Avem o imagine proastă: şoferii din România, pe locul trei în topul celor mai slabi din Europa

de Daniel Popescu
Miercuri, 16.12.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Şoferii din România sunt percepuţi ca fiind printre cei mai slabi din Uniunea Europeană atât de locuitorii din ţara noastră, cât şi de cei din ţările europene.

Esential 3 este locul ocupat de România în topul celor mai slabi şoferi din Uniunea Europeană
24% dintre şoferii români accelerează mai mult pe autostradă
Un studiu realizat la nivelul Uniunii Europene a scos încă o dată în evidenţă imaginea proastă pe care o are România în regiune inclusiv la capitolul traficului rutier.

Participanţii la sondaj au fost întrebaţi, printre altele, din ce ţară provin cei mai slabi şoferi, iar România a ocupat locul trei în top cu 5% dintre răspunsuri. Ţara noastră este depăşită la acest capitol doar de vecinii bulgări de la sud de Dunăre (10%) şi de italieni (6%).

Deloc surprinzător, şoferii români au parte de o astfel de imagine inclusiv în ţara noastră: 5% dintre conaţionali au indicat că românii sunt cei mai slabi şoferi, însă primele locuri în top se află Italia (13%) şi Franţa (6%).

Românii circulă cu viteză când se grăbesc

O altă întrebare a sondajului a fost legată de momentele în care şoferii se grăbesc să ajungă la destinaţie.

33% dintre şoferii români au spus că apasă mai mult pedala de acceleraţie atunci când drumul este liber, în timp ce 27% dintre ei preferă să facă acest lucru când se grăbesc. În schimb, doar 24% dintre şoferii români accelerează când se află pe autostradă.

La nivelul Uniunii Europene, preferinţele sunt oarecum opuse: 36% dintre şoferi accelerează pe autostradă, 24% când drumul este liber şi 21% când se grăbesc.

Studiul a fost efectuat la nivelul Uniunii Europene de LeasePlan, companie olandeză specializată în administrarea de flote auto. la sondaj au răspuns 237 de şoferi care conduc maşini în leasing operaţional.

Via LeasePlan

Comentarii (14)

  • Nelu.Pantofaru
    Nu cred ca slabi este cuvantul ci nepoliticosi (asa ca sa fiu cizelat).
    27 0
  • Nici vorbă să fie slabi, puțin sălbatici :). Cea mai importantă concluzie din acest studiu..." românii merg cu viteză când se grăbesc ".
    17 1
  • @Nelu.Pantofaru
    Corect ! Slab e cu totul altceva. Cand mergi cu viteza nu esti slab ci inconstient mai bine spus. Slab esti cand habar nu ai de regulile de circulatie, nu esti indemanatic etc.
    16 1
  • Cum adica au fost intrebati din ce tara provin cei mai slabi soferi ?
    Normal ca daca au luat parerile ungurilor au zis ca romanii... :)))))))
    As vrea sa vad si eu chestionarul.

    Si cand te grabesti, nu mergi mai tare ? Incetinesti ? Sunteti culumea !
    Hai aduceti un neamt pe infrastructura noastra si apoi mai vedem care sunt cei mai buni soferi. Incepand de la evitarea gropilor pana la frane puternice cand iti sar carute cu cai in fata fara sa se asigure.
    11 3
  • "a sondaj au răspuns 237 de şoferi care conduc maşini în leasing operaţional."
    Probabil si marja de eroare este de cateva zeci de procente

    Si cum poti masura competenta pe baza la niste pareri subiective, bazate mai mult pe prejudecati?
    9 0
  • Nu vreau sa par fitos dar dupa ce am locuit 5 ani in Germania traficul din Romania pare cel putin inspaimantator. Soferii romani sunt foarte agresivi si impludenti iar starea masinilor lor este jalnica. Si da soferii romani cu numere de Italia nu au nici un pic de constiinta la volan.
    6 0
  • qwerty
    Degeaba o dati la intoarsa. E perfect adevarat ca romanii sunt soferi slabi. (nu neaparat vitezomani ci slabi) Pe deasupra se cred si Schumacheri.
    Si nu, nu infrastructura e devina deoarece romanii fac multe accidente si in tarile mai dezvoltate.
    Cele mai importante cauze sunt lipsa de civilizatie, politia rutiera care da amenzi cui nu trebuie si legislatia stupida care dicteaza amenzi mari pentru chestii minore si amenzi relativ mici pentru chestii nasoale.
    Se observa ca este o legatura directa intre gradul de civilizatie al tarii si numarul de accidente. Romania are multe accidente comparativ cu vestul europei dar mai putine comparativ cu Rusia, Belarus si alte tari care sunt mai putin dezvoltate decat noi. Cele mai putine accidente sunt un tari foarte civilizate ca Norvegia in ciuda faptului ca are vreme foarte friguroasa.

    Nu o zic eu, ci statisticile care arata un numar foarte de accidente si de morti / 100.000 de locuitori.
    Stiu ca voi deranja pe multi cu acest comment si imi pare rau, dar asta e tristul adevar.
    Pur si simplu cifrele nu mint.
    10 2
  • Pai romanii nu declara ca accelereaza mai ales cand ajung pe autostrada, deoarece, spre deosebire de ceilalti europeni, nu prea au autostrada.
    9 0
  • Nu o mai dati dupa pom, romanii sunt soferi slabi tocmai pentru ca accelereaza unde sau cand nu trebuie, sunt agresivi si au impresia ca trebuie ca cei din fata lor trebuie depasiti cu orice pret, sunt nepoliticosi cu ceilalti participanti la trafic si cu pietonii. Ca dovada sunt topurile in care tronam la numarul de accidente mortale. Sigur ca si infrastructura e o cauza, dar si atitudinea soferilor e una cel putin la fel de importanta. Schimbarea tine si de noi. Dar si de Politia Rutiera, care trebuie sa fie putin mai profesionista.
    5 1
  • bla bla bla
    eu calatoresc destul de mult...este o aberatie ce spuneti voi..ia aduceti un englez(pe care eu ii consider niste retardati in materie de soferie) sau un neamt si puneti-l sa se descurce in jungla de strazi pe care autoritatile le denumesc autostrazi sau dn-uri sau mai stiu eu ce ,prost semnalizate marcate sau capcana antitanc ce te asteapta dupa curba...se va intimpla exact ca in cazul bucurestenilor,care fac pe grozavii ca stiu si ei intersectiile in bucale,dar cind vin la munte sint niste dezastre....ca sintem rai si agresivi in trafic,da,dar asta are mai multe cauze (in special cele economice)
    5 4
  • Acest studiu va fi inca un motiv in plus pt a mari asigurarile. Parerea mea e ca trebuiau selwctati soferii care ai rsp la chestionar, sa fi umblat prin minim x tari sa aibe min x km/an. Din acesti 200 si ceva poate jumatate nici nu au iesit din tara da ei stiu cine cat de bine conduce. Si eu sunt in Anglua si astia chiar nu au treaba cu condusul.
    2 0
  • Haha... diferenta asa mica intre italieni si romani ?_ Hai sa fim seriosi... italienii sunt de'-a dreptul imbecili la volan...va spune unul care scrie acum din Firenze si face Italia constant..... fata de italieni, bulgarii mi se par profesionisti... °studiu° facut pe genunchi
    3 0
  • Nimic nou sub soare.
    Dar pe lângă faptul că sunt slabi, se dau cei mai buni și cei mai cunoscători în ale mașinilor.
    Pentru Am: poza ar trebui schimbată. Înlocuiți BMW-ul din imagine cu un Volvo, că ăștia cu BMW-uri sunt cei mai politicoși și corecți.
    1 1
  • "la sondaj au răspuns 237 de şoferi"!!! ATAT! Nici nu mai conteaza ce spune "studiul", pt ca 237 de respondenti pot fi MAXIM relevanti doar pt cateva scari de bloc, sau un cartier dintr-un oras fost comuna, sau un sat mai populat, in nici un caz raspunsurile a 237 de persoane nu pot fi relevante pentru cei 500.000.000 de locuitori care traiesc in Europa!
    3 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru