Raportul maşinilor autonome testate de Google: 6 ani de teste, 2.7 milioane de kilometri, 11 accidente, toate din vina altor şoferi

de Mircea Meșter
Marti, 12.05.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Google a răspuns unor critici legate de secretomania care înconjoară proiectul prin care compania americană testează maşini complet autonome pe şoselele americane. Iar statisticile reprezintă veşti bune pentru cei care cred în tehnologiile noi.

Discuţii aprinse în SUA, acolo unde un articol caustic publicat de Associated Press a pus gaz pe foc în cazul maşinilor autonome pe care compania Google le testează de 6 ani pe străzile şi şoselele de peste Ocean. După ce jurnaliştii AP au descoperit că maşinile care testează sistemele de rulare autonomă au fost implicate în trei accidente din septembrie 2014 încoace, oficialii gigantului tehnologic au publicat câteva informaţii legate de programul-pilot pe care îl desfăşoară şi despre incidentele din trafic în care au fost implicate maşinile Google.

Conform declaraţiilor lui Chris Urmson, inginerul responsabil de dezvoltarea acestui proiect în cadrul Google, maşinile au fost parte în 11 accidente care au avut loc din 2009 încoace, însă în niciunul dintre ele nu a fost de vină sistemul de pilotaj automat. În proiectul pus la punct de Google, maşinile sunt 23 exemplare modificate ale SUV-ului Lexus RX.

"Maşinile din proiect au realizat până acum 2.7 milioane de kilometri, dintre care aproape 1.5 milioane în modul autonom.

În niciunul dintre cele 11 cazuri nu am fost responsabili pentru incidentele apărute", spune Urmson.

Conform oficialului Google, cele mai multe dintre aceste incidente au implicat o maşină care a lovit din spate maşinile Google la semafor sau pe autostradă. Nu a fost înregistrată nicio victimă, iar daunele au fost întotdeauna minore.

Google nu a publicat rapoartele incidentelor în care au fost implicate maşinile proprii, deşi acestea sunt aduse la cunoştinţa autorităţilor ca parte din program. Fără aceste informaţii, sistemele de pilotaj autonom nu pot continua să fie testate pe drumurile publice. 

via AP

Comentarii (1)

  • Nu-mi place, chestia aia de deasupra strica aerodinamica si o sa creasca consumul :))

    Daca se va ajunge aici, atunci majoritatea isi vor programa inainte de plecare, ce asternuturi sa isi ia pentru a putea dormi pana vor ajunge la destinatie.
    10 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru