Acciza pentru carburanţi: o analiză ne arată că vom cheltui în medie cu 450 lei în plus pe an

de Sebastian Toma
Luni, 31.03.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
De mâine, 1 aprilie, se va aplica acciza pentru carburanţi. Vom plăti mai mult pentru benzină şi motorină, iar un studiu ne arată că românii vor parcurge, în medie, cu 1.100 kilometri mai puţin pe an.

Esential 3.5 litri pierdem la o alimentare de 300 de lei din cauza noii accize de 7 eurocenţi pe litru, fără TVA.
23 de lei este diferenţa de preţ dintre o alimentare de 50 de litri pe 31 martie şi aceeaşi alimentare făcută pe 1 aprilie.
Acciza de 7 eurocenţi pentru carburanţi va intra în vigoare începând de mâine, 1 aprilie, şi va reduce rulajul românilor care aveau un buget fix pentru carburant. Potrivit unui studiu realizat de Daedalus Millward Brown pentru VeziCatFace.ro, şoferul mediu parcurge în jur de 14.700 de kilometri pe an, iar costurile cu carburanţii vor creşte în medie cu 450 de lei pe an, respectiv cu 505 pentru posesorii de autovehicule alimentate cu benzină şi cu 415 lei pentru cei care alimentează cu motorină. Pentru cei care au acelaşi buget pentru carburant ca în anul precedent, rulajul său se va reduce cu aproximativ 1.000 de kilometri pe an. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 7.004 proprietari de autoturisme, care locuiesc în mediul urban, au vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani şi are o eroare de eşantionare de +/- 2%. Datele au fost culese în februarie, deci preţurile carburanţilor nu au fost depărtate de cele pe care le găsim astăzi în staţiile de alimentare.

Preşedintele Băsescu se opune accizei de 7 eurocenţi propuse pentru carburanţi

Studiul realizat de Daedalus Millward Brown arată că bărbaţii vor fi mai afectaţi decât femeile de noua creştere a preţului carburanţilor, aceştia urmând să cheltuie cu 100 de lei în plus faţă de şoferiţe, din cauza rulajului mediu anul mai mare al şoferilor.

Realizatorii studiului au dat exemplul unui şofer de sex masculin, care conduce o maşină cu motorizare 1.6 benzină, al cărei consum este de 5.9 litri la sută extraurban şi 10% urban, care parcurge 15.300 de kilometri pe an, dintre care 56% în interiorul oraşului.

Într-un an, acesta chetuie aproximativ 7.400 de lei, pentru 1.245 litri, dar va putea merge doar 14.200 de kilometri într-un an de la instituirea noii taxe, cu 1.100 mai puţin decât putea să parcurgă până acum, cu aceeaşi sumă de bani. Şoferii care îşi fac majoritatea drumurilor în mediul urban sunt mai afectaţi decât cei care călătoresc între localităţi, consumul de carburant fiind mai ridicat în acest regim decât în afara oraşului. Nici şoferii care au maşini cu motorizări mai mari, cu cilindreea de peste 2.500 cmc, nu vor sta foarte bine, aceştia având un cost anual mai mare cu 160 de lei faţă de cei care au propulsoare similare, dar cu cilindreea cuprinsă între 2.0 şi 2.5 litri.

Ministrul delegat pentru Buget: "Creşterea accizei la caburanţi este o măsură anti-deflaţie"

Urmareste Automarket
Prin aplicarea acestei accize, autorităţile se aşteaptă ca şoferii români să nu-şi schimbe comportamentul şi să crească şi în 2014 consumul de carburant la nivel naţional, lucru care ar duce la obţinerea rapidă a fondurilor dorite de aceştia.
Situaţia din piaţă ar putea arăta un efect opus, mulţi şoferi putând să renunţe la maşini pentru a-şi reduce costurile de zi cu zi. În orice caz, acciza de 7 eurocenţi pe litru va aduce scumpiri în mai multe domenii, afectând în mai multe feluri chiar şi cetăţenii care nu au un autovehicul, prin scumpirea alimentelor şi a transportului în comun. În cazul transportatorilor rutieri, aceştia pot să-şi primească înapoi patru eurocenti din şapte în baza prezentării bonurilor de carburant, iar decontarea o face Guvernul României.

Via Hotnews

Comentarii (13)

  • Hunter
    Si din nou toata lumea tace si inghite inca un rand de fecale. Popor mai supus decat noi nu cred ca exista pe fata Pamantului. Soarta ne-o meritam pe deplin.
    34 0
  • mi-am facut si eu un calcul kilometrajul fiind de aproximativ 20.700km/an. La o medie de 6l/100km (la virgula e 5,97 :) ) ar trebui sa consum 1242L.

    Acciza imi incarca costurile cu aproximativ 87Eu/an adica 7.25Eu/luna adica 0.246 Eu/zi. La cursul zilei....1,08lei/zi

    1 leu pe zi


    singura mea indoiala....leutul asta va ajunge acolo unde trebuie?
    26 1
  • Ai gresit putin la partea cu 1 leu pe zi, de accizele astea se vor mari toate preturile si nu mai ajungi la un leu pe zi.
    16 0
  • @vianu.
    era un banc: Intrebare: e jenant sa faci sex cu pola? R: depinde de care parte a polii te afli.
    on topic- leutul tau va ajunge acolo unde trebuie, depinde de care parte fata de el te afli.
    21 0
  • antonny
    de ce se face cacul pe autoturisme personale ???si nu calcule pe ce consuma un transportator .......
    8 0
  • Eu v-am spus dar voi nuuuuuuuu, ca Ponta.... Ponta....
    15 0
  • Da sigur banii vor ajunge unde trebuie!
    9 0
  • @vianu
    Nu e vorba doar de "1 leu pe zi" - e vorba de 390 de lei pe an aruncati pe geam.
    De asemenea te rog sa te gandesti si la cei cu venituri mai mici, transportatori etc.
    Toti trebuie sa aruncam banii pe geam?
    9 1
  • dar nu sunt aruncati pe geam... sunt aruncati in buzunarele cui trebuie
    9 0
  • ba nene, eu nu vreau sa dau banii astia lui ponta&gasca lui de furaciosi din bugetul de stat.
    de intors e clar ca nu ai cum sa`i mai intorci, intrebarea e acum, ce putem face ?
    gpl n`o sa mi pun pe masina niciodata.
    9 0
  • Putin despre acciza -ca sa nu va plictisesc.

    1. intai am fost mintiti ca e pentru autostrazi.

    2.Acum aflam ca e pentru pensii si salarii sau pentru campania electorala CINE MAI STIE?

    3. Avem o singura criza in Romania una morala.

    4. Unde sunt cele 20 miliarde de la FMI?

    5. De ce nu facem autostrazile cu fonduri UE sau din diferenta de TVA de la 19-24%?
    17 0
  • uraaaaa ma voi duce sa votez impotriva...impotriva cui frate ca mafia a ajuns sa conduca romania...pe cine sa votezi??!!....da oare daca-i impuscam nu-i mai simplu???...ca pina la urma varianta asta nu am incercat-o...o sa zica cineva:emigreaza frate!!...da basca si pastele masii de ce sa nu-i dau eu afara pe nenorocitii astia de politicieni...in siberia cu voi acolo la putin!!!
    9 0
  • apropo unde-i base ,care a facut otir de gargara de pioneze asa de ochii lumii...il doare si pe ala exact in ....sa traiti bine dragi romani si saq va vaicariti pe la colturi ,ca toti isi bat joc de voi si o meritati din plin...la asa popor de prosti pacat sa nu le-o tragi cit mai adinc
    8 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru