Mazda: "Motoarele rotative n-au murit!"

de Sebastian Toma
Joi, 28.06.2012
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Reprezentanţii Mazda au infirmat zvonurile care vizau renunţarea la motoarele rotative. Japonezii promit wankel-uri mai performante şi mai ecologice ca niciodată.

Mazda a anunţat că lucrează la următoarea generaţie a motoarelor Renesis. Anunţul vine la o săptămână de la oprirea producţiei de motoare Wankel la fabrica din Hiroshima, aceste propulsoare fiind folosite de un singur model din gama Mazda, RX-8, care a ieşit din producţie odată cu motoarele rotative care îl reprezintă. Cei de la Mazda promit să nu renunţe la această tehnologie care a fascinat inginerii companiei de mai bine de patru decenii, dar s-a angajat să facă următoarele unităţi şi mai spectaculoase.

Cei de la Mazda cercetează posibilitatea alimentării viitoarelor motoare rotative din gamă cu combustibili alternativi, hidrogenul fiind una dintre posibilităţi. Pe lângă posibilitatea alimentării cu hidrogen, motoarele rotative sunt conoscute pentru faptul că pot fi adaptate uşor pentru a funcţiona cu un alt carburant în afară de benzină, cu toate că o versiune diesel a acestora este exclusă. Inginerii Mazda lucrează deja la un sistem de aprindere cu laser pentru aceste motoare şi la un sistem de injecţie directă care să obţină performanţe maxime într-un motor Wankel.

Specialiştii de la Mazda spun că respectivele bujii cu laser sunt necesare pentru perfectarea camerei de combustie, iar sursa respectivă le-a spus englezilor de la Autocar că aprinderea cu laser este posibilă fără probleme. Cercetătorii japonezi au creat lasere din ceramică, care au un diametru de 9 milimetri şi o lungime de 11 milimetri, fiind sesizabil mai mici decât bujiile utilizate de motoarele otto ale automobilelor moderne. Graţie acestor bujii cu laser, motorul ar putea să ruleze cu un amestec mai sărac, iar aprinderea şi punctul de aprindere ar putea fi controlate cu o precizie nemaiîntâlnită.

Motoarele rotative sunt creaţia lui Felix Wankel, un inginer german.

Mazda a cumpărat tehnologia în 1961 de la Audi NSU Auto Union AG, parte acum din grupul Volkswagen. Mazda a folosit pentru prima dată motorul Wankel în 1967 pe modelul Cosmo Sport, ulterior construind peste două milioane de modele cu diverse variaţii ale motorului rotativ.

Via Autocar

Comentarii (5)

  • Unul dintre putinii constructori care merita tot respectul pentru respectul acordat calitatii si inovatiei si implicit a clientului final
    41 6
  • Asa e- fostul proprietar al marcii Mazda si anume Ford a umplut de respect proprietarii marcii japoneze in ultimii ani.
    17 18
  • "Piesa asta este hit/Rotativu' n-a murit"
    29 0
  • Un test cu un motor rotativ
    http://www.youtube.com/watch?v=8gm1Ls2p-_Y&feature=plcp
    2 0
  • Ford n-a fost niciodata proprietarul Mazda, doar actionar.
    Acum are doar un procent mai mic de actiuni, dar tot este printre actionarii majoritari! Si i-a sustinut cand erau in "rahat" de tot!
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru