Drivetest Mazda MX-30

36KWH e-Skyactiv Edit Lans Luxury Modern
Mazda MX-30 zoom
de Cornel Șocariciu, Foto: Ciprian Mihai
Joi, 26.11.2020
Începuturi

În urmă cu un an, Mazda pășea pentru prima dată în segmentul modelelor electrice de serie. Reprezentantul producătorului japonez s-a numit MX-30 și a luat forma unui SUV de clasă compactă cu un design croit pornind de la filozofia Kodo Soul of Motion și presărat cu elemente care te trimit la istoria de 100 de ani a companiei japoneze.

Piața vehiculelor electrice s-a dezvoltat într-un ritm rapid în ultimii doi ani. Producătorii cu vechime au introdus modele cu propulsie electrică, autonomia oferită a crescut, iar tehnologiile folosite s-au extins.

Cu toate acestea, Mazda a ales ca MX-30 să nu fie doar un model electric și atât. Oficialii au spus de fiecare dată că marea provocare a companiei constă în limitarea emisiilor de dioxid de carbon pe toată durata de viață a mașinii, motiv pentru care japonezii cred într-o gamă completă de lucruri care trebuie făcute. Niponii nu au vrut să producă o mașină electrică cu o baterie imensă la bord, pentru că aceasta produce o cantitate mare de CO2 la nivelul perioadei de exploatare, are costuri ridicate și este grea, afectând astfel caracteristicile modelelor pe care eram obișnuiți să le întâlnim în portofoliul Mazda.

Așa a luat naștere un SUV compact cu o baterie de 35.5 kWh și un motor electric cu 143 de cai putere.

Mazda MX-30
36KWH e-Skyactiv Edit Lans Luxury Modern

  • Pret de pornire 33490 €
  • Pret model testat 35990 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Pe piața din Europa, Mazda MX-30 poate fi comandat, deocamdată, doar în variantă 100% electrică. Am spus deocamdată întrucât niponii menționează că din 2022 va exista o versiune cu range extender, deci cu un motor cu rol de generator de energie electrică.

Dar până atunci, cei care vor un MX-30 pot opta pentru un motor electric care dezvoltă 143 de cai putere și 265 Nm. În cadrul proiectului Electric România am avut ocazia să testez opt dintre cele mai noi modele electrice lansate pe piața noastră. Toate, absolut toate, indiferent de puterea oferită, reușeau ca de la 0 la 50 km/h să te împingă puternic în scaun și să-ți ofere o viziune nouă a ceea ce înseamnă accelerația unei mașini. Am făcut acest mic ocol pentru că MX-30 nu este așa. Japonezii au reușit ca resursele motorului electric să fie livrate într-un mod foarte apropiat de cele disponibile în cazul unui model echipat cu propulsor cu ardere internă. Da, există acel zvâc specific motoarelor electrice, dar senzația livrată nu este atât de accentuată ca în cazul altor modele electrice.

Iar acest mod de a livra resursele poate avea două tăișuri. Cei care încă iubesc modelele cu motoare cu ardere internă vor percepe într-un mod familiar reacțiile lui MX-30, iar acest lucru i-ar putea convinge că un model electric nu e atât de diferit de unul convențional. În schimb, cei care văd mașina electrică din perspectivă aspirațională ar putea strâmba din nas că nu au parte de explozia instantanee și fulminantă a unui electric pur-sânge.

Motorul cu 143 de cai putere se descurcă cu ușurință la viteze de oraș și îi oferă lui MX-30 o agilitate aparte. Totuși, la viteze apropiate de cele de autostradă, MX-30 mai pierde din elasticitate.

SUV-ul electric de clasă compactă vine și cu mai multe trepte pentru recuperarea energiei la frânare, acestea putând fi reglate cu ajutorul padelelor aflate în spatele volanului (există cinci trepte pentru reglarea sistemului, soluția fiind asemănătoare cu cea aleasă și de Audi pentru gama de electrice). Prin selectarea celei mai eficiente forme de recuperare a energiei la frânare, MX-30 oferă acel feeling de one pedal drive, însă sistemul nu oprește complet mașina. 

Dar MX-30 mai are un as în mânecă pentru a face mai lină trecerea de la un model cu propulsor cu ardere internă la unul electric: sunetul produs de SUV-ul compact.

Pentru a înțelege cât de important este acest aspect pentru producătorii auto, fac o mică paranteză și vă reamintesc că BMW a apelat la serviciile lui Hans Zimmer, compozitorul de muzică de film care deține un Oscar, patru premii Grammy și două Globuri de Aur.

Mazda nu a cooptat un nume atât de important în echipa de dezvoltare a lui MX-30, însă inginerii constructorului japonez au reușit să obțină un sunet artificial foarte interesant.

Sunetul artificial îmbină zgomotele generate de un motor electric cu anumite tonuri produse de o chitară electrică. Iar până la finalul testului am reușit să-l percep ca pe o notă fină de gust dată pentru a face trecerea la noua eră electrică într-un mod cât mai familiar. Da, MX-30 are un sunet apropiat de cel al unui model cu motor cu ardere internă, doar că fără acele note metalice reprezentative.

Îmi asum riscul și o spun că MX-30 are unul dintre cele mai plăcute sunete artificiale dezvoltate până acum pentru un model electric. La drum lung reușește să te ducă într-o lume nu atât de diferită de cea pe care o cunoști deja (cea a mașinilor cu motoare cu combustie), iar pentru secunde bune poți uita complet de autonomii și de timpi de încărcare. 

renovatio e-charge
Renovatio a dezvoltat prima și cea mai vastă rețea de încărcare rapidă din România. Dintre acestea, 10 stații sunt ultrarapide. În prezent, cea mai puternică stație Renovatio e-charge oferă o putere de încărcare de 350 kW.

Consum

Primul model electric Mazda nu propune o baterie gigant, iar asta duce la o autonomie modestă. Are doar 35.5 kWh brut, iar japonezii spun că au ajuns la această valoare luând în calcul toate emisiile de CO2 generate atât în momentul procesului de producție, cât și pe parcursul exploatării. 

Mulți vor spune că Mazda a greșit, iar bateria propusă oferă o autonomie prea mică. Niponii au un răspuns și pentru aceștia. În urma unor studii, Mazda spune că media distanței parcurse de potențialii clienți este de circa 48 de kilometri pe zi, iar bateria lui MX-30 permite fără probleme o autonomie de două-trei zile în astfel de condiții.

În același timp, japonezii mizează și pe faptul că infrastructura se dezvoltă rapid, iar clienții vor avea din ce în ce mai multe puncte în care vor putea reîncărca bateria lui MX-30.

Consumul mediu mixt anunțat de Mazda pentru MX-30 este de 19 kWh/100 de kilometri. Pe parcursul celor 250 de kilometri realizați în compania modelului nipon, media afișată de computerul de bord a fost de 16.3 kWh/100 de kilometri, valoarea fiind mai mică decât cea oficială. Traseul a inclus atât zone de drum național și autostradă, cât și porțiuni în oraș. Pe parcursul testului, am variat și modul de recuperare a energiei.

Autonomia în regim mixt calculată de Mazda conform standardului WLTP este de 200 de kilometri, iar pe parcursul testului, valoarea indicată de computerul de bord a fost de 190 de kilometri. 

Pentru reîncărcarea bateriei, clienții pot utiliza atât o priză AC (puterea maximă pentru acest tip de priză fiind de 6.6 kW), dar și o stație rapidă DC. La o priză de 50 kW, Mazda spune că de la 0 la 80%, bateria lui MX-30 poate fi încărcată în 40 de minute. 

În acest moment, în segmentul lui MX-30 mai activează doar Kia e-Niro. În varianta cu motor de 136 de cai putere, modelul producătorului sud-coreean este echipat cu o baterie cu o capacitate brută de 39.2 kWh, iar autonomia anunțată este de 289 de kilometri.

 

Performanţe

Mazda a încercat cu MX-30 să aducă în segmentul SUV o parte din caracteristicile micuțului MX-5. Iar cel mai popular roadster din lume nu a ieșit niciodată în evidență prin valorile trecute în dreptul accelerației 0-100 km/h. Povestea se repetă și în cazul lui MX-30.

Masa proprie de peste 1.6 tone (310 kilograme sunt trecute doar în contul bateriilor) și cei 143 de cai putere fac ca MX-30 să accelereze de la 0 la 100 km/h în 9.7 secunde. De cealaltă parte, Kia e-Niro cu motorul de 136 de cai putere reușește același sprint în 9.8 secunde.

În cazul modelelor electrice, marea majoritate a producătorilor au ales să limiteze valoarea vitezei de top pentru a favoriza consumul de energie. În cazul lui MX-30, viteza de top comunicată de producător este de 140 km/h. Kia e-Niro te poate duce la destinație mai repede, viteza maximă a SUV-ului sud-coreean fiind de 155 km/h.

Interior

Cu MX-30, Mazda face mai multe trimiteri subtile către produsele mai vechi din portofoliul său. Numele îți amintește imediat de roadsterul MX-5, portierele spate ți-au rămas lipite de retină încă de la debutul lui RX-8, iar la interior vei descoperi și alte detalii care au făcut parte din istoria producătorului japonez.

Imediat ce vei urca la volanul lui MX-30, vei descoperi un mix de materiale noi. În partea de sus a planșei de bord există plastic moale, bine finisat și plăcut la atingere. În partea de jos, descoperi că materialele sunt mai dure și nu la fel de prietenoase cu simțul tactil.

Pentru fețele portierelor, Mazda a pregătit un material fabricat din plastic reciclat, în timp ce pe mânerul ușilor vei simți pluta (trimitere către începuturile companiei nipone). Pielea ecologică folosită de japonezi pentru scaunele lui MX-30 este îmbinată cu un material textil care are în componența lui și fibre realizate din materiale reciclate.

Sub consola centrală plutitoare, pe capacele suporturilor de pahare și pe tunelul median vei găsi pluta tratată într-un mod special pentru a face față uzurii. Pe fețele laterale ale consolei plutitoare există un material moale, numai bun să-ți spijini genunchiul.

În spatele volanului, Mazda a introdus un instrumentar de bord mixt, iar pe planșa de bord a fost amplasat ecranul sistemului de infotainment. O premieră pentru constructorul nipon o constituie sistemul de climatizare cu comenzi tactile (șoferul și pasagerul din dreapta au la dispoziție un ecran tactil cu diagonala de 7 inch care include și funcțiile pentru încălzirea scaunelor).

Sub consola centrală plutitoare există un spațiu generos de depozitare. Tot aici, niponii au amplasat și cele două porturi USB, dar și priza de 12V. Toate aceste accesorii sunt poziționate mai aproape de pasagerul din dreapta și face ca utilizarea lor de șofer în timpul mersului să fie dificilă.

Dacă nu folosești cele două suporturi de pahare, Mazda a pregătit două capace. Prin coborârea acestora, vei obține spațiu de depozitare numai bun pentru telefonul mobil (asta dacă nu alegi să-l pui direct în tăvița de sub consola centrala).

Portiera față se deschide la un unghi de 82 de grade, în timp ce ușa spate promite un unghi de deschidere de 80 de grade. Pentru ca accesul să fie realizat mai ușor, pe spatele scaunului șoferului există două butoane care modifică poziția acestuia. În cazul pasagerului din dreapta, accesul în spate se face prin acționarea unei curelușe.

MX-30 nu este foarte prietenos cu pasagerii din spate, spațiul disponibil în dreptul genunchilor și locul pentru cap fiind înghesuite. Forma de SUV coupe mai "fură" și din spațiul pentru bagaje, portbagajul lui MX-30 având un volum de 366 de litri.

Preţ de achiziţie

În acest moment, Mazda MX-30 poate fi comandată în trei versiuni de echipare: GT, Launch Edition și GT Plus. Clienții care au pre-comandat un astfel de model au avut la dispoziție doar varianta Launch Edition, aceeași echipare oferită și pe modelul testat.

Prețul de pornire pentru varianta Launch Edition este de 33.990 de euro, cu 500 de euro mai mult comparativ cu varianta de bază GT.

Pentru acești bani, niponii au pregătit un pachet generos de echipamente. Astfel, versiunea Launch Edition va fi disponibilă, printre altele, cu jante cu design special cu diametrul de 18 inch, faruri LED adaptive, stopuri LED, head-up display, ecran color de 8.8 inch pentru sistemul de infotainment, sistem automat de climatizare, volan îmbrăcat în piele, scaune față încălzite, scaun șofer cu memorie, interior Luxury Modern sau Luxury Vintage, cameră video pentru mersul cu spatele și o mulțime de sisteme de siguranță.

Rivalul Kia e-Niro în varianta Vision cu motorul de 136 de cai putere are un preț de pornire pe piața noastră de 40.583 de euro.

Siguranţă

Specialiștii Euro NCAP au testat recent noul MX-30. Modelul producătorului japonez a primit un calificativ general de cinci stele. SUV-ul a obținut rezultate bune pentru protecția adulților (91%) și pentru protecția copiilor (87%).

Cu toate acestea, organizația independentă spune că MX-30 nu a avut un comportament foarte bun în ceea ce privește utilizatorii vulnerabili ai drumurilor (pietoni, bicicliști, motocicliști), motiv pentru care, aceștia au notat modelul nipon cu 68%. Sistemele de siguranță propunse de Mazda s-au achitat de datorie și au primit un calificativ de 73% din partea specialiștilor Euro NCAP.

Standard, modelul nipon va fi echipat cu următoarele sisteme de siguranță: sistem de frânare de urgență cu funcție pentru detectarea pietonilor, sistem pentru monitorizarea unghiului mort, sistem pentru recunoașterea semnelor de circulație și sistem pentru menținerea benzii de rulare.

Ţinută de drum

Mazda rămâne unul dintre acei constructori care acordă o atenție deosebită senzațiilor oferite în timpul condusului. Japonezii nu uită de acest aspect și încearcă, pe cât posibil, să îl imprime și SUV-urilor de gamă.

Platforma folosită de niponi pentru MX-30 este Skyactiv-Vehicle Architecture, aceeași structură pe care niponii o oferă pe Mazda 3 sau Mazda CX-30. În aceste condiții, MX-30 preia o parte dintre caracteristicile dinamice livrate de CX-30.

Astfel, SUV-ul electric propune o suspensie ușor rigidă, dar care induce un comportament rutier dinamic și agil. Există ruliu, însă nu atât de pronunțat pe cât te-ai aștepta de la un SUV, iar direcția comunică corect informațiile de la nivelul asfaltului.

Pe denivelările scurte, MX-30 o să mai tresară, însă reacțiile suspensiei nu vor fi unele deranjante.

 

Vizibilitate

Mazda MX-30 are formele unui SUV coupe, iar acest lucru face ca modelul japonez să fie depunctat în ceea ce privește vizibilitatea. Dacă oglinzile laterale sunt bine proporționate, luneta înclinată și cu o suprafață vitrată nu foarte generoasă face ca vizibilitatea în spate să fie afectată. În plus, geamurile mici ale "ușilor" din spate îți vor da ceva bătăi de cap atunci când ajungi în intersecții în Y.

Pentru a mai șterge din aceste neajunsuri, MX-30 oferă standard senzori de parcare față și spate, și camera pentru mersul cu spatele.

Tehnologie

În ceea ce privește sistemele moderne, Mazda MX-30 propune aceleași tehnologii pe care deja le cunoaștem de pe restul modelelor noi din gamă. Astfel, în spatele volanului se află instrumentarul de bord mixt cu display de 7 inch. Deși acesta nu poate fi personalizat într-un mod extrem, informațiile oferite sunt afișate clar și simplu. În plus, datele pot fi dublate și de head-up display-ul cu claritate bună a imaginii.

În partea superioară a planșei de bord se află ecranul de 8.8 inch care comunică cu ocupanții prin intermediul sistemului de infotainment. Nu are funcții tactile, dar reacțiile sistemului multimedia sunt rapide. Meniul este simplu, ușor de înțeles și nu necesită un timp îndelungat de acomodare. La fel ca în cazul multor modele noi, sistemul este compatibil cu Apple CarPlay și Android Auto.

Așa cum am menționat în dreptul capitolului dedicat interiorului, MX-30 este primul model european Mazda cu ecran tactil pentru controlul sistemului de climatizare. Este simplu de utilizat, iar pe marginile acestuia se află și câteva butoane fizice. Fiecare atingere este răsplătită printr-un sunet specific care confirmă faptul că sistemul a preluat comanda.

Alături de aceste elemente moderne, Mazda a pregătit și un arsenal de sisteme de siguranță, tehnologii pe care le-am amintit în dreptul capitolului dedicat.

Design

În luna noiembrie s-au împlinit 10 ani de când Mazda introducea filozofia de design Kodo Soul of Motion. Iar toate modelele japonezilor produse în ultimul deceniu s-au bazat pe acest curent, inclusiv MX-30.

Spre deosebire de restul gamei SUV, modelul electric plusează cu o serie de elemente estetice speciale. Grila frontală este mult mai mică, caroseria este disponibilă în trei nuanțe (pentru a scoate în evidență caracterul dinamic), iar portierele spate sunt inspirate de cele ale lui RX-8. Cârcotașii vor spune că și BMW i3 are același timp de portiere, însă RX-8 stârnea imaginația celor mici înainte ca electricele să înceapă să circule pe străzi.

Per total, MX-30 reușește să atragă atenția celor din jur, însă nu o face într-un mod ostentantiv, liniile lui CX-30 putând fi confudante cu ușurință cu cele ale SUV-ului electric. 

Nu ne-a placut

  • Spațiul pentru pasagerii din spate
  • Autonomia nu foarte generoasă
  • Accesul la porturile USB

Ultimele teste

Comentarii (3)

  • mazda fan
    aboradrea mazda pentru electrice nu e rea deloc.
    chiar daca autonomia pare mica, bateria se si incarca repede, iar masina ramane usoara.
    dpmdv pare o oferta buna!
    11 7
  • Media de condus pe zi e de 50 de km. Dar soferul nu conduce media in fiecare zi. O zi 10 km, o zi 250. Asta inseamna medie. Consumul e enorm la ce baterie mica are. Masini gen id3 sau kona au consum mai mic cu baterie dubla. O sa se vanda ca honda electrica cu 200 km autonomie. Adica deloc. Se cam duce in cap marca asta.
    18 7
  • #ics: nu se duce, cel putin nu din cauza porcariilor cu baterii. Reprezentantii Mazda au zis din start ca nu sunt deloc incantati de isteria cu masinutze cu baterii. Dar nu au avut ce face, presiunea din presa de profil + presiunea taxelor si reglementarilor obscene din EU i-au obligat sa aiba si ei in portofoliu asa ceva. Dar Mazda sunt masini extrem de bune si mai ales de fiabile. Ies pe primul loc la Consumer Reports deja de ani de zile. Deci nu vor muri ei din asta, si nici noi de altfel :)
    12 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru