Schimbare la programul Rabla 2019: mașinile vechi pot fi casate și fără să aibă ITP valabil

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Luni, 01.04.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Mașinile vechi vor putea fi casate pentru programul Rabla și fără să aibă ITP valabil, după ce Ministerul Mediului a renunat în ultimul moment la regula care urma să fie introdusă în acest an.

Ministerul Mediului a anunțat o schimbare de ultimă oră în regulamentul programului Rabla Clasic din acest an. Astfel, regula potrivit căreia mașinile care sunt casate pentru Rabla trebuie să aibă ITP valabil a fost eliminată.

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, susține că a luat această decizie pentru ca persoanele care doresc să caseze o mașină pe care nu au mai folosit-o de mulți ani să nu fie nevoite să plătească o taxă suplimentară. Cu alte cuvinte, autoritățile se temeau că unii proprietari vor renunța la ideea de a casa mașina dacă erau obligați să efecuteze ITP-ul.

"Am emis ordinul [...] prin care ITP-ul pentru o maşină care stă în curtea unui cetăţean să fie scos. Dacă eu am maşina în curte nu o să mă mai duc să plătesc o taxă în plus când pot să mă duc să o dau pentru a achiziţiona o maşină nouă", a declarat Gavrilescu.

Ministerul Mediului a anunțat vineri că a alocat fonduri pentru circa 35.000 de tichete pentru programul Rabla Clasic, care ar trebui să înceapă în 5 aprilie.

Prima de casare va rămâne neschimbată la 6.500 de lei, însă proprietarii pot obține diverse bonusuri suplimentare: 1.000 de lei dacă emisiile mașinii noi sunt de cel mult 96 grame și 1.700 de lei dacă noua mașină are sistem hibrid. Prin urmare, prima de casare poate ajunge la cel mult 9.200 lei.

Pentru programul Rabla Plus au fost alocate fonduri de 93 de milioane de lei, suficiente pentru aproximativ 2.000 de mașini electrice sau 4.600 de mașini plug-in hybrid. statul va acorda un bonus de 45.000 de lei la achiziționarea unei mașini electrice și de 20.000 de lei pentru cumpărarea unei mașini plug-in hybrid.

Via Știrile Pro TV

Comentarii (18)

  • O tampenie. Masura are iz electoral. Masina fara ITP nu putea circula, asa ca nu polua. Logica stramba si idioata, ca in tot ceea ce fac guvernantii.La ce sa te mai astepti de la ei.
    25 14
  • Scrooge
    @gigi...perfect scris
    10 12
  • Victor
    Mie mi se pare o idee foarte buna. Faptul ca scapi de cazane este foarte bine. Sunt multi batrani de exemplu care tin un fier uitat prin parcare si care nu mai au de gand sa cumpere altceva.

    As adauga ceva: sa lasi prima de casare 6500 lei daca vrei sa cumperi masina noua si daca nu vrei, sa ii oferi omului bani cash. Nu stiu, 4000-5000 ceva. Sa vedeti ce dispar toate fiarele uitate pe strazi.
    17 13
  • Sau de exemplu sa interzici depozitarea cazanelor fara ITP pe spatiul public.
    Avand in vedere lipsa locurilor de parcare cred ca ar fi normal sa le poata ocupa doar masinile care pot circula.
    Si atunci bonusul se va acorda doar acestora pe care le scoti din trafic.
    18 3
  • @Victor
    Flori nu vrei? Trei trindafiri....
    7 8
  • Pacat ca nu pot casa masina veche si cu ajutorul tichetului sa pot achizitiona un scooter nou.....as casa-o pe loc....
    Pana atuncia ramane in curte....binenteles fara ITP
    13 2
  • @ tzenu_bmw

    se fac demersuri pt asta
    semneaza si tu!

    http://motoadn.ro/petitie/
    8 1
  • Victor
    @@Victor- Sa ti le las pe piept, poate da.

    Revenind, ziceam de treaba de mai sus pentru a scapa de "resturile" uitate prin parcari. Si anul asta daca dau drumul golesti nu stiu cate locuri de parcare. Dar in fine, vad ca multi se simt jigniti. Pana una alta, mai dati o tura, poate s-a eliberat un loc de parcare...
    9 5
  • mircea badea
    isi dau singuri peste mana. :) ce usr-ist venise cu ideea cu itp-ul?
    3 1
  • Itepistu
    Dacă se casau numai cele cu ITP - era rău, dacă se casează și cele fără ITP - iar e rău!
    Se dovedește încă odată că văicăreala și înjuratul rămân principalele forme de aflare în treabă la români.
    11 0
  • ITPistul !
    dar, fara certuri si cretini pe site nu se putea ?
    ...s-a gandit cineva la ceva de genul ?:
    - rabla FARA itp = 6500 RON
    - rabla CU itp = 7500 RON sau + ...
    ce simplu ar fi fost !
    8 3
  • Ba gigi..
    ..ba, crezi ca doar fumul polueaza, pt ca ai doar fum in teasta!

    Orice rabla chiar daca sta polueaza prin uleiuri si lichide care se scurg in pamant/canalizari, cauciucuri si plastice, geamurile care ajung cioburi imprastiate, vopseaua degradata, rugina, mirosurile, gunoaiele pe care le atrage, chiar si adapostirea vagabonzilor... toate astea reprezinta POLUARE INTR-UN MEDIU CIVILIZAT!

    Deci Nu fi prost, nu gandi ca Gigi!
    8 2
  • @ Ba gigi
    Se pare ca unii gandesc cu altceva decat cu ce ar trebui s-o faca. Asa e, acele rable polueaza prin insasi abandonarea lor pe domeniul public, dar ai auzit de principiul “poluatorul plateste”? De ce nu s-ar aplica amenzi pentru cei care detin astfel de rable abandonate si care, asa cum zici, polueaza prin simpla prezenta. Te intreb si e valabil si pentru altii, de ce ar trebui noi toti sa dam niste bani cuiva care si-a abandonat masina pe spatiul public. Autoritatile sa-l notifice si dupa un timp rezonabil s-o indeparteze de acolo.
    Crezi ca intr-o tara mai civilizata de prin vest poti abandona o masina asa cum vrei tu, oriunde? Civilizatia, ordinea si lucrurile frumoase se fac cu norme/legi clare si aplicate ferm, si corect.
    Din pacate, la noi populismul si prostia domina mintile multora. Unii guverneaza iar altii posteaza aiurea.
    8 2
  • @Gigi Nu e chiar populismul si prostia, sunt doar propriile interese. Peste tot! Restul sunt discutii lungi si inutile!
    3 1
  • Hunter
    Ideea vehiculelor doar cu ITP valabil acceptate pentru "Rabla" mi se parea o idee mult mai buna. Pentru ca pana la urma, programul asta are ca scop scoaterea masinilor vechi (dar care inca circula) de pe drumurile patriei. Stim cu totii ca ITP-ul se obtine cum se obtine, dar macar dispareau de pe drumurile publice fix acele masini mai vechi, pentru care ITP-ul a fost obtinut uneori pe cai sa le zicem nu tocmai corecte, dar care circula. De ce ? Pentru ca au ITP si omul sta linistit ca este oarecum in legalitate, chiar daca fumega, polueaza, bat toate pe cotet etc etc. Prin eliminarea obligativitatii de a avea ITP cand iti duci masina veche, se va incuraja specula cu vechiturile uitate prin curti, hambare sau pe marginea drumului. Cine are un cotet nefunctional, nu are bani in primul rand sa il duca la fier vechi sa scape de el, cu atat mai mult sa o dea la casat si sa isi cumpere alta noua. Sau, cazul doi, cine are o rabla nefunctionala, a lasat-o/abandonat-o in curte sau pe marginea drumului pentru ca...lasa ca bine sta acolo, poate intr-o zi o duc la fier vechi (slabe sanse) sau vine primaria si mi-o ia (cazul fericit cand nu imi mai bat capul cu transportatul la remat). Iar pe de alta partea, persoana din cazul doi are deja alta masina, poate noua, poate second. Si in final, statul va da acel ajutor de "rabla" pe o masina care oricum nu circula. Ca era in curtea omului ? Sa fie sanatos ala cu ea. Ca era pe marginea drumului ? In cazul acela primaria trebuia sa isi faca treaba de mult. Badea Gheorghe o sa fie fericit ca nu isi mai bate capul sa isi transporte cotetul la Remat (si il mai costa ceva bani trambanitul) si poate primi 1000 de lei pe cotetul sau, in loc de 2-300 de lei cat ar fi primit strict pe cantaritul de la fier vechi. Perioada urmatoare va fi prolifica pentru anunturi de genul: "vand masina pentru rabla"
    8 2
  • Scrooge
    @Victor....mai zi-mi si mie o tara civilizata in care statul cotribuie cu sume imense de bani la eliberarea locurilor de parcare ocupate abuziv de rable....ma rog fiare de 2 lei ca si rable e mult spus. Intr-o tara civilizata rabla iti este luata pe sus si dusa in afara spatiului public, iar daca nu o revendici in X timp merge automat la radiat si casat. Ne batem in piept ca ce frumos e in vest dar cand e vorba de a fi civilizati ca acolo ne codim cu masuri trandafiriste. Romanul e mare pomanagiu, si asta se vede inclusiv pe forumurile care cat decat se vor a fi cu pretentii.
    6 1
  • Victor
    @Scrooge & alti patrioti

    Hai sa te lamuresc, romane. Nu stiu ce se intampla pe afara din punctul asta de vedere si nu ma intereseaza. Era o parere, un punct de vedere, asa as vedea eu rezolvarea pe termen scurt cu anumite masini. Nu esti obligat sa imi sustii parerea, dar daca ai avea putina educatie de acasa ai putea incerca sa respecti parerea altora. Exemplu: da, este o varianta buna si ce sustii tu, sa le ridice direct si sa le radieze/caseze. Vezi? Chiar nu e greu!

    Este frumos in vest, dar aia nu cred ca arunca cu "marmelada" si isi varsa frustrarile pe altii. Degeaba spui sa ne civilizam cand tu nu ai cum sa porti o discutie civilizata despre un subiect cu cineva, ca apoi ca orice roman, sa te plangi ce "naspa" e in Romania. Fiecare este liber sa plece unde vrea.

    Pana la urma, sa faca ce vor cu Rabla. Nu ma influenteaza cu nimic, taxele mi le platesc (la o masina care nu e cumparata din Jermania si nu e pe numele lui bunicu' ca sa mai scad la RCA), serviciile sunt aceleasi iar noi nu stim sa fim uniti si sa ne respectam.
    4 1
  • La fel de idioata era prevederea in sine. De ce sa casezi ceva ce corespunde din pct de vedere al ITP(noxe...etc)?
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru