Drivetest Ford Puma

4.2
Ford Puma zoom
de Silvian Irimia
Luni, 12.05.2025
Craiova electrificată

Să știți că istoria mașinilor electrice fabricate în România este destul de bogată, dar din păcate puțin știută. Bine, acum poate exagerez, pentru că nu este ca și cum am produs în serie vreo mașină electrică la o uzină din țara noastră. Nici pe departe. Totuși, au existat câteva prototipuri foarte interesante de-a lungul anilor.

Începem cu un profesor și câțiva studenți foarte talentați de la Politehnica Timișoara. În perioada 1978-1980, aceștia au modificat un automobil Dacia și l-au transformat într-un model electric. Dacia transformată avea pe portbagaj un panou solar de tip NASA, pentru reîncărcare, iar înăuntrul portbagajului erau bateriile.

Aproape un deceniu mai târziu, specialiștii de la fabrica Electromureș din Târgu Mureș, la cererea directorului Ioan Oltean, au realizat un prototip de mașină electrică, numit simplu RO Prototip.

Câteva decenii mai târziu, iată că mașinile electrice au devenit din ce în ce mai populare. Practic, nu mai există vreun producător auto relevant care să nu aibă un model electric în gamă. Mai mult, și țara noastră a evoluat în acest domeniu, pentru că am trecut de la prototipuri și mașini experimentale făcute în România, la modele care se produc în serie în fabricile noastre.

Aici apare în joc Ford Puma, cel mai bine vândut model Ford la nivel european. Și pentru că succesul a fost atât de mare, americanii s-au decis să vină cu Ford Puma Gen-E, care, precum fratele termic, se produce la fabrica din Craiova. Este un pas foarte important având în vedere că este primul model de serie complet electric care se fabrică în țara noastră.

Și unde puteam să testăm această mașină dacă nu tot la noi în țară? Pentru a înțelege și mai bine ce înseamnă acest Puma electric, ți-am pregătit și o prezentare video.

PREZENTARE VIDEO PENTRU FORD PUMA GEN E

Ford Puma

  • Pret de pornire 20.500 €
  • Pret model testat 20.500 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Există o singură versiune pentru noul Puma Gen-E, care vine cu o baterie de 43 kWh și 168 de cai putere. Momentan, cei de la Ford nu ne-au spus dacă în viitor vor exista și alte versiuni. Așadar, țineți aproape!

Mai întâi vreau să menționez că am mers cu aproape toate versiunile termice ale lui Puma facelift, inclusiv cu cea de performanță ST, care are cu 2 CP mai mult decât versiunea pre-facelift. Totuși, sprintul de la 0 la 100 a lui Puma ST este mai rapid cu 0.6 secunde față de versiunea electrică. Chiar și așa, Puma Gen-E mi s-a părut cea mai vioaie dintre toate versiunile modelului produs la Craiova.

Chiar dacă nu îți lipește capul de tetieră și nu simți, neapărat, acel impact pe care îl primești de la cuplul instant al unei mașini electrice, Gen-E se mișcă mult mai lejer, în mare parte pentru că nu mai ai întârzierile acelea din transmisia automată, cum am simțit la versiunea termică de 155 CP.

În oraș, Puma Gen-E se mișcă mai mult decât decent și observi că ajungi imediat la viteza legală. Probleme nu vei vedea nici în zonele cu drumuri naționale, dar pe autostradă vei simți o ameliorare în puterea de accelerație.

Puma Gen-E vine atât cu modul One Pedal Drive, cât și cu modul L al transmisiei, care recuperează și mai agresiv energie electrică. În general, sistemele de regenerare își fac treaba foarte bine, iar pentru șofer viața la volan devine și mai ușoară.

Am mai apreciat modul cum se simte pedala de frână. De ce spun asta? De multe ori, la modelele electrice, în prima parte a frânării mașina tinde să regenereze, iar trecerea de la frânarea regenerativă la cea mecanică nu se face mereu într-un mod lin. Din fericire nu am observat așa ceva la Puma Gen-E.

Desigur, ai și 4 moduri de rulare: Eco, Normal, Sport și Alunecos. Cea mai mare diferență o vei simți la pedala de accelerație. Dacă în modul Eco aceasta este destul de amortizată, în modul Sport răspunsul acesteia este instant.

Pentru a facilita transportul pe distanțe lungi cu mașina electrică, rețeaua Renovatio e-Charge, oferă acoperire la nivel național a principalelor rute de transport. Mai mult, stațiile Renovatio
e-charge fac parte din coridorul trans-european, zona sud-estică.

Consum

Cel mai important lucru de menționat este că Ford Puma Gen-E are cel mai eficient sistem de propulsie din gamă. Așa cum am menționat mai sus, Ford Puma Gen-E are o baterie cu o capacitate netă, sau utilă dacă vrei, de 43 kWh. Cei de la Ford au spus că acest model are o autonomie WLTP de 378 kilometri. Mai mult, am mai primit câteva cifre interesante legate de autonomie.

Dacă mergi doar în modul Eco, Puma Gen-E are o autonomie WLTP de peste 400 de kilometri, iar dacă utilizezi mașina doar în mediul urban, atunci poți merge până la 523 kilometri.

Puma Gen-E se poate încărca la o priză rapidă de tip DC cu până la 100 kW. Asta înseamnă că durează doar 23 de minute să o încarci de la 10 la 80%, iar o așteptare de 10 minute la priză se traduce în 124 de kilometri de autonomie.

Cei de la Ford au declarat un consum mediu de 13.1 kWh/100 km. Ei bine, pot să vă spun că nu este chiar adevărat, dar în sensul bun. Traseul pe care l-am făcut noi în cele două zile a fost București-Poiana Brașov, Poiana Brașov-Casa Timiș și Casa Timiș-București. Astfel, de la București până în Poiana Brașov (cu mers pe autostradă) consumul a fost de 16 kWh/100 km.

Totuși, menționăm că a fost un drum la urcare. În sensul opus, la coborâre, din Poiana Brașov până în Râșnov, consumul afișat a fost de 4 kWh/100 km, iar până la Casa Timiș, acesta a crescut la 10 kWh/100 km.

Ca rivali, am încercat să alegem modele care să fie apropiate de Puma din punct de vedere al prețului, consumului și performanței. Am rămas cu două mașini, zic eu, cele mai apropiate de Puma.

Astfel, Hyundai Kona are o baterie de 48.4 kWh, o autonomie WLTP de 377 kilometri și un consum mediu de 14.6 kWh/100 km. Opel Mokka are o baterie ceva mai mare, de 54 kWh. Astfel, consumul mediu este de 15.5 kWh/100 km și oferă o autonomie WLTP de 403 kilometri.

Performanţe

Ford Puma vine la pachet cu 168 de cai putere și un cuplu motor de 290 Nm. Asta înseamnă că mașina aceasta ajunge la 100 km/h în 8 secunde și are o viteză maximă de 160 km/h.

Comparativ, Hyundai Kona dezvoltă 156 de cai putere și un cuplu motor de 255 Nm. Sprintul de la 0 la 100 km/h se face în 8.8 secunde, iar viteza maximă este de 162 km/h. Opel Mokka aduce în discuție tot 156 de cai putere și un cuplu de 260 Nm. Pentru a ajunge la 100 km/h, cu plecare de pe loc, Mokka are nevoie de 8.6 secunde, în timp ce viteza maximă este de 150 km/h.

Interior

La prima vedere, nu pare că interiorul lui Puma Gen-E este diferit în vreun fel față de versiunea termică, dar sunt câteva detalii schimbate. Spun asta deoarece Puma Gen-E vine cu un interior bicolor, ceva ce nu găsești pe modelele termice.

Din punct de vedere al materialelor, în partea de sus a bordului și a portierelor, avem un material moale de culoare neagră. În partea mediană a ușii și a bordului regăsim o piele ecologică de culoare albă, iar în zonele inferioare vei simți niște materiale destul de neprietenoase. 

Noi am avut de-a face cu nivelul de echipare de bază, care vine cu scaune îmbrăcate în material textil. Pe echiparea de top, scaunele au o combinație de material textil și material Neo Suede. Puma Gen-E mai aduce ceva nou în discuție, adică iluminarea ambientală cu nuanțe care pot fi schimbate.

Până la viteze de autostradă pot spune că nu vei auzi zgomote de vânt în această mașină și nici zgomote de rulare. Pentru o mașină din acest segment de piață, consider că Puma stă foarte bine la capitolul izolare fonică.

Chiar dacă este un model compact, iar bateria este așezată între punți, nu vei avea o problemă cu spațiul. Chiar și în spate, la 1.85 metri, am avut spațiu atât la picioare cât și la cap. Mai mult, nu ai un tunel median, deci 3 adulți ar putea sta în spate.

În ceea ce privește spațiile de depozitare, Puma Gen-E face o treabă bună. De exemplu, selectorul transmisiei a fost mutat pe coloana de direcție, iar asta înseamnă că ai mult mai multe spații de depozitare pe consola centrală. Aceasta a fost împărțită în două niveluri, unul superior și unul inferior. Pe lângă, ai și două suporturi de pahare și o cotieră încăpătoare.

De menționat faptul că Puma Gen-E are cel mai mare spațiu de depozitare din gamă. În primul rând, ai un portbagaj cu un volum de 378 de litri. A doua oară, acel MegaBox de 80 de litri (pe care îl găsim pe versiunile termice) s-a transformat într-un GigaBox, care are acum 145 de litri. Mai mult, Puma Gen-E vine și cu un frunk (acel spațiu de depozitare aflat sub capotă) de 43 de litri.

Comparativ, Hyundai Kona oferă 466 de litri de spațiu, în timp ce Opel Mokka are un portbagaj cu un volum de 310 litri.

Preţ de achiziţie

Puma Gen-E are două niveluri de echipare, adică Select și Premium. Noi am testat echiparea de bază Select. Prețul de pornire este de 20.500 de euro cu TVA, cu tichetul Rabla și reducerile permanente oferite de Ford. Echiparea Premium pleacă de la 22.700 de euro cu aceleași reduceri menționate mai sus.

Totuși, trebuie să menționăm că fără aceste reduceri, Ford Puma Gen-E are un preț de listă de 35.000 de euro, în timp ce echiparea Premium are un preț de 37.300 de euro.

Cu acest preț, Gen-E se situează între versiunea ST Line cu 125 CP și versiunea ST Line cu 155 CP. Nivelul de echipare Premium mai aduce în plus jante de 18 inch, sistem audio B&O cu 10 difuzoare sau faruri Matrix LED.

Hyundai Kona pornește de la 21.600 de euro cu TVA, dar dacă vrei o Kona N Line, scoți din buzunar minim 27.450 de euro. Opel Mokka are un preț de plecare de 30.144 de euro cu TVA și tichet Rabla inclus.

Siguranţă

Puma Gen-E nu a fost încă testat la Euro NCAP. Ultima dată când Ford Puma a trecut prin mâna celor de la Euro NCAP, a fost în 2022, când a obținut 4 stele. A primit următoarele procentaje: 75% protecție la adulți, 84% protecție la copii, 70% protecție pentru pietoni și 69% pentru sistemele de siguranță.

Puma Gen-E, în echiparea standard, vine cu Cruise Control cu limitator de viteză inteligent, Driver Alert, Lane-Keeping Aid, Speed Sign Recognition, Wrong Way Alert și Pre-Collision Assist.

Opțional, Ford oferă sisteme ca IACC cu Stop&Go și Lane Centering, Predictive Speed Assist, BLIS cu funcție Lane Change Warning și Cross Traffic Alert.

Ţinută de drum

Din momentul în care inginerii Ford și-au dorit să readucă Puma sub forma unui SUV compact, aceștia și-au propus să îl facă cel mai sportiv din segment. Practic, putem spune că au reușit foarte bine să transmită caracterul dinamic al surorii mai mici, Fiesta.

Puma se comportă bine și atunci când alegi o rulare confortabilă. Suspensia este destul de bine antifonată și nu este foarte deranjată de imperfecțiunile din drum.

Ei bine, iată că Ford Puma Gen-E pare că a plusat și mai mult pe acest aspect, pentru că electrica se simte parcă mult mai închegată decât termica. Cel puțin asta am simțit eu. Mișcarea de ruliu este foarte bine ținută sub control, iar masa lui Puma este și ea decentă pentru un model electric, având o masă la gol de 1.563 de kilograme.

Apreciez faptul că direcția pare să aibă o greutate naturală și nu o simți atât de asistată, ceea ce este surprinzător la un model electric. Direcția are o precizie bună și comunică decent cu suprafața de rulare.

Vizibilitate

Luneta nu este foarte generoasă, iar ultimul rând de montanți este destul de mare și poate incomoda la manevrele de parcare. Din fericire există o cameră de marșarier cu unghi larg, la 180 de grade. Mai mult, dacă bifezi echiparea Premium, ai un sistem de camere cu vedere la 360 de grade.

Oglinzile laterale sunt mici și e nevoie de o ajustare bună pentru a nu scăpa nimic din ochi. Și montanții față ridică anumite probleme, în viraje strânse sau în intersecții, pentru că sunt foarte mari în partea inferioară.

Tehnologie

Ford Puma Gen-E oferă un instrumentar de bord complet digital, de 12.8 inch, care poate fi configurat ușor și în multe moduri. Astfel, în centrul ecranului, poți schimba informațiile afișate, de la date despre consum până la indicații ale sistemului de navigație, iar acestea sunt foarte ușor de citit.

Calitatea imaginii este foarte bună, iar atunci când te urci în mașină și o pornești, ai o animație foarte drăguță cu o pumă. Aceeași pumă o vezi și ca o proiecție pe lateral, atunci când deschizi ușa.

În centrul planșei de bord avem un sistem multimedia SYNC4 cu un ecran de 12 inch. Operarea sa este ușoară, meniul este simplist, iar grafica este excelentă. Dacă la modelul pre-facelift apăreau anumite întârzieri ale procesorului, am observat că această problemă a dispărut la noile versiuni Puma, inclusiv Gen-E.

În partea de sus, primești un soundbar care traversează bordul, lucru care creează o acustică plăcută în habitaclu. Așa cum menționam mai sus, ai posibilitatea să ai un sistem audio B&O cu 10 difuzoare, dar și diferite culori pentru sistemul de iluminare ambientală.

Scaunele față, volanul și parbrizul au funcție de încălzire. Pe lângă, ai o zonă pentru încărcat telefonul wireless, două porturi de încărare, iar conexiunea Apple CarPlay și Android Auto se face wireless.

Design

La o primă vedere, diferențele din punct de vedere al designului dintre Puma Gen-E și o Puma termică sunt aproape inexistente. Totuși, ele există, mai ales în partea din față.

Fiind vorba despre o mașină electrică, echipa de creație de la Ford a optat pentru un design frontal de tip "scut". Altfel spus, o grilă închisă, inspirată de Mustang Mach-E. Atât spoilerul față cât și cel din spate au fost optimizate din punct de vedere aerodinamic.

Și jantele, cu dimensiuni cuprinse între 17 și 19 inch, au un profil cât mai aerodinamic. Pe lângă partea estetică,  toate aceste aspecte au și un rol funcțional, ajutând mașina să ofere o autonomie cât mai bună.

Chiar și semnătura luminoasă diferă puțin, în funcție de nivelul de echipare. Cea de vârf, Premium, oferă faruri cu tehnologie Dynamic Matrix LED. Astfel, primești semnătura luminoasă sub forma celor 3 gheare, dar și funcția Predictive Dynamic Bending Light.

Nu în ultimul rând, Ford Puma Gen-E aduce la pachet două culori noi, adică Albastru Digital Aqua și Galben Electric.

Nu ne-a placut

  • Oglinzile laterale mici
  • Plasticul tare din părțile inferioare ale portierelor și bordului

Ultimele teste

Comentarii (4)

  • Jian de la Calafat
    Puma Gen E ?!?
    Chiar este nevoie de curaj pentru a rosti intregul adevar?
    Eu n-am pentru ce sa șovăi.
    Sub nicio forma.
    Este doar o datorie sacra la adresa oricarui potential client care nu poseda acea eruditie auto pentru a identifica facil solutia optima pentru locomotie.

    Ford Puma Gen Eșec.
    4 5
  • Facuta pt sosea si autostrada? Serios?
    3 2
  • Daca e full electric nu e bun ca nu pute si nu se aude prin orasele aglomerate.
    Avem nevoie de DIZAL-urile economice (mai ales cand stau la semafor).
    Mai bagati cate un clip cu o liniuta intre un BMW cu 1000 cp si Ferarri ca prinde la Bucuresteni.
    https://evz.ro/regula-noua-pentru-soferi-se-modifica-viteza-maxima-in-oras.html
    https://youtu.be/7gNLSpnU0_g?si=cQ0P4jVidq91tfda
    Noi avem nevoie de BMW-uri pe care sa le parcam unde vrem, sa facem liniute, drifting si sa ne facem auziti si vazuti! :))
    3 1
  • Bălăceanca
    Jenică, azi vă ducem la balta Glina să vă bălăciți. Nu uita rățuștele.
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru