Volkswagen California - 25 de ani de existenţă pentru modelul dedicat vacanţelor

de Dragoș Băltățeanu
Joi, 11.04.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Volkswagen Vehicule Comerciale sărbătoreşte 25 de ani de la lansarea modelului California, un van special pregătit pentru familiile amatoare de vacanţe pe roţi.

Volkswagen sărbătoreşte în luna aprilie 25 de ani de existenţă a modelului California. Un nume exotic pentru un camper van dedicat vacanţelor. Pentru mulţi, acest tip de automobil a însemnat libertatea de a călătorii şi explora locuri noi, iar California a marcat un punct important în construcţia de vehicule recreaţionale, dedicate familiilor care vor să îşi petreacă vacanţa pe roţi.

În anii '80, călătoriile cu avionul nu erau la îndemâna oricui, iar cortul nu mai era la modă. Amatorii de vacanţe din vestul Europei căutau o alternativă la aceste două variante. Nici rulotele remorcate, sau călătoriile cu trenul nu erau apreciate şi nu ofereau suficientă flexibilitate, aşa că turiştii europeni, mai ales cei care doreau să exploreze sudul Europei au apelat la casele pe roţi sau camper vans. O soluţie mult mai practică din toate punctele de vedere, aceste camper-uri erau maşini bazate pe modele utilitare, dar transformate în apartamente mobile ce permiteau un nou stil de vacanţă: două zile aici, trei în alt loc, fără a mai avea grija locului de cazare. O libertate fără precedent pentru mulţi turişti. 

Familia Volkswagen California

Volkswagen a profitat de acest nou trend şi a creat un nou model: California. Nu era o idee total nouă. Existau deja o serie de constructori independenţi care modificau modele utilitare în acest sens. Westfalia, de exemplu, era un producător ce avea dejo o istorie în acest domeniu şi chiar una legată de marca Volkswagen.

Trei generaţii ale modelului Volkswagen California

Urmareste Automarket
Westfalia a fost partenerul oficial Volkswagen în segmentul automobilelor recreaţionale, primul model modificat în 1962 fiind SO34, un VW Transporter original modificat pentru vacanţe. A urmat Westfalia SO42, bazat pe acelaşi model, dar cu o serie mai mare de dotări specifice.
SO42 a fost foarte popular în Statele Unite.Westafalia a continuat să producă modele dedicate vacanţelor în anii '70 folosind ca baza van-uri şi de la alte mărci. Acestea au purtat numele unor exploratori ca James Cook, Sven Hedin sau Marco Polo.

Westfalia SO42

La începutul anilor '80, Westfalia avea să dea lovitura cu modelul Joker, bazat pe un Transporter T3. Joker era practic un Transporter modificat, bancheta din spate putea fi transformată în pat, iar o mică bucătărie dotată cu frigider, plită cu gaz şi chiuvetă era amplasată în interior. Joker-ul era bine conceput, dar datorită multiplelor modificări şi dotări avea şi un preţ pe măsură. Când a conceput prima generaţie a modelului California, Volkswagen s-a bazat fix pe acest lucru: o casă de vacanţă pe roţi, dar simplă şi abordabilă. La lansare, Volkswagen California avea un preţ de 39.900 mărci germane. Westafalia a fost ulterior achiziţionată de către grupul DaimlerChrysler la începutul anilor 2000, dar a continuat să folosească modele de la o varietate de constructori pentru a le modifica în scopuri turistice. În 2011, Westafalia a fost achiziţionată de grupul Rapido.

Westfalia Joker

Esential 100.000 de exemplare ale modelului VW California au fost vândute până acum.
Aşa s-a născut Volkswagen California, un model păstrat în gama Volkswagen timp de 25 de ani. Cel mai important element care a debutat pe California şi a fost păstrat până în ziua de azi este plafonul ce se poate înălţa pentru a crea un spaţiu suplimentar de dormit la interior.
Modelele anterioare erau modificate pentru a avea un plafon supraînălţat fix, element ce putea afecta stabilitatea automobilului sau capacitatea acestuia de a trece pe sub spaţii joase. 

De-a lungul celor 25 de ani de existenţă, Volkswagen a fabricat 100.000 de exemplare din cele trei generaţii ale modelului California. Actualul VW California este disponibil într-o varietate de motorizări: două propulsoare 2.0 TSI de 150 şi 204 CP şi cinci motorizări TDI (84, 102, 114, 140 şi 180 CP). O parte din aceste propulsoare pot fi asociate cu transmisia automată DSG sau cu tracţiune integrală 4Motion. Pentru a celebra cei 25 de ani de existenţă a modelului California, Volkswagen a lansat pe piaţă şi o versiune aniversară bazată pe Multivan numită Edition25. 

Comentarii (2)

  • @@yoyo

    Vezi ca au fost foarte multe comentarii cenzurate. Spre exemplu acum as putea eu sa te intreb cu cine te certi.
    4 7
  • Splendid. Felicitari AM !

    @Mafia: Ma intreb cum te poti baza sa pleci intr-o excursie doar cu orez si bete, in timp ce eu merg cu friptura ? Sau cum poti merge intr-o vacanta cand sti ca nu-ti functioneaza airbagurile ?
    10 8

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru