Cursa din Japonia se va desfăşura duminică, dar ar putea avea loc mai devreme

de Daniel Popescu
Vineri, 03.10.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
FIA a decis ca Marele Premiu al Japoniei să aibă loc duminică cu începere de la ora locală 15:00, conform planificării iniţiale, însă ar putea fi mutat mai devreme în aceeaşi zi dacă taifunul Phanfone va ajunge în zona circuitului.

Esential 130 de kilometri pe ora este viteza estimata a vantului pentru ziua cursei de la Suzuka
150 mm este cantitatea de apa care va cadea la Suzuka incepand de duminica dupa-amiaza si pana la retragerea taifunului
FIA a analizat posibilitatea de a muta cursa din Japonia sâmbătă sau chiar luni, ca urmare a faptului că meteorologii anticipează că taifunul Phanfone ar putea ajunge în zona circuitului de la Suzuka în cursul zilei de duminică.

Varianta preferată era ca sesiunea de calificări şi cursa să aibă loc sâmbătă, însă soluţia a fost respinsă de constructorul japonez Honda, care deţine circuitul de la Suzuka. În plus, cursa nu poate fi amânată pentru luni, întrucât echipele trebuie să plece duminică seară spre circuitul de la Soci, care va găzdui la sfârşitul săptămânii viitoare ediţia inaugurală a Marelui Premiu al Rusiei.

În acest context, FIA a decis să menţină programarea iniţială, care prevede că startul cursei va avea loc duminică la ora locală 15:00 (ora 09:00 în România). În prezent, meteorologii avertizează că, indiferent dacă taifunul va ajunge sau nu la Suzuka, vremea se va schimba radical spre finalul zilei de duminică, când sunt aşteptate ploi torenţiale.

Astfel, forul mondial ar putea decide să mute cursa cu câteva ore mai devreme în aceeaşi zi în cazul în care prognoza meteo indică ploi puternice la ora obişnuită a cursei.

Situaţia este complicată şi de faptul că în Japonia soarele apune până în ora locală 17:30 în această perioadă a anului, astfel că o întârziere de 30-60 de minute a cursei din cauza vremii ar putea duce la abandonarea acesteia din motive de vizibilitate.

Conform regulamentului, piloţii vor primi integral punctele pentru primele 10 poziţii numai dacă este parcursă cel puţin 75% din distanţa cursei.

De asemenea, o cursă trebuie să se desfăşoare pe parcursul a cel puţin două tururi, chiar şi sub Safety Car, pentru ca piloţii să primească jumătate din punctele alocate în mod obişnuit.

O altă problemă este logistica echipelor, întrucât o ploaie torenţială duminică seară ar putea bulversa planurile echipelor de a deplasa echipamentele spre Soci.

Marele Premiu al Japoniei la TV

Marele Premiu al Japoniei va avea loc după următorul program, conform fusului orar al României:

Eveniment Ziua Ora Transmisii TV
Antrenamente 1 vineri, 3 octombrie 04:00 -
Antrenamente 2 vineri, 3 octombrie 08:00 -
Antrenamente 3 sambata, 4 octombrie 05:00 -
Calificari sambata, 4 octombrie 08:00 Dolce Sport, RTL si M1
Cursa duminica, 5 octombrie 09:00 Dolce Sport, RTL si M1

▶ Formula 1 la TV, pe internet şi pe tablete în 2014: unde poţi vedea în direct cursele din Marele Circ

Via James Allen, Adam Cooper

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru