișnuit. Dar, dacă nu, îți va lua puțin să te obișnuiești.

Trecem la geamurile laterale, unde mai vedem o asemănare cu modelele electrice Volkswagen. Pentru a deschide geamurile din spate, șoferul este nevoit mai întâi să apese pe o zonă tactilă, de unde comută comanda de la geamurile față la cele spate. Apropo, în partea de sus, lângă butonul de avarii, mai ai o zonă tactilă. Este o scurtătură pentru funcția de degivrare a parbrizului și a lunetei.

Am menționat mai sus că am avut de-a face și cu sistemul audio Bowers & Wilkins cu 25 de incinte, care este printre cele mai bune din industria auto. Volanul și scaunele vin cu funcție de încălzire. Scaunele față primesc și masaj, iar opțional poți avea și ventilație.

Desigur, cum este normal la o mașină din 2025, conectivitatea Apple CarPlay și Android Auto se face wireless. Primești și o zonă cu încărcare prin inducție pentru telefonul mobil.

Design

Personal, încă nu știu ce să cred despre designul lui Volvo EX90. La prima vedere, vei observa că multe elemente au fost luate de pe fratele mai mic, EX30, și puse la scară mai mare. Grila frontală este complet închisă, pentru că este un model electric. În partea de jos avem niște elemente active, care se deschid când motorul electric are nevoie de răcire.

Probabil cel mai interesant aspect este legat de faruri. Semnătura luminoasă încorporează clasicul „ciocan al lui Thor”, iar farurile au tehnologie Matrix. Aici vine și partea interesantă. Putem spune că Volvo a adus un tribut acelor faruri escamotabile care erau extrem de populare în anii '80 și '90. Ei bine, farurile lui Volvo nu se retrag în caroserie, dar au un „joc” care îți aduce aminte de acest lucru.

Pe EX90 poți să ai jante de 21 sau de 22 de inch. Culoarea caroseriei se numește Negru Onyx, iar garda la sol este de 21 de centimetri. Așa cum spuneam, ai o suspensie pneumatică, deci garda la sol variază în funcție de nevoile tale.

În spate, avem desigur stopuri LED, care sunt împărțite în două blocuri optice separate.

Nu ne-a placut

  • Toate comenzile se acționează prin ecranul sistemului multimedia
  • Spațiu limitat pe al treilea rând de scaune

Ultimele teste


  • Mjölnir

  • Etalon

  • Temperat

  • Amenințare directă

Comentarii (35)

  • Pe ce va bazati atunci cand afirmati ca XC90 este "este cu siguranță cel mai cunoscut și iubit" Volvo? "Asa cred eu" nu se pune.
    PS: Lansarea acestei masini a fost amanata pentru unul sau chiar doi ani, nu mai imi aduc bine aminte, din cauza faptului ca suedezii nu reuseau sa ii dea de fapt softului. Asta intr-o perioada in care Volvo ocupa deja ultimele pozitii in topul fiabilitatii. Prin urmare, nu pot decat sa le urez mult noroc celor care vor cumpara un EX90.
    19 2
  • Grotesc este interiorul.
    18 6
  • Andrei
    Ce nu inteleg eu este de ce fac masini cu motoare de 400-500CP, pe care le limiteaza la 180km/h si ofera autonomie de doua ore de mers pe autostrada cu 130km/h. Pana la urma ar trebui sa fie o masina de drum lung si e un Volvo, nu o masina sport.
    18 1
  • ”Volvo EX90 vine [...] cu o baterie de 111 kWh (capacitate brută), din care pot fi utilizați 107 kWh. Astfel, modelul suedez are o autonomie WLTP de 614 kilometri, iar în ciclul urban între 780 și 817. Consumul oficial declarat de cei de la Volvo este de 20.8 kWh/100 km.”

    107 kWh / 20,8 kWh / 100km ~ 514 km autonomie

    Pare că au trecut de filtrul jurnalistic multe exagerări menite să coafeze ”ciocanul” electric al lui Geely în Europa.
    Bine, la peste 100.000 de euro n-o să aibă multă lume dileme cu ”Alt X” ăsta, dar măcar de dragul de a nu înghiți orice chiftea suedeză de marketing sino-nordic.
    23 3
  • un cetatean
    Interiorul o fi de calitate, dar stilul sec cu ecran mic si tableta verticala este super comun pe multe electrice si nu numai, pacat de exterior, pacat de pret, pacat de multitudinea de probleme de soft de la acest model, 2 ani au intarziat productia, pe 2025 s-au vandut doar cateva mii, de inteles .
    18 1
  • Jian de la Calafat
    Din bară în bară, un afrönt adus automobilului.
    25 4
  • @un cetatean
    Intr-adevar, Volvo a vandut in perioada ianuarie - mai 2025 doar 5.661 de masini. Un esec total in comparatie cu XC90, care a bifat 44.384 de comenzi.
    Ba chiar mai mult decat atat, suedezii au vandut doar in mai 2025 mai multe XC90-uri (8.794) decat EX90-uri in perioada ianuarie - mai 2025 (5.661).
    17 2
  • @toti expertii
    Intarzierile fabricatiei si livrarilor au fost datorita complexitatii masinii. Foarte multe probleme cu softurile a avut si XC90 prima generatie din 2015 dupa lansare, pana l-au "reglat". Cred ca orice model nou la orice producator, va avea probleme. In top la recall in ultimii 5 ani nu e Volvo, ci Mercedes, BMW.
    Sunt sigur ca si masina asta va avea destule probleme, la fel ca si EX30 la inceput.
    Din pacate au vrut sa o faca cat mai simpla si au renuntat la butoanele fizice. Asta e un mare dezavataj.
    Cat despre putere si limitare la 180 km/h, se pare ca multi nu inteleg aspectele: siguranta si unde circulati voi asa cu peste 150 km/h in mod regulat, ca sa va deranjeze limita de 180 km/h?
    Deja la 180 km/h daca lovesti sau te loveste o masina din asta esti praf. Si la 100km/h iesi sifonat tare.
    Masina e faina, dar nu va avea trece la romani. E pentru alte piete.
    3 19
  • Întârzierile au fost din cauza, nu datorită.

    Siguranța cu limitarea la 180 pare logică, dar puterea dezvoltată nu mai pare, nu este nevoie de atâta putere când promovezi responsabilitatea și siguranța.

    Deocamdată rămâne cum am mai spus, bătrânul XC90 se va vinde mult mai bine ca EX90 ( cat o mai putea, varsta e mare ), mare parte din finanțare tot de la termice vine, aici intrând și hibridele, să vedem de unde vor veni banii pentru 100% electric peste ceva ani . Hai ca glumeam, de unde sa vina, de la Geely, singuri sunt morți ca vikingii în deșert.
    20 2
  • @dan_grc
    BMW fara China (cea mai mare piata pentru ei, tot morti sunt. Si fara termice.
    Volvo a renuntat la diesel si respecta normele de poluare Euro 7 deja, BMW nu se incadreaza si are nevoie de mamicuta Von der Leyen care sa ii ajute, ca fara ea, erau iarasi cotizanti la alte amenzi, cu care sunt obisnuiti.
    Volvo, comparativ cu BMW, desi are putere, nu face reclame agresive si nici nu promoveaza agresivitatea.
    Sunt convins ca nici de atata putere nu are nevoie.
    Insa ca achizitie, eu tot pe XC90 PHEV eu as merge. Sunt foarte multumit de T8-ul vechi deja de 8 ani. Nu am nevoie de 421 CP, dar daca vreau sa vad un Bemveu 2.0 DIZAL in oglida retrovizoare, e foarte simplu.
    Din pacate Volvo a pierdut mult pe partea de marketing. Au bagat multi bani in siguranta si putini in reclame. In zilele noastre reclamele vand. Da-le la papagali senzatia ca pot fi soferi de curse cu 180 CP de la un diesel si gata baietii, dau navala.
    Vezi cu cine te iei la tranta ca te face un Volvo din asta la liniute. Nu iti zic despre confort, ca tu nu stii ce e ala la sh-uri in care mirosi basinile altora.
    2 15
  • @toti expertii,
    "E pentru alte piete", desigur. D-aia se inghesuie lumea sa il cumpere.
    Cat despre "cred ca orice model nou la orice producator, va avea probleme", ei bine, ce crezi tu este complet irelevant. Fie demontezi, cu argumente solide, afirmatiile noastre, fie iei de bune cele spuse de noi, toti expertii. Repeta dupa mine: intre premiera mondiala a noului Volvo EX90 si startul productiei este o diferenta de aproape doi ani, timp in care pretul de vanzare a crescut. In plus, primele exemplare Volvo EX90 au fost livrate cu unele functii dezactivate. Observ ca Silvian Irimia nu a abordat acest subiect catusi de putin, nici macar nu ne-a spus si noua daca si cat de util este acel Lidar. Ca el reprezinta, pana la urma, atat motivul intarzierii livrarilor, cat si punctul forte al acestui Volvo EX90, nu ca, "conectivitatea Apple CarPlay si Android Auto se face wireless". "Conectivitatea Apple CarPlay si Android Auto se face wireless" si la Dacia Duster, daca imi aduc bine aminte.
    PS: Inainte de a mai face pe interesantul, invata diferenta dintre datorita si din cauza.
    15 1
  • Doreleeeee, vezi ce marci detin topurile de recalls.
    Apoi, vii sa ne povestesti.
    BMW cand au lansat PHEV au informat posesorii sa nu-l incarce ca iau foc, au garla probleme de soft in continuare.
    Sunt multi producatori care mai intai lanseaza produsele si apoi vin clientii cu probleme.
    3 15
  • Pai tu cine vrei sa se inghesuie sa il cumpere?
    Imagineaza-ti ca 2/3 din romani abia au 2-3000 euro pentru niste sh-uri obosite.
    Dan_grc abia are bani de 2 litri de motorina si mananca saracul pateu de 1 leu.
    Aici vorbim de o masina de peste 100000 euro. Alta clasa, alti clienti.
    Cat a vandut BMW cu IX? Mercedes EQS?
    Si la alea se ingramadeste lumea sa le ia?
    "In 2024, worldwide sales of the Mercedes-Benz EQS, including both sedan and SUV models, totaled 6,963 units, a significant decrease of 52% compared to the 14,499 units sold in 2023. This decline reflects a broader trend of decreased electric vehicle sales for Mercedes-Benz, with some reports indicating a 22% overall drop in EV sales for the year.
    Here's a more detailed breakdown:
    Plummeting Sales:
    The 52% drop in EQS sales indicates a major challenge for Mercedes-Benz in the luxury EV market. "
    "In 2024, BMW sold 38,365 units of the iX worldwide, a 24.8% decrease compared to the 50,989 units sold in 2023."
    Deci cum stau altii in zona asta de pret?
    Vand de rup, se inghesuie lumea?
    Cand ai bani de pateu si crenvusti si nu iti permiti mai mult decat un sh DIZAL obosit, dar iti dai cu parerea despre masini de peste 100000 euro, asta inseamna sa fii cu adevarat expert.
    Pana una alta, ramanem tara cu cei mai multi morti in accidente rutiere, ca de, suntem experti si nu ne plac masinile sigure, noi vrem rable cu pretentii de masini de curse.
    https://hotnews.ro/romania-in-continuare-pe-primul-loc-in-ue-la-numarul-mortilor-in-accidentele-rutiere-1959545
    Poate daca am avea mai putini experti ca tine si dan_grc, am ajunge si noi Suedia, Danemarca, Olanda, ca la aia le plac Volvo inca, desi sunt "Made in China" :))
    3 14
  • @dan_grc
    Esti depasit de realitate tare.
    Ia citeste cam cat se mai vand diesel noi:
    https://www.acea.auto/pc-registrations/new-car-registrations-0-6-in-may-2025-year-to-date-battery-electric-15-4-market-share/
    Sub 10% market share :))
    Care sunt tarile care au cresteri la BEV???
    Germania 43 %??? Pai nu rupe BMW la vanzarile de diesel??? In ce tari daca la ei BEV, HEV, PHEV sunt in crestere?
    Intelegeti de ce sunteti voi gunoierii Europei?
    Pentru ca la germani, olandezii, belgieni, e crestere la vanzarile de electrice. Si la vanzarile de Volvo desigur.
    Dar pe voi va pacalesc germanii ca piatra de temelie la BMW e DIZAL :))
    Mai rar asa experti.
    Si cu accidente rutiere mortale stam bine, suntem si acolo in top.
    Numai genii prin Romania, de aia nu sunt bune Volvo de peste 100000 euro. Voi luati diesel la 2000 euro si de restul mormant.
    Danut, nu uita: Volvo e siguranta, BMW e marlania!
    3 15
  • @dan_grc
    Ce vorbesc astia de electrificare mai Danut???
    Habar nu au ce bine fac DIZAL-urile:
    https://adevarul.ro/stiri-locale/bucuresti/bucurestenii-respira-un-aer-tot-mai-toxic-60percent-din-2452639.html
    Ce frumos e cand afara sunt 38 de grade la umbra, pe strada sunt vreo 50 la nivelul asfaltului incins si pute a motorina ca trebuie si AC ala sa functioneze si nu e bun curentul, ci motorina ca generator.
    Mai bagati o fisa baieti si hai la mai multe troace obosite diesel importate!
    Cu cat sunteti mai multi, cu atat scapam mai repede de voi.
    2 13
  • Mihaita
    Pentru aha, Danut si altii:
    https://www.bzi.ro/lovitura-pentru-cei-cu-masini-diesel-soferii-nu-vor-mai-putea-circula-intre-orele-830-si-1830-din-1-octombrie-5280062
    Hai ca pute dupa voi de mor pe capete oamenii.
    Bucuresti se sufoca si multi altii.
    Un articol interesant:
    https://www.g4media.ro/topul-oraselor-care-lupta-cu-poluarea-cluj-timisoara-si-galati-codasele-sunt-ploiesti-constanta-si-craiova.html
    De la ei citire:
    "Din cauza poluării aerului, în România se pierd mai mulți ani de viață sănătoasă decât în India
    Poluarea aerului omoară în fiecare an peste 23 000 de români, provocând boli precum cancer pulmonar, boală cardiacă ischemică, accident vascular cerebral, infecții respiratorii inferioare și boală pulmonară obstructivă cronică
    1,12 miliarde Euro sunt costurile anuale generate la bugetul sănătății în România de bolile provocate de poluarea din traficul rutier.
    Maşinile diesel sunt responsabile pentru 70% din costurile poluării din trafic în România."
    Va "felicitam" pentru ca dati dovada de prostie! Datorita voua respiram putoare.
    Nu luati Volvo electrice/PHEV ca sunt sigure si nu put, mergeti pe BMW DIZAL, ca au consum bun si ne ajuta mult.
    3 15
  • @@hater
    Datorita voua, ni se imbolnavesc copiii si nu ar trebui, dar asta e.
    Pentru prosti citire:
    https://www.autonews.com/manufacturing/automakers/ane-plugin-hybrid-segment-analysis-/
    "Europe's bestselling PHEV in 2024 was the Volvo XC60 with 61,040 sales, up 42 percent. That pushed it ahead of the 2023 winner, the Ford Kuga, which finished second with sales, down 19 percent to 43,705"
    Pentru tine ca sigur nu stii engleza, o sa traduc:
    Volvo XC60 PHEV (nu DIZAL!) a fost cel mai bine vandut model PHEV in Europa!!! Nu in China cum vinde BMW!!!
    Cine e prostu' liber?
    2 13
  • Repeta si tu:
    "The Volvo XC60 PHEV was a top seller in Europe, including Germany, in 2024"
    2 11
  • Dizăl Rulz Forevăr
    Dacă nu are grilă imensă și multe luminițe la interior nu prinde bine la latinii cu influențe orientale.
    0 0
  • @dan_grc
    Sunt inca inculti in Germania care cumpara Volvo PHEV Made in China.
    Incearca sa ii luminezi pe aia, ca nu stiu NIMIC!
    Si Volvo si limita de 180 km/h unde ei nu au limite la autostrazi, ceva e putred tare.
    2 11
  • Hai liniștește-te, ai terminat ? Asa ai fost și la școală, pe lângă subiect, amestecai franceza cu engleza, romana cu biologia și istoria cu educația fizica?

    Aici se vorbește de EX90, care a ratat startul, amintești de Bmw iX, care a vândut 51k unități în primul an complet, care n-ar fi mai breaz, păi este mult mai breaz, Volvo dacă va atinge anul ăsta 11-12k unități cu EX90 să fie mulțumiți.
    15 3
  • Foarte acri sunt strugurii la articolul ăsta.
    3 16
  • @Matei
    Doar atat ? Slabut, ar trebui niste argumente in acest sens, dar in lipsa lor bagam strugurii la inaintare, amicul tau deranjat a facut din nou spume la gura pe un articol cu Volvo, in rest face oricum spume pe orice alt subiect, atata timp cat isi face numarul cu Bmw, dragostea lui, fara sa pomeneasca nimeni de Bmw . Nu este nicio invidie sau hatereala, acest model are vanzari super modeste, dupa ce au lalait-o multa vreme cu lansarea, este chiar rusinos ca e surclasat de XC90, ce prosti sunt clientii si ce destepti sunteti voi .
    15 3
  • @dan_grc
    Ia repeta dupa mine:
    1. Diesel are cota de piata sub 10%
    2. Volvo XC60 PHEV se vinde in Germanica mai bine decat BMW :))
    3. BMW ix este o rusine pentru BMW.
    4. Volvo EX90 e o masina care valoareaza de vreo 50 de ori mai mult decat ai putut tu sa iti permiti sa dai pe o masina.
    5. In Germania cresc vanzarile de electrice si PHEV
    6. Romania e in top la morti in accidente rutiere pentru ca siguranta promovata de Volvo nu e prioritate la romanasii inculti
    7. Romania e la coada clasamentului cand vine vorba de educatie.
    Pune toate astea cap la cap si intelegi de ce Volvo vinde in Suedia (cel mai scazut numar de morti in accidente rutiere), de ce Suedia e in top la educatie si de ce Volvo vinde bine la cei mai destepti, iar BMW prinde la prostii corupti, se baga la combinatii, amana normele de poluare pentru ca nu le pot indeplini.
    Previziunile tale despre vanzari sunt zero barat, pentru ca tu stii ca Volvo e made in china de mult si ca Diesel va rupe la vanzari.
    In realitate Volvo a avut record de vanzari in 2024, iar Volvo produce in continuare in Europa si vinde destul de bine in Europa.
    Ia incearca sa compari BMW ix cu Volvo EX90 :)) adica dric hidos oribil cu masina de Lux.
    Nu uita: BMW e marca prostului corupt ! Tu asta esti si asta sustii: putoarea si coruptia.
    Daca ai copil mic, o sa vezi cum sta cu plamanii in curand si nu o sa iti dea BMW bani de tratament tarane prost!
    3 16
  • @@Matei
    Eu nu inteleg cum de se baga la comentarii despre masini electrice de peste 100000 Euro, cei care nu au nici macar bani de motorina si mananca pateu cu Paine, dar au BMW-uri.
    Normal ca sunt acri strugurii pentru Danut_partz, cand el saracul a dat 1000 euro pe o troaca BMW, ii face schimb de ulei cand vede check engine aprins si vede cum cresc vanzarile de masini cu motoare diesel in Europa.
    2 14
  • @dan_grc
    https://www.sfatulmedicului.ro/Cresterea-si-dezvoltarea-copiilor/protejeaza-ti-copilul-de-poluare_9174
    Daca ai fi putintel mai luminat, ai intelege ca poluarea omoara, lent si mult.
    Daca promovezi poluarea si coruptia, te va trage si pe tine la vale.
    Mai repeta ceva: Volvo promoveaza siguranta si a renuntat COMPLET la diesel pentru ca ii pasa de siguranta si sanatate.
    BMW face reclama la drift, liniute si dueluri pentru ca nu ii pasa de tine, plamanii tai sau ai copiilor.
    Este mult prea logic.
    Vezi ca la BMW-uri se face recall pentru "pierdut controlul volanului".
    Asa incep stirile: un cocalar cu BMW a pierdut controlul volanului....
    https://observatornews.ro/eveniment/alex-sia-piedut-viata-la-35-de-ani-dupa-ce-a-intrat-violent-cu-bmw-intrun-cap-de-pod-pe-dn-7c-transfagarasan-in-arges-613375.html
    Din fericire mai scapam de voi, dar parca va tot inmultiti.
    1 14
  • @ivanoff
    Sau terminat pastilele in iuchei? Vaz ca nici ala semnatu', nici ailaltz nesemnatz nau dat pe gat doza necesara.
    15 1
  • @dan_grc
    Cand mai scrii despre Volvo, nu uita:
    1. BMW a colaborat activ la DIESELGATE, Volvo nu!
    2. BMW a fost amendata pentru ca au luat foc masini si au murit oameni, Volvo nu!
    3. BMW a fost implicata in muuuuulte combinatii si a raportat cifre de vanzari umflate ca sa pacaleasca investitorii.
    Deci daca Volvo ia bani de la chinezi, mi se pare foarte frumos, decat sa ridici fonduri prin minciuni, cum a facut BMW.
    Cat despre intarzieri la lansari, ce sa zic:
    https://www.bmwblog.com/2025/06/26/bmw-ev-recall-power-loss-2025/
    https://www.motortrend.com/news/2023-bmw-ix-i4-battery-fire-risk-recall
    Hapciu!
    Vezi ca la BMW iau foc pe capete si Diesel si electrice.
    https://www.bbc.com/news/uk-england-cumbria-64471386
    https://youtu.be/_nJlItspqY4?si=ZE2mjKuoQYhcJxk-
    Stii ce a declarat BMW in UK? Ca de fapt ei nu mai vor sa colaboreze cu politia pentru ca le ies prea putini bani din vanzarile catre politie:))
    Deci iau foc pe capete, dar tot ei tari in gura ca nu mai vor sa vanda masini politiei din UK.
    Si cu ce au inlocuit??? Volvo XC90
    2 14
  • @@ivanoff
    S-a terminat colaborarea politiei cu BMW in iuchei, ca luau masinile foc pe capete.
    Pastilele sa le ia cei bolnavi de plamani.
    Veti fi din ce in ce mai multi si vom rade de voi sa va vedem cum scuipati sange. Dar cand prostia e promovata, ceva trebuie sa se intample.
    https://cancer-plan.ro/ce-este-cancerul-pulmonar-si-cate-persone-afecteaza/
    Hai cu DIZAL-urile, ca astea electrice nu e bune boss ca nu put.
    1 15
  • @dan_grc
    Cate din alea 51000 de ix sunt rechemate la recall ca pot lua foc sau pierd puterea in mers???
    Pai daca lansam orice panarama de masina netestata si ne laudam ca facem vanzari, atunci e bine.
    Multi si prosti zicea cineva, facand referire si la tine de pe vremea aia.
    https://www.autoevolution.com/news/bmw-recalls-i4-i5-i7-ix-electric-vehicles-over-electric-drive-motor-software-issue-253511.html
    Vezi ca e recall nou nout. BMW nu are probleme cu softurile, ca ei le-au lansat netestate, testele le fac fraierii.
    1 13
  • @hateru
    https://electriccarsreport.com/2025/03/volvo-recalls-nearly-73000-plug-in-hybrids-due-to-fire-risk/

    https://www.motorsafety.org/volvo-recalls-vehicles-with-defective-batteries-fire-risk/

    Baiatu', oricine poate gasi nenumarate linkuri cu orice, daca este setat pe asta si nu are ce face altceva, tu ai foarte mult timp sa mananci kkt si o infinita hatereala si ura, cate zeci de raspunsuri disperate vrei sa mai dai ? :) . Hai spor .
    10 1
  • @@hateru
    https://www.ixforums.com/posts/26559/
    Oricine gaseste, dar oare oricine ia amenda pentru ca au murit oameni cand o marca nu face recall la timp?
    Oricine ia amenda pentru ca pacaleste investitorii cu cifre de vanzari umflate?
    Oricine ia amenda pentru DIESELGATE?
    Oricine ia amenzi pentru cartel ilegal pentru stabilit pretul otelului?
    Oricine ia amenzi pentru ca nu indeplineste norme de poluare?
    Ehe, multi mai sunteti, dar va linistiti voi.
    Va prostesc germanii cum vor.
    Vezi ca aia cu IX raman fara putere constant in timp ce merg.
    Voi aveti noroc in Romania, ca inca nu au bani pentru BMW electrice prea multi.
    1 8
  • @hateri
    https://www.theguardian.com/technology/2023/oct/29/uk-drivers-make-claims-of-incredibly-scary-malfunctions-with-electric-cars
    Cica la unul a facut valuri pe strada si apoi accident un IX.
    Oare asa o fi? Sau e reclama la BMW?
    3 5
  • @hateru
    Ai si link-uri din astea cu morti:
    https://www.autoevolution.com/news/bmw-ix-with-an-autonomous-driving-label-crashes-in-germany-killing-one-injuring-nine-196141.html
    Hai ca oricine poate gasi. Pune si tu unul.
    1 7
  • @@hateru
    Voi daca puneti mana de la mana cu Danut_ GRC, Dutz si toate familiile voastre, tot nu va ajunge sa luati o masina din asta, dar comentati.
    Si tot asa daca va adunati toate clasele, nu cred ca ajungeti la 12.
    Lasati Volvo ca nu e de voi.
    Mergeti cu BMW-urile, ca alea va caracterizeaza. Sunt pentru cei cu educatie putina care pun botul la reclame si minciuni marca BMW.
    https://www.puterea.ro/romania-codasa-educatiei-la-nivelul-uniunii-europene-cati-absolventi-de-studii-superioare-avem/
    https://www.libertatea.ro/stiri/romania-pe-primul-loc-in-europa-la-numarul-de-morti-in-accidente-rutiere-5147107
    https://hotnews.ro/sunt-masinile-diesel-pe-moarte-povestea-unui-declin-spectaculos-si-cum-sta-romania-1835705
    Faceti voi legatura intre educatie, morti ca prostii, poluare, etc.
    Nu ma astept sa intelegeti, ca doar aveti nivelul de BMW.
    Va mai zic un secret: sa dati ca prostii cu manute rosii nu va imbogateste si nici nu va scapa de poluare sau prostie.
    Tot la nivel de gunoierii Europei ramaneti si cu cei mai multi morti pana intelegeti cum sta treaba.
    1 10

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru