Poliția Română pregătește sancțiuni mai dure pentru șoferii cu un "comportament agresiv" în trafic

de Alexandru Monenciu
Joi, 05.08.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Poliția Română pregătește o serie de măsuri împotriva conducătorilor de vehicule care au un "comportament agresiv" în trafic. Aceștia ar putea rămâne fără permisul de conducere chiar și pe o perioadă de 120 de zile.

În ultima perioadă nu a fost zi fără accidente pe drumurile patriei, unele chiar foarte grave care s-au soldat cu pierderea de vieți omenești. De fapt, în primele 7 luni ale anului, principalele 3 cauze generatoare de accidente rutiere grave au fost viteza neadaptată la condițiile de drum, traversarea neregulamentară a pietonilor sau prezența pietonilor pe partea carosabilă.

Poliția are, însă, pregătite o serie de măsuri îndreptate către șoferii care au un "comportament agresiv" în trafic. Aceștia vor fi sancționați cu amendă, iar permisul de conducere le va fi suspendat pe o perioadă de până la 120 de zile.

Potrivit autorităților, prin "comportament agresiv" se înțelege efectuarea, de către conducătorul auto, pe drumurile publice a următoarelor manevre:

- deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;

- întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;

- pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;

- circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, de natură a intimida conducătorul acestuia;

- folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;

- conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu drumul numai una dintre roți;

- mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la circulație care circulă în spatele acestuia;

- realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerea sau rotirii acestuia;

- conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Mai mult, șoferii care întorc, merg cu spatele, circulă pe contrasens sau traversează sensul de circulație de pe autostradă prin zonele interzise vor fi sancționați cu amenda prevăzută în clasa a IV-a (9 - 20 puncte amendă) și li se va suspenda dreptul de a conduce pe o perioadă de 120 de zile.

De asemenea, circulația nejustificată pe banda de urgență a autostrăzilor va fi sancționată cu amenda prevăzută în clasa a IV-a și suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile.

Totodată, Ministerul Afacerilor Interne intenționează să revizuiască procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere.

via Hotnews.ro

Comentarii (24)

  • Gargea de la Militie
    no ca nu mai mergem deloc iarna ca o sa interzica patinarea rotilor la plecarea de pe loc.
    nici ambalarea motorului nu mai e legalamai ales pentru matiz cu motor de 800 care daca i cu 4 persoane in interior, 2 sacose si aer conditionat nu prea mai merge fara sa fie ambalat. restul masurilor par de bun simt, dar bineinteles amenda vor lua tot prostii. Specialii si protejatii lor , interlopii vor fi tot ca pana acu'
    24 18
  • mda ... nu stiu cine si cum va dovedi asta, dar in ultimele saptamani cand am circulat pe autostrada Buc - Pitesti am gasit o gramada de soferi care erau proprietari de banda 2 pe autostrada. Nu aveai ce le face, ei pe acolo vor sa mearga cu max 120 km/h si nu ai ce sa le faci, doar sa ii depasesti pe dreapta. Indiferent cati le dadeau flash-uri ei nimic, blocati pe banda 2 ... inseamna ca toti care i-au avertizat erau agresivi si meritau lasati fara permis?
    33 13
  • O alta tampenie care are rol doar de reclama. Alte legi care vor fi aplicate maxim o luna.
    In urma cu 2 saptamani cineva a facut in fata mea stanga pe Magheru, intr-o zona unde avea obligatoriu inainte. Politia a trecut pe banda de langa fara sa faca nimic. E cel putin un filmulet in care o masina trece pe rosu in timp ce masina de politie asteapta sa semafor. La fel, nu au facut nimic.
    Am mai comentat aici - daca nu se pun in aplicare legile, degeaba.
    31 2
  • Pana cand politia nu va actiona si imbracati civil,in masini neinscriptionate(macar astea) asa ca in tarile civilizate, propunerea ramane fara mari ``realizari``.La vederea girofarurilor,toti se cumintesc!
    17 2
  • in sfarsit, o veste buna, sper chiar sa se si aplice, sa nu ramana doar la stadiul de planuri.

    @eu: nu e un capat de tara totusi, 120 e aproape de limita maxima 130. tot pe A1 buc-pitesti am avut si eu chiar in urma cu cateva zile pe unul care rula cu vreo 95 pe banda a doua. am zis sa nu fiu taran cu flash-uri, m-am apropiat suficient cat sa ma vada, dar totusi cu o distanta suficienta cat sa nu pun in pericol pe nimeni, am dat semnal, si....nimic, abia dupa cateva zeci de secunde cand se mai stransesera cateva masini dupa noi am dat un clax scurt si atunci omul m-a vazut si a trecut pe banda 1. ne-am reintalnit la benzinarie apoi, omul m-a recunoscut si si-a cerut scuze, chiar nu ma observase, era obosit, ca venea de la tulcea si avusese o zi grea, a depasit un camion si a uitat sa treaca la loc pe banda 1, i-am zis ca nu e nicio problema, ne-am salutat amical si ne-am vazut fiecare de drum mai departe. deci trebuie sa fim intelegatori cu colegii din trafic, unii au nativ o atentie mai slaba, altii acumuleaza oboseala dupa sute de km si ore in sir de condus, etc.
    22 12
  • ACE - Craiova
    Dintre toate - eu unul, il vad esential pe acesta:
    - pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare.

    Acest obicei - care bantuie noapte de noapte orasele mari - este doar ,,anticamera" unei agresivitati din ce in ce mai mari la volan, cu consecinte DEZASTRUOASE pentru toti participantii la traficul rutier.

    Asemenea soferi ar trebui pedepsiti gradual:
    - la prima sanctiune 4 luni
    - la a doua sanctiune 8 luni
    - la a treia santiune 12 luni
    - samd

    Altfel, doar constructia de autostrazi, nu va rezolva si probleme comportamentale GRAVE!!!

    Cine isi doreste sa fie corect in trafic trebuie sa fie in siguranta pe drumurile patriei si sa fie feriti de ,,bombe comportamentale"!!!
    16 13
  • Poate mi se pare o prostie pentru ca sunt unul dintre soferii care face unele din chestiunile enumerate (flashuri, claxoane si mers de pe o banda pe alta cu semnalizarea de rigoare). Insa cred ca mai problematic e ca lumea nu se da de pe banda 2/3. Pana la urma de asta multi sunt nevoiti sa faca slalom.

    @nume poate ca nu e un capat de tara, dar de ce sa tii lumea in loc? Nu esti in stare sa fii atent cand vine cineva din spate, stai acasa. Te doare undeva ca vine ceva si te simti regele soselelor pentru ca blochezi depasirile, nu meriti sa ai carnet. Trebuie sa ne respectam reciproc. Unii merg mai tare decat mine si ma dau mereu la o parte. Ca sa nu ii incomodez, daca sunt intr o depasire, chiar maresc viteza mai mult decat as fi facut o in mos normal ca sa termin depasirea fara ca ei sa franeze. Asta inseamna respect si civilizatie, sa tii seama de ceilalti si sa nu ii incomodezi. Treaba lui de ce se grabeste, n ai niciun drept sa tii lumea in loc doar pentru ca nu e un capat de tara. Asa tu mergi cu 120 pe banda 2, eu ma bag in fata ta si merg cu 100. E bine asa? Mai iesi din bula ta si fii constient ca exista tot soiul de oameni cu tot soiul de nevoi, nu esti numai tu care hotarasti ca 120 e suficient pentru toata lumea.
    22 20
  • @gargea de la... Atât ai înțeles?
    5 13
  • @Liviu
    Ești doar nesimțit. Dacă cineva nu reintră pe prima bandă sunt două opțiuni, fie e ocupată, fie e liberă și atunci poți liniștit să o folosești tu. Justificarea unui comportament mârlănesc prin faptul că și altul face ceva asemănător (nu revine pe banda din dreapta dacă poate) e doar nesimțire.
    5 20
  • Era cazul de mult să se modifice legislația. Și cred că ar mai trebui introduse niscaiva articole, sau, cel puțin, aș modifica limitele amenzilor și perioada de suspendare a permisului, de exemplu, pentru depășirile "la tupeu" ori pentru parcare nesimțite in preajma trecerilor pentru pietoni sau in intersecție.
    14 4
  • inexorabil
    Subscriu fără rezerve la constatarea unora dintre antevorbitorii mei: indivizi mai indisciplinaţi, mai sfidători, mai infatuaţi şi mai nesimţiţi în trafic decât “adormiţii” (şi cică “neatenţi” la semnalele de rigoare) de pe oricare bandă în afară de cea dreaptă n-ai cum să identifici!!!

    Eu nu-i tolerez neam! Mai precis, dacă observ că trec zeci bune de secunde şi dânşii nu se sinchisesc sub nicio formă, îi claxonez de le sar capacele craniilor şi se aşază pe dos la cădere (chiar şi în situaţia în care aş avea loc suficient să-i depăşesc prin dreapta). Să fie ei şi de sex feminin, că nu schimb abordarea.

    PS. e-epilepticii se tot lamentează că ocupăm primul loc în Europa la capitolul accidente auto soldate cu morţi şi răniţi, dar despre specimenele în speţă nu suflă nici măcar o curbură de literă. Ceea ce mă determină să cred că dumnealor ori consideră absolut firească o asemenea conduită, ori…se regăsesc şi ei sub pielea celor incriminaţi aici.
    14 13
  • @inexorabil foarte bine faci. Lumea trebuie educata. Nu stiu cat inteleg ei din claxoane si flashuri, dar daca macar unul din ei intelege, ti ai facut cu brio datoria de cetatean.
    13 5
  • inexorabil
    Şi acum, strict către isteţi: v-aţi “prins”, da? “Depistarea şi sancţionarea severă de către oamenii legii a comportamentelor inadecvate în trafic” înseamnă încă un pas înainte către “decuplarea” omului de volan (nicidecum “un gest necesar, de normalizare pro-occidentală”), pe motiv “temeinic” că agresivitatea sa este “instinctivă”, adică, vezi Doamne, greu de controlat/tratat/prevenit (implicit, costisitoare pentru bugetul public). Cu alte cuvinte, prestidigitatorii emolari ai mijloacelor psihologice încearcă să insufle FIECĂRUI pământean sentimentul de…culpă apriorică, indiferent dacă acesta este sau nu capabil de acte antisociale explicite!!! De ce? Tocmai pentru ca prostimea planetară să “înţeleagă” că ea constituie, “în general” şi mai ales în mod “latent”, un pericol pentru ea însăşi. Caz în care cică “se cuvine” a li se încredinţa frâiele şi destinele planetei (eliminând nu doar d.p.d.v. tehnic, ci şi din mintea cetăţeanului “Global” indispensabilul proces electoral, alias chintesenţa democraţiei reale) exclusiv “predestinaţilor” Cremei în a conduce/dirija masele “spre un climat de legalitate, ordine, siguranţă, linişte şi pace”, în ultima instanţă “spre noi culmi de civilizaţie şi progres” (ultima formulă are menirea propagandistică de a-i impresiona şi, prin urmare, de a-i mobiliza pe scepticii primei formule).

    În loc de concluzie: precum prea bine ştim, drumul spre iad este pavat cu (cele mai) bune intenţii.
    7 8
  • inexorabil
    NOTĂ. Adepţii juraţi (“câtă frunză, câtă iarbă”) ai minciunii oficializate se simt tot mai…protejaţi de prezenţa tot mai consistentă a “forţelor de ordine” pe domeniul public, în schimb (tot mai rarii) văzătorii cu duhul au idee exactă cum se traduce acest fenomen de amploare: semne neîndoielnic prevestitoare care conturează realitatea viiitoare a Statului Global de tip poliţienesc, descris atât de elocvent de tandemul Huxley-Orwell…
    10 11
  • Primul meu comentariu e un bun sondaj pentru ce fel de specimene avem prin Romania. La momentul acesti comentariu, jumatate au probleme cu grosimea obrazului si se cred centrul universului, ignorand pe ceilalți participanți la trafic. Oricum ce asteptari poti avea de la ei? Cat de rapizi sunt pe sosea (in reactii la ceilalti participanti, nu neaparat viteza), la fel de repede (lent) le merge si mintea :))
    12 5
  • @inexorabil
    Aceste masuri se iau tocmai datorita cocalarilor ca voi.
    Nu apar din senin camere de viteza, viteza medie pe tronsoane, radare prin boscheti, limitatoare de viteza pe la trecerile de pietoni, daca ar fi lumea civilizata si ar respecta regulile. Toate aceste camere de viteza, toate limitatoarele le platim cu totii, desi doar o parte din prostii ca tine incalca regulile.
    Cresterile asigurarilor auto le suportam cu totii, desi nu am facut accidente sau daune, tocmai prostilor ca tine care nu inteleg ca viteza si smechereala duc la accidente.
    Romania se "lauda" cu cei mai multi morti in accidente rutiere si principala cauza e viteza neadaptata conditiilor de drum tocmai prostilor ca tine.
    Stiu ca nu iti e clar si de asta si comentati ca prostii, voi sustinatori si ai dieselurilor, alt motiv pentru care se moare si prostii ca tine il sustin.
    Si mai stiu ca esti destul de prost sa nu intelegi aceste lucruri.
    13 14
  • Poate fac ceva şi cu ITP-ul că m-am săturat de cazane care fumegă ca o locomotivă şi te obligă să pui AC-ul pe recirculare!
    10 8
  • datoria de cetățean ți-o faci dacă îi explici omului ce face greșit, nu dacă te urci pe claxon/frâne/flashuri. asta e doar datoria de gibon în trafic, din care, probabil, cei mai mulți nu vor înțelege nimic. totul pleacă de la educația primită la școala de șoferi.
    10 6
  • @liviu complet de acord!
    Principalele doua probleme sunt: scoala de soferi e o gluma proasta iar a doua, carnetul se acorda mult prea usor.
    8 0
  • @Wonka iti dai seama ca ideal e sa explici, doar ca nu prea ai ocazia in trafic sa porti o conversatie decat prin statii radio. Asa ca singurul lucru la indemana sunt flashurile si claxoanele. Multi inteleg semnalele luminoase si acustice si stiu ce sa faca. Restul sunt doar prost intentionati sau prosti.
    11 3
  • Singurele lucruri sunt*
    1 0
  • inexorabil
    Mafănikkk (08:52), de câte ori trebuie să combat sofismul, insinuările şi diversiunile tale cu iz de cretinism congenital? Eu mă refeream strict la năravul unora de a se circula cu viteză enervant de scăzută pe oricare bandă în afară de banda recomandată, iar tu arunci la spartul târgului aceleaşi clişee ultra-bătătorite despre cocalarii cu tendinţe de vitezomani. Ce are sula cu prefectura? Şi aşa ţi-au şoptit inspiratorii tăi “nevăzuţi” cu ochi albaştri: “Fă-l prost la fiecare propoziţie!” ?
    2 5
  • inexorabil
    PS. Un anumit reflexiv impropriu l-am folosit doar de efect.
    0 4
  • inexorabil
    AM, vă rog să eliminaţi una dintre cele două postări identice (mea culpa).
    0 4

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru