Proiect pentru parcările din București: locuri gratuite noaptea și abonamente în centru de 300 lei pe săptămână. Intervalul propus este luni-vineri, între 7:30 și 19:30

de Paul Cosma
Miercuri, 20.03.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Primăria București a pus în dezbatere publică un proiect privind utilizarea parcărilor publice din Capitală. Autoritățile propun ca locurile de parcare să fie gratuite noaptea, în timp ce abonamentele pentru o săptămână, de luni până vineri între orele 7:30 – 19:30, pornesc de la 90 de lei și ajung la 300 de lei (în centru) pentru locurile fără rezervare. Pentru riverani, abonamentul lunar pornește de la 150 de lei și ajunge până la 500 de lei (în centru).

Primăria Municipiului București a publicat un proiect de hotărâre privind “aprobarea tarifelor de exploatare a parcajelor aparținând domeniului public și/sau privat” al Capitalei. Autoritățile au “împărțit” orașul în 3 zone de tarifare, pornind din centru (zona 0) și ajungând la zonele 1 și 2.

Abonamentele pentru persoane fizice care vor să folosească un loc de parcare fără rezervare, în zona 0, pornesc de la 300 de lei pe săptămână, 1.000 de lei pe lună și ajung la 9.600 de lei pe an. Intervalul este luni-vineri, între 7:30 și 19:30. În afara acestui interval, locurile de parcare sunt gratuite pentru toate zonele.

În zona 0 (centru), abonamentele pentru riverani pornesc de la 500 de lei pe lună și acoperă următoarele intervale orare: de luni până vineri (19:30 – 7:30), vineri (19:30) – luni (7:30), zilele declarate ca sărbători legale în intervalul 0-24. Abonamentul este de 2.700 de lei pe semestru și 4.800 de lei pe an.

Pentru zona 1, abonamentele pentru persoane fizice (același interval de mai sus), sunt următoarele: 180 lei pe săptămână, 600 lei / lună, 3.240 lei / semestru, 5.760 lei / an.

În cazul riveranilor, abonamentele pentru zona 1 pleacă de la 300 de lei pe lună și ajung la 2.880 lei / an.

În zona 2, abonamentele pentru persoane fizice costă 90 de lei pe săptămână, de luni până vineri, între 7:30 și 19:30. Costul lunar ajunge la 300 de lei, respectiv 1.620 lei/ semestru și 2.800 lei pe an. Pentru riveranii din zona 2, abonamentele de parcare au un preț de 150 lei pe lună, 810 lei pe semestru și 1.440 lei pe an.

Proiectul Primăriei poate fi consultat pe site-ul PMB, acolo unde găsiți și perimetrul fiecărei zone de parcare. Procedura de dezbatere urmează să se încheie pe data de 6 mai 2019.

Via PMB

Comentarii (6)

  • primaria lu' peste
    Am avut rabdare sa citesc primele 4 pagini: 10 Ron ora de parcare in primele 2 ore si din ora a 3a 20 Ron!
    Se vor umple de bani negri parcagii de la administratia strazilor!:))

    Daca locuiesti de ex pe Mircea Voda sau Matei Basarab, care nu sunt chiar buricul targului, si vrei sa ai loc de parcare rezervat, trebuie sa dai 3000 (trei mii!) euro pe an (9600 ron ziua + si 4800 noaptea si sarbatori legal.
    Social democratie pura!
    7 2
  • andrei
    eu cred ca sunt cretini! vor sa ia bani sau nu? ca la preturile astea nu vor lua nimic. va iesi scandal imens si vor renunta complet la masura. ca la noi asa se intampla. totul sau nimic. si de regula e nimic.
    5 2
  • Nus ce sa zic, dar cam asa este si in tarile civilizate in care vrem sa ajungem.
    Nu zic de valoarea abonamentelor, ele mai pot fi ajustate, dar daca nu se taxeaza si nu se ridica epavele de pe trotuare nu o sa se mai poata circula prin centru.
    Ar fi o treaba daca ar creste si calitatea transportului in comun.
    5 1
  • Din punctul meu de vedere este o masura foarte buna si un pas important catre o capitala si un oras civilizat.
    Insa, foarte important, aceasta masura va fi inutila daca nu se iau inainte alte masuri precum: amendarea masinilor in locuri nepermise, ridicarea masinilor in locurile unde se pune in pericol circulatia, trasarea de locuri de parcare, ridicarea/amendarea parcangiilor, etc.
    Lista de masuri este foarte mare si dpmdv acestea ar trebui luate inainte de introducerea tarifelor de parcare.
    3 2
  • Sa luam cu toti cu sare si lamaie. Astia sunt bani pentru pensii si asistenta sociala care au fost mutate de desteptii de la guvernare in seama administratiilor locale. Doar nu credeati ca Firea reduce din donatiile la catedrala prostiei neamului ca sa construiasca parcari. Au lasat sa se umple orasele pana la refuz ca sa aiba ce taxa acum pe parcari.
    Din punctul meu de vedere transportul in comun nu poate prelua tot excesul la orele de varf. Va iesi haos cu tarifele astea.
    Eu am loc de parcare de resedinta dar sunt multi cu masini de firma care vor fi puternic afectati de legea asta. Plus cum a zis cineva mai sus deschide posibilitatea spagilor direct catre parcagii primariei.
    1 2
  • tc1900
    principiul e corect, taxele - cele pt zona + sunt peste viena.

    traim in ro totusi
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru