Analiza: Brawn GP si Toyota, revelatiile de la Barcelona

De Daniel Popescu
Publicat Vineri, 13.03.2009
Timpii medii realizati in aceasta saptamana la Barcelona demonstreaza ca Brawn GP este echipa momentului, in timp ce Toyota sufla in ceafa celor de la Ferrari in lupta pentru locul 2.

Testele de la Barcelona din aceasta saptamana au rasturnat complet toate calculele hartiei, dupa ce Brawn GP a impresionat prin timpii excelenti realizati pe circuit.

Pe de alta parte, McLaren Mercedes a reprezentat surpriza neplacuta a saptamanii, echipa fiind depasita la toate capitolele inclusiv de Force India, codasa anului trecut.

Rezultatele total opuse obtinute in aceasta saptamana de Brawn GP si McLaren au minimalizat rezultatele celorlalte echipe, motiv pentru care Automarket a initiat o analiza pentru a stabili performantele relative ale tuturor echipelor pareticipante la test. Testele de la Barcelona au, probabil, cea mai mare relevanta din aceasta iarna, intrucat a fost pentru prima si singura oara cand toate cele zece echipe din Formula 1 s-au aflat pe acelasi circuit in acelasi timp.

Iata clasamentul timpilor medii realizati de echipe in aceasta saptamana:

 Loc  Echipa  Timp mediu
 1  Brawn GP  1:20.040
 2  Ferrari  1:20.517
 3  Toyota  1:20.655
 4  BMW-Sauber  1:20.727
 5  Williams  1:21.204
 6  Renault  1:21.282
 7  Red Bull  1:21.333
 8  Force India  1:21.719
 9  McLaren  1:21.866
 10  Toro Rosso  1:21.945

 

Conform asteptarilor initiale, Brawn GP conduce detasat clasamentul timpilor medii de la Barcelona, echipa reusind un impresionant 1:20.040 pe parcursul celor 4 zile de teste. Jenson Button si Rubens Barrichello au reusit, in medie, sa fie cu aproape o jumatate de secunda mai rapizi decat urmatorii clasati, ceea ce reprezinta o performanta pentru orice echipa, cu atat mai mult pentru una care a luat fiinta oficial cu exact o saptamana in urma.

Pe de alta parte, alte trei echipe par sa alcatuiasca in acest moment plutonul echipelor de top.

Din acest grup fac parte Ferrari, Toyota si BMW-Sauber, absenta de marca fiind, bineinteles, McLaren Mercedes. Astfel, Ferrari continua sa fie inaintea tuturor rivalilor, cu exceptia celor de la Brawn GP, insa merita remarcata diferenta foarte mica fata de Toyota si BMW-Sauber. Mai mult, daca cu cateva saptamani in urma remarcam potentialul celor de la Toyota de a concura de la egal la egal cu BMW-Sauber, acum putem spune ca japonezii au reusit chiar sa ii devanseze pe germani, apropiindu-se foarte mult chiar si de Ferrari.

Toyota demonstreaza astfel inca o data ca se afla pe drumul cel in privinta dezvoltarii noului monopost TF109, devenind astfel o amenintare chiar si la adresa celor de la Ferrari. Desi si-a propus sa lupte pentru titlul mondial, BMW-Sauber pare sa fie cu un pas in urma celor de la Ferrari si, acum, si in urma celor de la Toyota, insa echipa germana nu poate in niciun caz sa fie scoasa din calcule.

In clasamentul saptamanii urmeaza un alt grup compact de trei echipe, format din Williams, Renault si Red Bull. Surprinza placuta in acest caz este Williams, care par sa fi trecut peste probleme inregistrate in sezonul precedent, fiind acum capabili sa lupte pentru o pozitie cat mai buna in clasamentul constructorilor. Pe de alta parte, declaratiile lui Fernando Alonso despre ccele 3-4 echipe aflate in fata echipei franceze sunt acoperite de matematica, Renault pozitionandu-se in prezent undeva la jumatatea clasamentului, la mare lupta cu Red Bull Racing.

Un alt grup de trei echipe incheie clasamentul constructorilor, prezenta celor de la Force India si Toro Rosso in aceasta categorie nefiind deloc surprinzatoare.

Desi si-a propus o prezenta constanta in puncte in 2009, Force India pare inca departe de forma necesara pentru atingerea acestui obiecitv, iar plecarea lui Sebastian Vettel de la Toro Rosso pare sa fi lasat urme adanci in echipa care obtinea o victorie de prestigiu la Monza anul trecut.

Bineinteles, adevarata surpiza neplacuta este reprezentata de McLaren Mercedes, care ocupa un incredibil loc 9 in acest clasament. Echipa din Woking a ratat complet dezvoltarea aerodinamica a noului MP4-24, fapt recunoscut inclusiv de Martin Whitmarsh, seful echipei anglo-germane. Este greu de crezut ca McLaren va ocupa penultima linie a grilei de start la Melbourne, insa in lumina rezultatelor obtinute de Brawn GP, Ferrari sau Toyota devine tot mai putin probabil ca McLaren sa lupte pentru victorii in primele curse ale anului.

Mai multe concluzii despre performantele echipei McLaren in Australia vom putea extrage in urma testelor de saptamana viitoare de pe circuitul de la Jerez.

Comentarii (15)

  • (ADY)
    Nu va luati dupa testele de iarna si de primavara sa vedem in prima cursa
    0 0
  • sa;ut
    foarte faina analiza pe timpi!
    keep up the good work!
    0 0
  • da!
    da,excelenta,ar merita punctata;)
    0 0
  • Si totusi
    Adevarata revelatie cred ca va fi Toyota. Brawn GP au timpi buni dar nu cred ca sunt si reali: Nu cred ca cei de la Honda erau cretini sa puna echipa in vanzare daca stiau ca au o masina care se lupta pentru titlu - asa cum se spune ca pregatesc masina de la inceputul lui 2009 si cred ca aveau si ceva simulari ale comportarii acesteia pe circuit.
    0 0
  • NeoGalaxy
    @marian06
    Lucrau la masina de la inceputul anului 2008 :) nu 2009 :)
    0 0
  • Scuze
    Dc nu ma insel Honda au mai avut timpi extraordinari in teste in 2006 si au teminat decat pe ... 4. Eu zic sa mai asteptam si testele de la Jerez si mai vedem ... desi nici acelea nu sunt relevante... prima cursa ne facem o idee si abia cand incepe sezonul european stim cine se va lupta la Titlu-cel putin asa s-a intamplat in ultimii ani
    0 0
  • Sunt rapizi
    Cred ca timpii sunt reali, Brawn GP intradevar sunt foarte rapizi. Intrebarea e alta - vor reusi sa ramana in top pe tot parcursul sezonului? Si mai sunt si alti factori care nu trebuie ignorati - de exemplu uzura pneurilor in timpul cursei, fiabilitatea, strategiile echipelor, consistenta si nu in ultimul rand pilotii. Sper sa avem un campionat cat mai disputat si interesant si sa castige cel mai ... de treaba ;)
    0 0
  • :)
    desi am un preferat,sunt deschis si subscriu celor spuse mai sus,chiar suna bine "sa castige cel mai de treaba":)
    0 0
  • @all
    dar la testele de la jerez am inteles k nu vor participa toate echipele...asa este? ce echipe vor merge la jerez?
    0 0
  • jerez
    eu stiu de renault,mclaren si brawn
    0 0
  • si
    si williams
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Scuderia
    Deci la Jerez vor testa toate echipele mai putin Ferrari, BWM si Toyota. Care au testat in Bahrain. Ma rog, testat este impropriu spus pentru ca mai mult s-au bronzat intre dunele de nisip si... femeile frumoase de pe acolo :))))))) Nu-mi trece nimic mai original prin cap :)))
    0 0
  • fete si nisip:)
    hahaha..:))mai sa stii,se pare ca le-a priit,stau destul de bine cu pregatirea,mai ramane sa-i vedem la treaba;)
    0 0
  • Jerez - timpii de duminica
    1. R. Barrichello Brawn GP BGP 001 1:19.236 102 de tururi
    2. F. Alonso Renault R29 1:19.895 +0.659 33 de tururi
    3. N. Hülkenberg Williams FW31 1:20.013 +0.777 69 de tururi
    0 0
  • incorect
    1º 19 Rubens Barrichello Brawn GP 00:01'19''235 102 .2º 7 Fernando Alonso Renault 00:01'19''819 00:00'00''584 33 .3º 9 Nico Hulkenberg Williams 00:01'20''015 00:00'00''780 69 rezultate consistente din partea celor 3,renault in revenire,cu toate ca,la inceputul sesiunii de dimineata alonso si-a avariat masina in urma unui accident..maine intra si lewis.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru