Loeb a câştigat fără emoţii Raliul Monte Carlo!

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 22.01.2012
Sebastien Loeb a început sezonul 2012 din WRC cu o victorie facilă pentru Citroen în Raliul Monte Carlo. Podiumul a fost completat de Mini şi Ford prin Dani Sordo şi Petter Solberg.

Ultima probă specială din cadrul Raliului Monte Carlo, botezată Power Stage pentru punctele bonus acordate primilor trei clasaţi, a reprezentat o simplă formalitate pentru Sebastien Loeb, care a fost din nou cel mai rapid şi a câştigat astfel în stil de mare campion prima etapă a sezonului 2012 din Campionatul Mondial de Raliuri.

Este cea de-a şasea victorie obţinută de octuplul campion mondial în Raliul Monte Carlo după cele cinci obţinute în perioada 2003-2008.

Pilotul echipei Citroen a dominat cu autoritate raliul, însă victoria a fost facilitată de abandonul lui Jari Matti Latvala (Ford Fiesta RS WRC) de la finalul primei zile într-un moment în care finlandezul avea un avans de peste 30 de secunde în clasamentul general.

În acest context, singurul punct de atracţie al raliului a fost lupta pentru celelalte poziţii de pe podium, iar MINI a obţinut locul doi la revenirea la Monte Carlo pentru prima oară de la finalul anilor '60 prin Dani Sordo. Petter Solberg a încercat să readucă Ford în top, însă în cele din urmă a fost nevoit să se mulţumească doar cu ultima treaptă a podiumului.

Aflat la debutul în culorile Citroen, Mikko Hirvonen a început modest raliul, însă s-a acomodat la modelul DS3 WRC şi a obţinut trei victorii consecutive pe probele speciale şi un loc doi în Power Stage înainte de a încheia raliul pe locul patru.

O altă revelaţie a raliului a fost rusul Evgeny Novikov, care s-a menţinut în spatele piloţilor de uzină şi a încheiat pe un excelent loc cinci la volanul unui Ford Fiesta RS WRC, învingandu-l astfel pe Francois Delecour, care a promovat România pe spatele maşinii sale.

Celelalte poziţii din top 10 au fost ocupate de Pierre Campana (Mini), Ott Tanak (M-Sport Ford), Martin Prokop (Ford) şi Armindo Araujo (Mini).

România a fost reprezentată în Raliul Monte Carlo de echipajul format din italianul Marco Tempestini şi copilotul Dorin Pulpea, care a terminat pe locul 31 în clasamentul general la volanul unui Subaru Impreza STI. Un alt echipaj românesc, alcătuit din Edwin Keleti şi Victor Ponta, a renunţat la participare în ultimul moment.

Raliul Monte Carlo - Clasament general final:

 1.  Sebastien Loeb     Citroen       4h32m39.9s
 2.  Dani Sordo         Mini           + 2m45.5s
 3.  Petter Solberg     Ford           + 3m14.2s
 4.  Mikko Hirvonen     Citroen        + 4m06.8s
 5.  Evgeny Novikov     M-Sport Ford   + 6m03.4s
 6.  Francois Delecour  M-Sport Ford   + 7m47.9s
 7.  Pierre Campana     Mini           + 8m31.4s
 8.  Ott Tanak          M-Sport Ford  + 10m34.7s
 9.  Martin Prokop      Czech Ford    + 16m10.7s
10.  Armindo Araujo     Araujo Mini   + 16m16.6s

Comentarii (4)

  • iar
    Imi aduc aminte de perioada Schumacher in F1 si Amstrong in Turul Frantei, devine plictisitor
    Si nici nu a fortat
    0 1
  • florin8
    Bravo Leob... O sa fie interesanta lupta de anul acesta pentru titlu... Pacat ca nu e si Ogier printre ei (la clasa regina)...ar fi fost si mai intensa batalia pentru titlu.
    2 0
  • Mini se tine bine, dupa Dakar a obtinut un loc bun si aici.
    2 0
  • florin8
    Intr-adevar,se tine bine Mini... Sper sa se descurce la fel de bine si pe macadam. Pacat nu au putut sa il tina si pe Kris Meeke,ar fi adus niste rezultate bune impreuna cu Dani Sordo.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru